1. Novosti iz Zaklade
  2. Društvene inovacije koje funkcioniraju

Društvene inovacije koje funkcioniraju

Iako su društvene inovacije i društvena poduzeća, nažalost, još uvijek apstraktan pojam u našem društvu, možemo pronaći različite primjere dobrih praksi koje možemo implementirati i u našu zajednicu ili koje nam mogu biti poticaj da osmislimo ideju i riješimo neki problem ili potrebu koju smo i mi sami prepoznali. U nastavku Vam donosimo nekoliko primjera kako bi Vam približili pojam društvenih inovacija i što se sve zajedničkim udruživanjem različitih dionika, malo volje i mašte može postići. Zaklada je u proteklom periodu provela nekoliko radionica o društvenim inovacijama te društvenom poduzetništvu, a sve s ciljem razvoja različitih ideja koje bi na području Istarske županije riješile uočene potrebe i/ili probleme.

The Camp
The Camp je suvremeni inovacijski centar smješten u širem ruralnom dijelu Marseillea, nastao u suradnji lokalnih vlasti i privatnog sektora. Uz poduzetnički inkubator, Fab lab, The Camp djeluje na razvoju novih tehnologija, poticanju međunarodne suradnje, umrežavanju, stimulaciji populacije mladih, a sve to u jedinstvenom suvremenom arhitektonskom okruženju u općem interesu zajednice(a). Osim što djeluje na međunarodnoj razini, The Camp okuplja razne društvene kategorije: nevladine organizacije, političare, umjetnike, djecu te širu populaciju građana.  

Coviolo wireless
U naselju Coviolo koje broji 2.468 stanovnika, nekolicina je građana pokrenula projekt kojim se u suradnji s Gradom Reggio Emilia i Lepida Spa riješila potreba za bržim internetom, obzirom da naselje nije imalo pristup istom. Danas stanovnici naselja Coviolo imaju dostupan WiFi brzine 1 Gbps bez ikakvih strukturnih intervencija, a mjesečna naknada za isti je 50% niža od drugih opcija koje nude teleoperateri. Povrh toga, novac koji se prikuplja pružanjem usluge ide u zajednički fond koji se potom ponovno vraća u istu zajednicu kako bi se riješili drugi problemi ili potrebe.

Kenguru
Riječ je o prvom električnom modelu posebno dizajniranom i namijenjenom osobama sa invaliditetom ili posebnim potrebama. Automobil je u potpunosti prilagođen osobama u invalidskim kolicima. Uklonjena su bočna vrata i u automobil se ulazi sa zadnje. Vrata ovog automobila otvaraju se putem daljinskog upravljača, što u potpunosti olakšava ulazak u automobil. Upravljanje je također prilagođeno osobama sa posebnim potrebama.

Otvoreni podaci Aragona
Projekt „Otvoreni podaci Aragona“ pokrenut od strane Regionalne uprave regije Aragon i njihova web platforma, koja ima za cilj jednostavno i sažeto pretraživanje otvorenih podataka regije Aragon na jednom mjestu.

Cooperativa L'Olivera
Organizacija Cooperativa L'Olivera zapošljava osobe s poteškoćama u razvoju te im pruža potrebnu socijalnu podršku kako bi se ponovno integrirale u zajednicu, a cilj im je proizvesti kvalitetno vino i ulje te oživiti poljoprivrednu djelatnost uz rub Barcelone u prirodnom parku, koji je od nekadašnjih 30% obrađenog zemljišta pao na skromnih 3%.

La Friche la Belle de Mai
„La Friche la Belle de Mai“, nekadašnja tvornici duhana, a današnje poprištu urbane kulture, koje svojim prostornim kapacitetima građanima Marsellea pruža niz različitih sadržaja: integrativne radionice za roditelje i djecu, sportske aktivnosti, knjižaru radova neafirmiranih umjetnika na odsluženju zatvorske kazne, nekonvencionalno kazalište, galerije, kafić, restoran i drugi sadržaji. „La Friche la Belle de Mai“ svojim aktivnostima okuplja različite generacije građana, a osim poticanja integracije i suživota, ima za cilj maknuti djecu s ulice i usmjeriti im fokus na inovativne sadržaje još od malih nogu.

The Levat Garten
„The Levat Garten“, netipičan vrt u kojem žitelji  Marseillea unutar gradskog pojasa imaju prilike uživati u kultiviranju raznog bilja, voća i povrća. Ondje se također okupljaju različite dobne skupine,  a vrt ima i terapeutski učinak jer mu u tu svrhu pristupaju i bivši ovisnici.

Međunarodni centar Loris Malaguzzi
Karakterističan primjer društvene inovacije, centar Loris Malaguzzi primjenjuje specifične metode u radu s djecom  predškolskog i školskog uzrasta. Za razliku od standardnog obrazovnog sustava, ondje se primjenjuje moderniji pristup u radu s djecom, počevši od malih nogu. „Škola bez ruksaka“ – kako ju popularno naziva njezino osoblje, djeluje po principu da djeca ne nose školske torbe, budući da se ondje nalazi sve što im je potrebno.

Paperfuge
Manu Prakash, bio-inženjer sa Stanforda,  napravio je Paperfuge – mali uređaj od papira i žice, koji košta 20 centi, a koji zamjenjuje centrifugu, važan komad opreme u laboratoriju koji se koristi za dijagnosticiranje infekcija kao što su malarija i HIV. Za razliku od centrifuge, za Paperfuge nije potrebna struja, kompleksni strojevi, skupi rezervni dijelovi, niti mnogo novac za upravljanje. Primjena ove tehnologije u dijelovima svijeta koji imaju ograničene resurse može donijeti ogromnu korist po zdravlje ljudi.

Coral Vita
Coral Vita obnavlja umiruće grebene uzgojem izdržljivih prilagodljivih koralja i presađivanjem istih u degradirana, opustošena mjesta. Coral Vita koristi razne metode za ubrzavanje rasta koralja do 50x u odnosu na prirodnu stopu te jačanje njihove otpornosti na promjenjive oceanske uvjete.

 

Prepustite se, povežite se, iskoristite trenutak i budite promjena koju želite vidjeti! ... jer aktivna zajednica nije netko drugi, aktivna zajednica ste Vi!

Aktivnosti vezane uz razvoj društvenih inovacija i društvenog poduzetništva održavaju se u sklopu projekta +Resilient financiranog iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Povratak na prethodnu stranicu