1. Novosti iz Zaklade
  2. “Žene u Pokretu otpora” približavaju se završnici

“Žene u Pokretu otpora” približavaju se završnici

“Žene u Pokretu otpora” približavaju se završnici

Nakon više od godinu dana provedbe, projekt „Women of the Resistance“ koji Zaklada provodi u suradnji s talijanskim i slovenskim partnerima ulazi u svoju završnu fazu.

U ulozi partnera smo sudjelovali u stvaranju sadržaja radionica na početnom treningu za trenere te pripremili hrvatsku verziju prezentacije i radnog materijala. Na čelu s Andrejem Pevecom, višim stručnim suradnikom za europske projekte, uspješno je provedeno 20 radionica „Žene u Pokretu otpora“ u istarskim srednjim školama, a u kojima je ukupno sudjelovalo preko 400 učenika i profesora. Kroz interaktivan pristup radionica, učenike se potaknulo da promišljaju i raspravljaju o ženama u Pokretu otpora, ali i današnjem položaju žene u društvu.

Početkom ožujka, odabrani učenici iz Istre su uz učenike iz partnerskih zemalja, članove društava antifašista te povjesničara i drugih stručnjaka, imali prilike sudjelovati na studijskom putovanju u Udinama gdje je održana prva međunarodna konferencija „Women of the Resistance“. Kruna projekta bila je završna aktivnost „Ekskurzija otpora“ krajem travnja u Trstu, na kojoj je preko 200 učenika i profesora prošetalo poznatim mjestima sjećanja poput tršćanskog zatvora ili rižarne San Sabba, nekadašnjeg koncentracijskog logora. Tijekom obilaska lokacija sudionici su imali priliku poslušati istinita svjedočanstva pripadnica Pokreta otpora utjelovljena u izvedbi različitih glumica na slovenskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Na završnoj se konferenciji održala i prva projekcija dokumentarnog filma nastalog u sklopu projekta, „Tutte le anime del mio corpo“. Predstavile su ga redateljica Erika Rossi i Lorena Fornasir, kćer antifašistkinje Marie Antoniette Moro, čiji su dnevnik i objavljena knjiga začetnička ideja čitavog projekta. Dodana vrijednost projektu, nastala iz interesa sudionika, je javna tribina koju smo u veljači organizirali u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Na njoj se povela rasprava o ulozi žene danas i otporu koji ona može pružati, kao reminiscencija otpora kojeg su pružale antifašistkinje nekad.

Trenutno je u pripremi brošura na četiri jezika s pregledom ideje, aktivnosti i rezultata projekta  koju ćemo tiskati i promovirati u Istri. Iako projekt ulazi u završnu fazu, svi su sudionici, uključujući  profesore i učenike srednjih škola, izrazili želju da se priključe sličnim projektima u budućnosti. 

Projekt vrijedan 90.000,00 eura proveo se na području Hrvatske, Slovenije i Italije te je financiran iz programa Europske komisije „Europa za građane“. Nositelj Projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a ostali partneri su Istarska županija, Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT).

 

Povratak na prethodnu stranicu