2. Projekt “Women of the Resistance” potaknuo raspravu o ulozi žena nekad i danas

Projekt “Women of the Resistance” potaknuo raspravu o ulozi žena nekad i danas

U organizaciji Zaklade, ove je srijede u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula javnost imala priliku doznati kako je Pokret otpora u Drugom svjetskom ratu izgledao kroz dosad zapostavljenu žensku perspektivu.  Zbog specifičnog karaktera teme, događanje je pobudilo veliki interes ne samo među ženama i zagovornicima ženskih prava, već i članovima antifašističkih udruga, predstavnicima organizacija civilnoga društva, povjesničara, učenika i drugih. Nakon uvodnog dijela u kojem je predstavljen projekt „Women of the Resistance“, posebna gošća iz Italije Lorena Fornasir okupljenima je predstavila dnevnik svoje pokojne majke Marie Antoniette Moro, talijanske partizanke i bolničarke na temelju kojeg je nastao i kraći dokumentarni film te ideja za čitav projekt. Na njezino se izlaganje nadovezao predstavnik partnerske organizacije KID Pina iz Kopra, Vid Tratnik, te prezentirao radionice koje se u sklopu projekta održavaju diljem srednjih škola u prekograničnom području Hrvatske, Slovenije i Italije. Na radionicama, koje su dosad polučile veliki uspjeh, učenici promišljaju o Pokretu otpora te zajedničkoj borbi naših žena za vrijednosti koje danas dijelimo kao građani Europe.  Stoga je upravo ovaj događaj bio odlična prilika da se izloži dio radova koje su učenici izrađivali na dosad održanim radionicama u sljedećim školama: Srednja škola Buzet, Srednja škola Mate Blažine Labin, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje – Buie i Gimnazija Pula, a prezentiraju „Heroine današnjice“ te vrijednosti i osobine koje bi trebale imati, kao i razloge pružanja otpora. Uz njih, prezentirane su i poruke koje su srednjoškolci/ke uputili heroinama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U Istri će se sveukupno odraditi 20 radionica u srednjim školama. Pod moderatorskom palicom Jelene Vitasović, program je nastavljen javnom diskusijom na kojoj su uz Lorenu Fornasir i Vida Tratnika sudjelovale i Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, Elena Puh-Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, te Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade, koje su dale svoj pogled na društvenu ulogu i položaj žene današnjice. Osobna i fascinantna svjedočanstva o svojem sudjelovanju u antifašističkoj borbi i ulozi žene u tom povijesnom razdoblju iz prve su ruke ponudili Dinka Jerin, članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, te umirovljeni General pukovnik Ivan Mišković. Interes i odaziv okupljenih samo je dokaz o važnosti ove kompleksne teme u našemu društvu, ali i potrebe da se uloga žene sve češće i glasnije raspravlja. Kako je bilo na predstavljanju i tribini, pogledajte na fotografijama u nastavku!

Projekt je financiran iz programa Europa za građane te se provodi na području Hrvatske, Slovenije i Italije (regija Friuli Venezia Giulia). Nositelj projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, uz Zakladu i Istarsku Županiju su i Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT). Ukupna vrijednost projekta je 90.000,00 eura.