2. Završen projekt “Youth for EU – Mladi za Europu’

Završen projekt “Youth for EU – Mladi za Europu’

24. siječnja, u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku održao se završni događaj projekta “Youth for EU – Mladi za Europu”.

Projekt je provođen u tri hrvatske županije (Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj). Agencija lokalne demokracije Osijek ga je provodila u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Brtonigla koja je nositelj projekta te s domaćim partnerima Agencijom lokalne demokracije Sisak, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Press centrom za okoliš Hrvatska i Udrugom mladih K.R.I.D. te međunarodnim partnerima Association of Local Democracy Agencies, Europe Direct – Comune di Trieste i Associazione Giosef Giovani Senza Frontiere. Projekt koji je dio programa "IPA Information and Communication 2011", financiran od Europske unije, provodio se u ukupno devet škola u tri županije. Ciljevi projekta su bili educiranje mladih o Europskoj uniji,njenim politikama, programima i financijskim sredstvima, poticanjem mladih na aktivno građanstvo u izgradnji nove, buduće Europe, poticanjem rasprava među mladima o relevantnim EU temama kako bi se informiralo njih i građane općenito o prednostima proširenja i mogućnostima za Hrvatsku i njezine građane ulaskom u Europsku uniju.

Nakon završenog ciklusa edukacije putem selekcijskog kviza odabrani su najuspješniji i najmotiviraniji predstavnici škola za EU kamp koji se od 2. do 7. rujna održao u Istri. Sudionici su kroz razne radionice i predavanja nastavili učiti o Europskoj uniji i njezinim prednostima za građane Hrvatske, a posebice za mlade.

Za vrijeme kampa sudionici su snimili i radio i tv spot pod nazivom "Džungla EU pitanja", na hrvatskom i talijanskom jeziku, koji su se emitirali na lokalnim TV i radio postajama u tri regije uključene u projekt te su izradili anketni upitnik, plakat i brošuru o projektu i o EU politikama za mlade. Na temelju upitnika kojim je anketirano 558 mladih u dobi od 16 do 26 godina iz gradova Sisak, Topusko, Petrinja, Osijek, Rovinj, Pula i Buje ispitana su mišljenja, stavovi, ali i potrebe mladih u područjima obrazovanja, zapošljavanja i mobilnosti. Dobiveni rezultati i preporuke koje su mladi naveli uobličeni su u dokument pod nazivom "Glas mladih" koji je na završnom događaju uručen predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti te Europskog parlamenta.

Više o projektu pronađite ovdje.