1. Novosti iz Zaklade
  2. Projekt “Žene u otporu”- “Women of the resistance”

Projekt “Žene u otporu”- “Women of the resistance”

Projekt “Žene u otporu”- “Women of the resistance”

Zaklada je započela provođenje projekta pod nazivom „Žene u otporu“ (Women of the resistance) simbolično u ovom periodu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, osvrnuvši se na žene. Naime, projekt “Žene u otporu“ je osmišljen zbog otkrića dnevnika Marie Antoniette Moro, rođene na granici Italije i Slovenije, koja se borila kao partizanka prvo s Jugoslavenima i poslije s Talijanima.

Trenutno se u Puli održava radionica za mentore i trenere budućih radionica koje će se u sklopu ovog projekta provoditi kroz slijedećih godinu dana po srednjim školama u području Italije, Slovenije i Hrvatske. Ukupno će biti održano 60 radionica.

Započinjući ovom pričom, svi projektni partneri zajedno će razviti radionicu koja će se sastojati od analize, promišljanja i debata o ulozi žene u otporu i o važnosti otpora za društvenu promjenu. Nadalje, provesti će se javni natječaj za izradu kratkog filma i eseja na tu temu „žena u otporu“, organizirati će se ekskurzije u Trst za učenike srednjih škola, ali organizirati će se i otvorene konferencije o “Ženama u Otporu“ i javne prezentacije dokumentarca o dnevniku Marie Antoniette i najboljeg kratkog filma i eseja sudionika. Provedba projekta tek je počela, a trajati će do lipnja 2016. Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.000,00 eura, od čega Zakladi kao partneru pripada 20.000,00 za provedbu aktivnosti.

Partneri na projektu su: Kulturno izobrazevalno drustvo PiNA (SLO), Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT), Zaklada za promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva (HR), CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), Istarska županija (HR).

Projekt je financiran sredstvima programa “Europa za građane”.

Povratak na prethodnu stranicu