2. Provedba društvenih programa Aktivnih u zajednici kroz male školice

Provedba društvenih programa Aktivnih u zajednici kroz male školice

Karla i Monika, polaznice Akademije Aktivni(h) u zajednici, mapirajući svoje zajednice uvidjele su mnoge probleme te su postavljanjem pitanja u kakvoj zajednici zaista žele živjeti došle do odgovora kako svoj društveni program žele usmjeriti radu s mladima. Nakon „krizne“ godine sa pandemijom koja još uvijek traje, aktivnosti rada sa djecom znatno su smanjene te ovakve programe lokalna zajednica dočekuje s veseljem te se u njih rado uključuje.

U Krapinsko-zagorskoj županiji, Monika je svojim društvenim programom ostvarila zamišljeno. Ideja je bila u Malu školicu nogometa uključiti mlade u rad s djecom. Prikupljen interes šire zajednice pokazao se u samoj organizaciji pa je tako za potrebe školice, nogometni klub Pregrada posudio svoju nogometnu opremu, a samu školicu volonterski su vodili treneri iz NK Petrovsko. Udruživanje te spremnost na suradnju pokazali su Nogometni klub Petrovsko, Nogometni klub Pregrada, Udruga mještana Preseka Zapad i Udruga Kaj – Petrovsko, te su od 30. lipnja do 2. srpnja za 35 djece u dobi do 14 godina organizirali Malu školicu nogoemta. Angažmanom organizatora prikupljene su donacije boca vode te po 2 ulaznice za kupanje u toplicama za svakog sudionika. Isto tako, svim polaznicima bile su osigurane majice i za zadnji dan diplome.

Više o provedbi društvenog programa možete pogledati ovdje.

U Primorsko-goranskoj županiji, Karla je svojim programom oživjela tradicijske vještine te pokrenula promicanje ribolovnih među mlađima, organizacijom Male škole udičarenja u Cresu. Sam koncept rada Male škole udičarenja zamišljen je kroz set od četiri predavanja / radionica u trajanju od sat vremena i završnog Natjecanja u udičarenju. U subotu su imali prvo okupljanje polaznika, 21 dijete, podijeljenih u 3 skupine: Šparići, Ciplići i Salpuce, a među polaznicima ima i 9 djevojčica. Sav materijal za svakog sudionika osiguran je od strane ŠRD Parangala i trgovine ribolovnom opremom Max Fishing iz Cresa. Predavači su  lokalni mještani , članovi ŠRD Parangala, redom zaljubljenici u more, udičarenje i podvodni ribolov.

Više o provedbi društvenog programa možete pogledati ovdje.

Suradnja raznih dionika koju su Monika i Karla pokrenule u svojim zajednicama, dokazuje kako su upravo pojedinci ti koji mogu napraviti velike stvari za svoje mjesto.

"Ovi programi provode se u sklopu Programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva"