2. Okrugli stol:Inovacije u održivim gradovima, poduzećima i zajednicama za postizanje kružne ekonomije

Više od 50% svjetskog stanovništva (3,5 milijarde) živi u gradovima, a procjenjuje se da bi se do 2030. godine taj broj mogao popeti na 60%. Gradovi zauzimaju samo 3% zemljine površine, a odgovorni su za 60-80% potrošnje energije i 75% emisije ugljičnog dioksida. Kako bi gradovi u budućnosti bili održivi i mogli se nositi s povećanjem broja građana, potrebno je konstantno raditi na inovacijama i dijalogu.

Upraviteljica Zaklade, Helga Može Glavan 14.12. sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje kojeg su upravo inovacije i dijalog bile teme, a na kojima su sudjelovali i urbani poduzetnici, poduzeća, stručnjaci iz područja urbanog razvoja i urbane mobilnosti, članovi lokalne zajednice te organizacije civilnog društva. Partner u organizaciji eventa bio je Zagrebački inovacijski centar - Zicer.

Na prvom okruglom stolu pokušalo se odgovoriti na pitanje očekivanog napretka u znanosti i utjecaju na tehnologiju, društvo i okoliš. Drugi okrugli stol pokušao je predvidjeti ulogu participacije građana u cilju postizanja kvalitetnijeg lokalnog odlučivanja i stvaranja održivog razvoja. Upraviteljica Zaklade tom je prilikom objasnila kako se projektom +Resilient direktno utječe na probleme u zajednicama, na način da se spajaju društvene i digitalne inovacije i zajedno pružaju podršku formiranim klasterima (SVRC) gdje su od ključne važnosti otvorene baze podataka i informacije javnog sektora kako bi klasteri mogli što bolje i spremnije odgovoriti na društvene potrebe. Osim toga, Upraviteljica je predstavila i dva primjera dobre prakse koje provodi Zaklada - Fond gradova i općina te program Aktivni u zajednici.

Zaklada je krajem 2007. godine pokrenula projekt Fonda gradova i općina koji ima za cilj umrežavanje jedinica lokalne samouprave u jedinstveni Fond iz kojega će se putem javnog natječaja odobravati financijske potpore za projekte organizacija civilnog društva. Iz ovog Fonda raspisuje se natječaj za male projekte u zajednici ‘Mali projekti za bolje sutra’, a putem kojeg je ove godine sufinancirano 14 malih projekata udruga sa sjedištem u gradovima i općinama Fonda. Program „Aktivni u zajednici“ Zakalda provodi u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska. Kroz navedeni program se sinergijom triju sektora – civilnog, javnog i profitnog, u suradnji s dionicima lokalne zajednice, planiraju riješiti konkretni problemi koje su upravo ti dionici istaknuli kao relevantne za njihovu zajednicu. Program je porkenut 2018. godine, a nastavlja se i u 2019.

Slijedio je treći stol s temom o zaštita okoliša i cirkularnoj ekonomiji na kojem je postavljeno pitanje: Što treba promijeniti u našem sustavu kako bismo postigli kružnu ekonomiju? Više o temama i zaključcima donesenim na okruglim stolovima: Inovacije u održivim gradovima, poduzećima i zajednicama za postizanje kružne ekonomije, možete pronaći na web stranici Instituta za društveno odgovorno poslovanje.