1. Novosti iz Zaklade
  2. Radionica “Društveno poduzetništvo – mogućnost realizacije društvenih inovacija” u utorak u Puli

Radionica “Društveno poduzetništvo – mogućnost realizacije društvenih inovacija” u utorak u Puli

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva poziva Vas na radionicu „Društveno poduzetništvo – mogućnost realizacije društvenih inovacija“ koja će se održati u utorak, 04.06.2019. u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) d.o.o., Mletačka 12/IV, 52100 Pula. Radionica će trajati od 9 do 16 sati, a provodi se u okviru projekta +Resilient financiranog iz Programa Interreg Mediteran 2014-2020 i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Radionica je svojevrsni nastavak na radionicu društvenog inoviranja koja se održala 29.5. sa ciljem da se društvene inovacije koje su osmišljene na toj radionici, kroz ovu radionicu o društvenom poduzetništvu konkretno razrade.

Društvena poduzeća globalno su prepoznata kao inovativne organizacije koje pronalaze adekvatna rješenja za različite društvene probleme i potrebe. Dakle, spektar djelovanja društvenih poduzeća je vrlo širok - društvena poduzeća prepoznajemo u spektru djelovanja poduzetničkih organizacija između tradicionalnih neprofitnih organizacija i tradicionalnih poduzetnika.

Europska komisija ulaže velike napore u potpore razvoju društvenog poduzetništva, kroz različite nefinancijske i financijske mehanizme. Posljednjih 5 godina, u Hrvatskoj je eko-sustav za razvoj društvenog poduzetništva dovoljno ojačao da se nosi sa ključnim izazovima, potrebama i uspjesima. Prije nekoliko dana objavljen je i natječaj u okviru Europskog socijalnog fonda za podršku razvoju postojećih i novih društvenih poduzeća - na raspolaganju je više od 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Na jednodnevnoj radionici radit će se na demistifikaciji pojma društvenog poduzetnika i društvenog poduzeća, na razvoju konteksta djelovanja hrvatskih društvenih poduzetnika te na razvoju društvenopoduzetničkih ideja (bilo kroz poslovni slučaj ili poslovni model).

Voditelj radionice je Teo Petričević, priznati društveni inovator, društvenopoduzetnički arhitekt i savjetnik, stručnjak za društvenu ekonomiju i civilno društvo s više od 15 godina iskustva u organizacijskom razvoju, upravljanju projektima, prikupljanju sredstava, politikama/istraživanju, izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća. Od 2007. godine aktivan je u razvoju zakonodavstva i institucionalnog, financijskog i obrazovnog okvira društvene ekonomije/poduzetništva u Hrvatskoj i zemljama zapadnog Balkana. Pokrenuo je/razvio 20 društvenih poduzeća i potpornih organizacija, danas je odgovoran za rad i razvoj ACT Grupe (http://act-grupa.hr) i članica.https://www.linkedin.com/in/teopetricevic/

Prijava za sudjelovanje je obavezna, možete se prijaviti putem google obrasca: https://forms.gle/kjHxuhYFbwuMXKRz5 ili na e-mail Zaklade: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

PROGRAM:

09:00-09:15    Uvod u radionicu

09:15-09:45     Kontekst društvenog poduzetništva, globalno stanje i trendovi u  društvenom poduzetništvu

09:45-10:30     Što je zapravo društveno poduzetništvo i kako ga razumijemo u Puli/Istri/Hrvatskoj?

10:30-11:00    Pauza za kavu

11:00-12:30    Moj/naš DP pothvat - prvi nacrt / “design brief”

12:30-13:30    Pauza za ručak

13:30-15:00      Lean platno poslovnog modela

15:00-15:15    Pauza za kavu

15:15-16:00    Poslovni slučajevi projekata za ESF DP natječaj

Povratak na prethodnu stranicu