1. Međusektorska suradnja

Fond gradova i općina

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je krajem 2007. godine pokrenula projekt Fonda gradova i općina koji ima za cilj umrežavanje jedinica lokalne samouprave u jedinstveni Fond iz kojega će se putem javnog natječaja odobravati financijske potpore za projekte organizacija civilnog društva. Iz ovog Fonda raspisuje se natječaj za male projekte u zajednici ‘Mali projekti za bolje sutra’.

Brošura Fond gradova i općina (PDF)

Temeljem potpisanih Sporazuma o partnerstvu članovi Fonda gradova i općina su:

Gradovi

Općine

KORAK KA USPJEŠNOJ SURADNJI – SPORAZUM O PARTNERSTVU

Sporazum o partnerstvu predstavlja jaču vezu među potpisnicima koja će se temeljiti na međusektorskoj suradnji, umrežavanju te transparentnosti i kvaliteti djelovanja.
Osim toga, uplatom u Fond gradova i općina, isti će finacirati projekte udruga koje djeluju na području Istarske županije te tim putem promicati razvoj civilnog društva, ali i poticati interes građana za aktivniju participaciju u razvoju lokalne zajednice.

Primjer Sporazuma o partnerstvu možete vidjeti ovdje.

PISMA NAMJERE- MOSTOVI SURADNJE SA JEDINICAMA LOKALNE I PODRUČNE SAMOUPRAVE

Uloga civilnoga društva ostvaruje se u otvorenom dijalogu, interakciji, suradnji i partnerstvu s javnim i državnim institucijama.
Opći cilj/interes je razvijati i primjenjivati redovite institucionalne oblike savjetovanja koji će poboljšati komunikaciju između odgovarajućih državnih i javnih institucija i zainteresiranih organizacija civilnog društva.

Sukladno tome, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva svoju je u početku projekta aktivnu suradnju s Gradovima i Općinama konkretizira potpisivanjem Pisma namjere.
Potpisnici pisma namjere izrazili su spremnost za aktivnim uključivanjem u rad Zaklade na način da promiču razvoj civilnog društva u svakom gradu pojedinačno.
Nakon potpisivanja pisma namjere, sljedi potpisivanje Sporazuma o partnerstvu.

Članak III (Pisma Namjere):
Sva međusobna prava i obveze u ostvarenju zajedničke suradnje sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na realizaciji ovog pisma namjere, potpisnici će urediti odgovarajućim ugovorom ili sporazumom, koji će navedeni grad potpisati sa Zakladom polazeći od pozitivnih propisa Republike Hrvatske i načela utvrđenih ovim Pismom namjere.

Zaklada je potpisala Pisma namjere sa sljedećim gradovma na području Istarske županije: Vodnjan, Buzet, Pazin, Umag, Buje, Novigrad, Poreč i Pula.