1. Novosti iz Zaklade
  2. Uspješno Održani Info dani 2015. Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva

Uspješno Održani Info dani 2015. Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva

Uspješno Održani Info dani 2015. Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva

U razdoblju od 25.- 27. ožujka 2015. godine, u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i u suradnji sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Istarske županije, te Grada Pule održani su Info dani 2015. U sva tri dana, održao se vrlo bogat program koji je bio namijenjen svim organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne područne i regionalne samouprave, obrazovnim ustanovama, te svim zainteresiranim pojedincima. Info dani su započeli okruglim stolom na temu suradnje općina, gradova i županije sa udrugama u području zdravstva i socijalne skrbi gdje se utvrdila nužnost umrežavanja u lokalnoj zajednici radi rješavanja aktualne problematike na tom području. U nastavku su savjeti mladih i udruge mladih iznijeli svoja iskustva i dogovorili daljnju suradnju te imali priliku poslušati zanimljivu prezentaciju ERASMUS+, novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Prvi dan zaključen je okruglim stolom na kojem se raspravljalo o razvojnim mogućnostima za vrtiće i škole kroz EU projekte i suradnju sa JLP(R)S.

Da su Info dani itekako bitni kao izvor informacija za civilni i javni sektor, dokazuje i velik broj sudionika koji su u četvrtak došli poslušati mnoštvo prezentacija održanih na temu institucionalnog okvira funkcioniranja udruga te aktualnih natječaja. Predstavnici udruga su upravo kao najveći problem istaknuli općenito slabu komunikaciju, posebice sa državnim institucijama, te lošu informiranost o mogućnostima financiranja ali i prilikama za daljnji rast i razvoj. Sudionici su bili posebno zadovoljni dobivenim odgovorima na mnoga pitanja, razmjenom stajališta između raznih sektora i mogućnošću umrežavanja sa potencijalnim partnerima. U popodnevnim satima održan je radni sastanak zamjenice ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, gđe. Vesne Lendić Kasalo sa predstavnicima JLP(R)S) o obvezama i odgovornostima istih sukladno novoj Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja programa i projekata od interesa za opće dobro, koja u velikoj mjeri mijenja dosadašnji način dodjeljivanja financijskih potpora udrugama. Na Info danima predstavnici Zaklade i predavači bili su dostupni za davanje osnovnih informacija o pripremi dobrog projektnog prijedloga i uspješnoj prijavi na natječaje.

Zadnji dan programa, petak, bio je rezerviran za predavanja o modelima samofinanciranja udruga i prezentacije primjera dobre prakse budući da se udruge više neće moći u istoj mjeri oslanjati na sredstva općina, gradova i županija. Društveno poduzetništvo i primjer dobre prakse prezentirala je Renata Kiršić iz udruge Alfa Albona. Sudionici su imali prilike čuti i primjer društvenog poduzetništva udruge Središče Rotunda, primorski družbeni Center, Koper, te raspraviti o različitostima funkcioniranja udruga u dvije zemlje. U završnom djelu, razgovaralo se o zadrugarstvu i mogućnostima razvoja udruga kroz zadrugarstvo. Uvodni dio i predavanje što je to zadrugarstvo održao je Teo Petričević iz ACT grupe, koji je zajedno sa gđom. Božicom Peruško iz Zadruge Contus predstavio primjere dobre prakse u tom području. Temeljem svega što se moglo čuti o zadrugarstvu I društvenom poduzetništvu, može se zaključiti kako Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim zemljama u tom bitnom području no kako ima i puno prilika za razvoj tom smislu.

Zaključak i poruka sa ovih Info dana 2015. je nužnost umrežavanje općina, gradova, županije, škola, vrtića, sveučilišta i udruga. Organizacije civilnog društva su veliki resurs koji ima puno potencijala kojeg treba staviti u funkciju. Udruge moraju postati još aktivnije u pronalaženju dodatnih sredstava koje će kroz aktivnosti plasirati u svojoj zajednici. Jedino zajedno možemo napredovati i razvijati se na održiv i društveno prihvatljiv način.

Sve materijale sa Info dana preuzmite ovdje:

Povratak na prethodnu stranicu