1. Projekti Zaklade

Filantropski fond “Zajedno za zajednicu”

Lokacija: Hrvatska; Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija
Početna vrijednost projekta: 400.000,00 kn
Nositelj: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Partner: Zaklada "Kajo Dadić", Split
Davatelj financijske potpore: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Trajanje: 1.11.2015.-31.10.2016. (produžetak do 31.12.2016.)

Svrha projekta „Zajedno za zajednicu“, koji je Zaklada provodila u partnerstvu s regionalnom zakladom iz Splita „Kajo Dadić“, bio je potaknuti turističke tvrtke da jedan dio svojih prihoda uplate u Filantropski fond i na taj način daju svoj doprinos razvoju svoje lokalne zajednice. Zamisao je da na svaku kunu koja kroz Tematski Fond Nacionalne zaklade putem natječaja bude dodjeljena organizacijama civilnoga društva, turističke organizacije daju još jednu kunu.

Glavna ideja bila je da sredstvima iz ovog fonda organizacije civilnoga društva rade na rješavanju pojedinog problema u zajednici, a koji bi ujedno dobro došao i razvoju turizma. Na taj bi se način riješila i pitanja koja jedinice lokalne samouprave ne mogu ili ne stignu riješiti, a od čijeg bi rješavanja i lokalna zajednica i turističke tvrke osjetile izravnu korist (uređenje okoliša, omogućavanje pristup za osobe sa invaliditetom, osmišljavanje kulturno-zabavnih sadržaja i sl.).Projekt je financiran putem natječaja Tematskog fonda „Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0.“, raspisanog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Fond je namijenjen turističkim tvrtkama diljem obale na području Republike Hrvatske, a usmjeren je prvenstveno razvoju lokalnih zajednica. I nakon završetka projekta Fond je nastavio postojati kao jedan od fondova Zaklade iz kojih se financiraju projekti udruga s istim ciljem pa se turističke tvrtke i dalje mogu uključiti. Uključenjem u Fond tvrtke demonstriraju konkretnu želju za društveno odgovornim poslovanjem i samoodrživim razvojem u svojoj okolini, što rezultira snažnom sinergijom između tvrtke i lokalne zajednice.

U sklopu projekta "Filantropski Fond - Zajedno za zajednicu" dizajnirana je internetska stranica www.filantropija.hr na kojoj se objavljuju vijesti i informacije vezane uz Fond, natječaje proizašle iz istoga te promovira filantropija i filantropske aktivnosti.