1. Novosti iz Zaklade
  2. Zaklada održala radionicu o korporativnoj filantropiji za poduzetnice

Zaklada održala radionicu o korporativnoj filantropiji za poduzetnice

Zaklada je u petak, 1. travnja 2016. u suradnji s HGK ŽK Pula organizirala radionicu o korporativnoj filantropiji za poduzetnice. Cilj radionice, koju je održala doc.dr.sc. Tea Golja sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bio je educirati i informirati poduzetnice o važnosti korporativne filantropije i društveno odgovornog poslovanja za razvoj cjelokupne zajednice. Osim podizanja svijesti o ovoj sve aktualnijoj temi, radionica se koncentrirala na pokretanje dijaloga među predstavnicima poslovnog i civilnog sektora o najboljim načinima ulaganja i doniranja, i to s obzirom na zakonodavni okvir RH te lokalni kontekst u kojem tvrtke djeluju. Radionica je prvenstveno bila usmjerena na poduzetnice ali i žene općenito, budući da su prema istraživanjima upravo one, neovisno o razini moći i visini dohotka, sklonije donacijama od muškaraca. Da je tome tako, svjedoči odaziv ne samo istarskih poduzetnica i poslovnih žena, već i brojnih studentica s pulskog Sveučilišta.

U prvom je dijelu doc.dr.sc. Golja polaznike radionice upoznala sa samim konceptom filantropije, kako u općem tako i korporativnom smislu, najpoznatijim svjetskim filantropima, zakladama i fundacijama, a kasnije je predstavila i najvažnije društvene i ekonomske faktore koji utječu na iznose i učestalnost filantropskih davanja u pojedinim državama. Tako se u SAD-u godišnje izdvaja najviše sredstava za filantropiju na globalnoj razini, dok je u drugim državama s izraženim socijalnim modelom (poput Švedske) takva praksa značajno manja, navela je Golja.  Upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se društveni stav o ovoj temi ipak mijenja, te da će Zaklada ove godine ulagati posebne napore kako bi se pojam filantropije ugradio u javni dijalog i opću svijest građana. Zaklade su izvrstan posrednik za transparentnu dodjelu sredstava, a naročit potencijal Možé Glavan vidi u osnivanju tematskih fondova za tvrtke iz kojih će se, uz posredstvo zaklada, programirati natječaji za najkvalitetnije projekte civilnog društva.

Projekt „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiran je kroz natječaj „IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva“. Nositelj projekta je Zaklada, a kao partneri na projektu sudjeluju i Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Centar za građanske inicijative Poreč, Pučko otvoreno učilište Buje, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Umag. Projekt se provodi od 1. listopada 2015.  do 31. ožujka 2017. u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Povratak na prethodnu stranicu