1. Novosti iz Zaklade
  2. Zaklada predstavila projekt D’Basket učenicima OŠ Veli Vrh i otvorila interni natječaj

Zaklada predstavila projekt D’Basket učenicima OŠ Veli Vrh i otvorila interni natječaj

Zaposlenici Zaklade jučer su, 01.03. uz druge profesionalce i entuzijaste predstavili projekt D'Basket učenicima Osnovne školi Veli Vrh koja je jedan od partnera na projektu.

Natječaj

Edukacija je održana kao uvod i priprema prilikom otvaranja natječaja za izradu službenog logotipa projekta D'Basket. Natječaj je otvoren od 01. 03. do 03. 04. 2017. godine, a u školi će ga koordinirati  učiteljice Marietta Kaić Kosanović i Dina Biserović.  Prijavljivat će se grupe od 2 do 4 učenika zaključno, a tri pobjednička rada očekuju vrijedne nagrade i sudjelovanje na međunarodnom natječaju u Italiji.

Edukacija

Događaj je osmišljen u obliku edukacije o izradi logotipa te prezentacijskim vještinama i poduzetničkom pristupu. Edukaciji je prisustvovalo preko 120 učenika škole od 4 do 8 razreda, koji su se većinom sami prijavljivali, dok je 8. Razredima edukacija bila dijelom građanskog odgoja.

Andrej Pevec iz Zaklade objasnio je detalje projekta D'basket kako bi grupe učenika mogle osmisliti odgovarajući logotip. Objasnio je kako se naziv sastoji od 3 glavna elementa: BAsic SKills, Entrepreneurship, Treasures of Diversity. Kroz neformalne aktivnosti, učitelji i učenici bavit će se poticanjem upravo ovih vještina:

BAsic SKills • (poticanje osnovnih vještina) korištenje hrvatskog i engleskog jezika za pretraživanje digitalnih medija te razumijevanje razlika između činjenica i lažnih informacija, razvijanje vještina  razlikovanja bitnih informacija od nebitnih, korištenje matematičkih izračuna za konkretne životne potrebe itd.
Entrepreneurship • (razvijanje poduzetničkog duha) shvaćanje važnosti inicijative, kreativnosti i poduzetništva. Važno je biti aktivan i spreman za nove avanture jer svi imaju nešto za dati.
Treasures of Diversity • (poticanje vrednovanja različitosti) bolje upoznavanje, razumijevanje i vrednovanje različitosti i različitih kultura prisutnih u našem društvu te prihvaćanju istih kao pozitivnu promjenu u našim zajednicama

 

Martina Drašćić iz Zaklade objasnila je učenicima što je logotip, kako se on osmišljava i na koje detalje treba paziti pri odabiru rješenja. Savjetovala je da isprobavaju razne crteže, da pregledaju razne logotipe i napišu zašto im se sviđaju ili ne sviđaju, da odaberu boju, font i da naprave nekoliko verzija. No, s obzirom da natječaj ne završava izradom logotipa, već će učenici trebati i predstaviti svoju ideju i pripremiti prezentaciju o tome kako je logotip nastao treći gost predavač bio je Rade Radolović, glumac i voditelj radionica o javnom nastupu. On je kroz neformalne aktivnosti objasnio učenicima važnost tona i visine glasa, uputio ih je na aktivnost za oslobađanje od straha. Savjetovao ih je da se užive u vlastitu prezentaciju, da pridobiju komisiju potrebno je biti zanimljiv i siguran u sebe. Na koncu su mlade poduzetnice Nada Katić i Kristina Rabar ispričale učenicima svoje iskustvo. Njihova poruka učenicima bila je da budu kreativni, domišljati i inovativni, neka svoje ideje pokušaju prenijeti u praksu. Poručile su da posla uvijek ima ako imaju ideju.

Projekt

Projekt D'Basket financiran je iz Erasmus+ programa Europske unije i provodi se u partnerstvu s osnovnom školom Antona Ukmarja iz Kopra i školom Istituto comprensivo Romolo Onor iz San Dona' di Piave, Gradom Pulom, Gradom Koprom i Gradom San Dona' te tri nevladine organizacije s područja obrazovanja, Zakladom za poticanje partnerstva i civilnog društva sa sjedištem u Puli, Udrugom PiNA iz Kopra i Associazione 2050 iz San Dona'.

Povratak na prethodnu stranicu