2. Uspješno održan simpozij o izgradnji restorativnih gradova

Uspješno održan simpozij o izgradnji restorativnih gradova

Prošli tjedan, u utorak, 03.05.2022. godine u Istarskoj sabornici u Poreču uspješno je održan simpozij „Restorativni gradovi: Put ka inkluzivnijem i pravednijem društvu“ kao aktivnost koja se provodi u sklopu Erasmus+ projekta Mediarej.

Medijacija i restorativne prakse su svoj pozitivan dugoročan učinak na pojedince i zajednice dokazale u brojnim zemljama u kojima su uvedene kao način zadovoljavanja potreba žrtava kaznenih djela i kao preventivni rad s djecom i mladima s problemima u ponašanju. Tijekom zadnjih deset godina vještine stručnjaka izgrađene kroz taj rad sve se više prelijevaju izvan granica pravosuđa i postaju inovativni alat za povećanje participacije svih, posebno marginaliziranih članova i članica zajednice te za povećanje odgovornosti prema njoj. Upravo su te prakse i njihova primjena ono što projekt Mediarej kroz svoje aktivnosti nastoji osnažiti i približiti široj javnosti.

Simpozij je bio podijeljen u dva različita bloka aktivnosti.

U prvom dijelu simpozija predavači su sudionicima/ama prezentirali teorijsku podlogu praksi medijacije, restorativne pravde i izgradnje restorativnih gradova potkrijepljenu konkretnim primjerima dobre prakse. Nakon uvodnog dijela u kojem je facilitatorica, medijatorica i edukatorica Branka Peurača ukratko predstavila projekt Mediarejdr. Ivo Aertsen, profesor emeritus kriminologije s Instituta za kriminologiju Katoličkog sveučilišta u Leuvenu je predstavio koncept restorativne pravde, da bi nakon njega stručnjakinja javne politike i evaluatorica Cristina Vasilescu predstavila primjenu istoga prilikom izgradnje restorativnih gradova i zajednica. Za kraj, je Sara Dall’Armellina, suosnivačica Associazione La Voce per la mediazione dei conflitti predstavila aktivnopsti i projekte svoje organizacije.

Drugi dio simpozija bio je praktičan te su sudionici/ce sudjelovali/e na radionicama koje su vodili dr. Ivo Aertsendr. Belinda HopkinsCristina Vasilescu, Sara Dall’Armellina i Lisa Anastasio. Radionice su omogućile sudionicima/ama da iskuse i shvate kako primijeniti restorativni model i prakse medijacije u ustanovama obrazovanja i skrbi te u lokalnoj upravi i javnim uslugama, čime se propitivalo mogućnosti suradnje prilikom izgradnje kapaciteta u područjima obrazovanja, socijalne skrbi i urbane sigurnosti u lokalnom kontekstu Hrvatske.

U privitku su za preuzimanje dostupne prezentacije predavača_ica.

Simpozij je organiziran u sklopu Erasmus+ projekta Mediarej čiji je nositelj Instituto Jacques Maritain, a partneri na projektu su: APS Nathan, Fundatia Professional, Asociacion Ambit, Europski forum za restorativnu pravdu, Udruga za kreativni socijalni rad te pridruženi partner Zaklada Istra – Fondazione Istria.