1. Novosti iz Zaklade
  2. Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Istarskom razvojnom agencijom - IDA, Matematičkim društvom „Istra“, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli - Fakultetom prirodnih znanosti i Gradom Pula kreće s provedbom projekta "Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem – STEM udruga za popularni STEM“, koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Zajednici tehničke kulture, u Puli.

Projekt koji će provoditi sljedeće dvije godine, ima za cilj popularizaciju STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovim povezivanjem sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé naglasila je važnost organizacija civilnog društva u popularizaciji znanosti obzirom da, u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece i mladih te opće populacije građana te mogu biti dobar partner u provedbi nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U tu svrhu, kroz ovaj projekt planira se educirati i ojačati organizacije civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a, te na taj način stvoriti dobre preduvjete za daljnje zajedničke suradnje i nove programe.

Župan Istarske županije Boris Miletić prisjetio se 2015. godine kada je, na inicijativu Zajednice tehničke kulture, Istarska županija otvorila Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, s ciljem promicanja interesa za znanost među djecom i mladima.

- Tada smo imali priliku vidjeti radost i oduševljenje djece tim nekim jednostavnim pokusima, a možda ih i motivirati da se jednog dana bave istraživanjima i onim prijeko potrebnim poslovima iz STEM područja, za kojima vapi naše gospodarstvo. Doista mi je drago što je ovaj Centar zaživio i nadam se da je od tih više od pet tisuća djece što su ga do sada obišli, barem jedan dio njih odlučilo za nastavak svog obrazovnog procesa u tom području. Imati ovakav objekt u samom centru grada velika je vrijednost, a novim sadržajima i opremom dajemo novi impuls i svima onima koji se bave tim područjem, kazao je župan Miletić zaključivši kako je Županija oduvijek podržavala takve projekte ne samo riječima, već konkretno financijama.

Aktivnosti projekta su usmjerene i na popularizaciju STEM-a kod djece i mladih, pa je u tu svrhu osmišljeno niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima - o moru, matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili, pak, kemijskim i biološkim procesima. Pri Zajednici tehničke kulture u Puli opremit će se i prostor zvan "FabLab“ kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se poticati i recikliranje i ponovna uporaba plastike i drugih predmeta. Interesantni strojevi, oprema i alatima bit će na raspolaganju za korištenje školama i široj zajednici. Naime, kako bi se znanost popularizirala i među ostalim građanima, provest će se niz različitih događaja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre.

Jedna od aktivnosti je i uređenje „Znanstvenog vrta“ u centru Pule te dodatno opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli. Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli Anton Pletikos otvaranje „Znanstvenog vrta“ najavio je već u proljeće 2022. godine. Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700m 2 , a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Eksponati će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije, a jedna od postavki bit će i teleskop te, uz sve to na krov će se postaviti i meteo stanica čije će korištenje biti na uporabu za edukativne aktivnosti. Osim toga, kako bi vrtu mogle pristupiti i osobe s invaliditetom, bit će nabavljena i pristupna rampa.

Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s partnerima te mogućnostima dodatnog ulaganja u Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, koji je uspostavljen i opremljen od strane Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula, u svibnju 2015. godine te dodatno tijekom 2017. godine, kada je osim laboratorija za fiziku opremljen i laboratorij za provedbu mentorskih programa iz kemije za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.

- Do sada je u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 5.500 učenika u više od 900 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije, a zahvaljujući ovom projektu i aktivnostima koje će i IDA provoditi, dodatno će se potaknuti interes za prirodnim znanostima među djecom i mladima, što je zalog napretka u budućnosti, zaključio je Sabatti.

- Grad Pula kao partner vrlo rado sudjeluje u projektima koji imaju za cilj osnaživanje organizacija civilnog društva kao i edukaciju građana, posebice djece i mladih. Smatramo izuzetno važnim što će se kroz aktivnosti ovog projekta popularizirati znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Popularizacija STEM-a kod djece predškolske dobi zapravo je inovativna i hvalevrijedna aktivnost jer razvijanje interesa kod djece primjerice za robotiku, matematiku, prirodne znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, zasigurno doprinosi povećanju njihova interesa za bavljenje znanošću u budućnosti što je jako važno, poručila je zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić.

Partneri na projektu nisu zaboravili i one najmanje, pa će se tako u sklopu ovog hvalevrijednog projekta osmisliti i razraditi inovativni model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, koji će i nakon završetka projekta poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a kroz zabavne interaktivne predstave „Mali znanstvenici“. Uz navedeno, provodit će se niz aktivnosti s ciljem popularizacije i poticanja interesa za robotiku, matematiku, prirodne znanosti s naglaskom na more i priobalje te niz raznih događaja za širu javnost, kao što su primjerice „Znanstveni doručak u Znanstvenom vrtu“, Festival znanosti, Natura 2000 te aktivnosti spajanja poslovnog sektora sa STEM udrugama. Također, prvi put će se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli.

Ovaj niz aktivnosti usmjeren djeci i mladima utjecat će na povećanje interesa za profesionalno bavljenje znanošću u budućnosti. Navedeno će doprinijeti ostvarenju inicijative Europske unije navedene u Strategiji Europa 2020 „Unija inovacija“ u sklopu koje države članice moraju osigurati dovoljan broj diplomiranih znanstvenika, matematičara i inženjera te usmjeriti nastavne planove i programe na kreativnost, inovacije i poduzetništvo.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM - STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kuna, od čega je 2.092.718,35 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

                                                                                                             

Povratak na prethodnu stranicu