1. Novosti iz Zaklade
  2. Sve o europskom projektu COHEIRS na jednom mjestu

Sve o europskom projektu COHEIRS na jednom mjestu

Sve o europskom projektu COHEIRS na jednom mjestu

Nova mrežna stranica projekta "Civic Observers for Health and Environment: Initiative for Responsibility and Sustainability".

Projekt "Civic Observers for Health and Environment: Initiative for Responsibility and Sustainability" uspješno je završio s provedbom 14. travnja 2014., financiran je u sklopu EU programa „Europa za građane“, a svrha mu je podržati aktivno sudjelovanje građana u demokratskom životu Europske unije, točnije u provedbi načela predostrožnosti, kako je navedeno u članku 191. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, kroz uspostavu građanskih panela usmjerenih na zdravlje i okoliš. Projekt je vrijedan 418.655,00 eura, a na njemu je sudjelovalo 17 partnera iz čak 12 europskih zemalja. Nositelj projekta je udruga ALDA (Associazione Agenzie della Democrazia Locale) iz Strasbourga, a implementacijski partner za Hrvatsku je istarska Zaklada za poticanje parterstva i razvoja civilnog društva kojaje bila zadužena za formiranje skupina "građana promatrača" koji prate stanje zdravlja i okoliša uz posebnu pozornost na izravne prekršaje i prijetnje javnom zdravlju.

Do sada je u sklopu projekta “COHEIRS”  organizirano: početna radionica „Local workshops and set up of civic observer's groups“ kada je izabrano 5 aktivista/građana promatrača koji su u lipnju 2013. godine sudjelovali na treningu u Briselu, 3 radionice posvećene temama iz područja zdravlja, prehrane i ekologije te završna konferencija u Italiji. Cilj navedenih aktivnosti je osvješćivanje građana o odlukama koje donose i utjecaju koje iste imaju na okoliš i na zdravlje. U nastavku su navedene neke lokalno sakupljene preporuke na temu ekološke poljoprivrede, okoliša i zdravlja namijenjene donositeljima odluka na europskoj razini: Da država daje poticaje prema modelu koji ima npr. Austrija (davanje poticaja prema efektima koji se postižu) Da se osigura svima jednaka dostupnost kvalitetnog eko sjemena, odnosno autohtonih sorti sjemena Da se Pravilnici vezano uz ekološku poljoprivredu donose prema stvarnom stanju na terenu. Da se pojednostavi procedura oko počinjanja ekološke proizvodnje Edukacija sjemenara Uključiti edukaciju o zdravoj prehrani u vrtiće te uvesti regulativu o upotrebi eko proizvoda u vrtiće i škole Koristiti ulogu medija kao važnog kanala u procesu izgradnje zdravih prehrambenih navika  itd.  Od nedavno sve aktivnosti projekta, dokumentirane fotografijama, dostupne su ovdje.

Povratak na prethodnu stranicu