2. Puzzla arene za slijepe i slabovidne osobe osvojila drugo mjesto na međunarodnoj izložbi ARCA 2021.

Na 12. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. srebrnom medaljom nagrađen je 3D model Arene nastao tijekom uspješne suradnje Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva. Kroz nekoliko sati kolegija studenti su bili upoznati s pojmom društvene inovacije te im je zadan zadatak - problem za koji su trebali pronaći rješenje. Naime, upravo je Helga Možé, upraviteljica Zaklade upoznala studente s pojmom društvenih inovacija, a u sklopu Regionalnog centra za razvoj društvenih inovacija - ReCeD'Istria. Naime, ReCeD'Istria organizira različite događaje s ciljem edukacije i osvještavanja, ali i promocije društvenih inovacija, a sve u svrhu rješavanja potreba društva kroz kreiranje i realizaciju novih ideja u različitim društvenim područjima; socijalnim, sportskim, kulturnim, ekološkim, turističkim, zdravstvenim itd.

Nakon upoznavanja studenata sa pojmom društvneih inovacija, izv.prof.dr.sc Sven Maričić, kao ravnatelj Znanstveno-tehnološkog instituta „Visio“ te profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u suradnji sa svojim studentima, uz vodstvo asistenta Ivana Veljovića kreirao je prototip puzzli za slijepe i slabovidne osobe. Sve se odvijalo uz stručnu pomoć i znanje vanjskih stručnjaka: Udruge slijepih Istarske županije - Zlatko Kuftić, predsjednik; Škole za odgoj i obrazovanje - Pula - Višnja Popović, ravnateljica te Saveza udruga inovatora Istarske županije, g. Leo Pincan, tajnik.

Ova nagrada potvrđuje važnost suradnje i uključivanja krajnjih korisnika u proces društvenog inoviranja. Isto tako je i potvrda pozitivnog učinka društvenog inoviranja. Na izložbi je predstavljeno više od 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imali su i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta za koje je, kao i za osnovnoškolce, pripremljen popratni program s brojnim radionicama iz STEM područja.

ReCeD'Istria je pilot projekt Projekta „+Resilient“ koji je financiran iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.