1. Novosti iz Zaklade
  2. Ovogodišnji Lov na filantropsko blago okupio 9 osnovnih škola Pule

Ovogodišnji Lov na filantropsko blago okupio 9 osnovnih škola Pule

Ovogodišnji Lov na filantropsko blago okupio 9 osnovnih škola Pule

Današnji  organiziran „Lov na filantropsko blago Pule“, neizostavna je aktivnost naše Zaklade koja ima za cilj na zabavan i poučan način upoznati djecu s filantropskom povijesti Pule, njenim filantropima te ih pritom osvještavati o filantropiji i potaknuti na filantropsko djelovanje. „Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i povjesničarem Andrejom Baderom. Kao i proteklih godina u „Lovu“ su sudjelovale ekipe sastavljene od 4 učenika uz učitelja, a koje su se kretale po užem dijelu centra Pule te odgovarale na postavljena pitanja i zagonetke „Pulskih filantropa“ koje su utjelovili glumci Teatra Naranča. Već tradicionalni Lov na filantropsko blago Pule tako je ove godine okupio 9 osnovnih škola s područja Pule: Šijana, Kaštanjer, Veli Vrh, Monte Zaro, Centar, Veruda, Tone Peruška, Talijanska škola Giuseppina Marinuzzi Pula te Škola za odgoj i obrazovanje Pula.

„Lov“ na filantropsko blago započeo je na Forumu gdje je uvodnim pozdravom Helga Možé, Upraviteljica Zaklade svim ekipama zaželjela sreću i dobru zabavu. Zamjenica župana Istarske županije, Jessica Acquavita, svim timovima zaželjela je dobru zabavu i dobar provod, da nauče nešto lijepo i korisno o filantropiji i svom gradu i uživaju u učionici izvan učionice.

Zamjenik gradonačelnika Pule-Pola Bruno Cergnul poručio je svima: „Želim da upoznate naš grad i povijesno važne osobe i filantrope koji su doprinijeli današnjoj Puli jer filantropija je dio naše povijesti stotinama godina. Ovo je jedan hvalevrijedan program i nadam se da ćemo u našem gradu imati još ovakvih akcija koje će doprinijeti da naš život u Puli bude još bolji“.

Učenici su istraživali svoj grad prolazeći pored pulskih filnatropa, te su kroz razgovor sa njima i odgovarajući na pitanja, učili o povijesnoj i kulturnoj baštini. Pritom su skupljali novčiće i novčanice koje su na zadnjem cilju, u pulskoj Areni zamijenili za puzzle. Svaki tim je trebao složiti svoju riječ  od puzzli koje su dobili, a sve zajedno činile su rečenicu koju je trebalo potom dokučiti. Ove godine, rečenica je bila nešto zahtjevnija, te su se svi učenici dobro borili da poslože riječi. Ovogodišnja pobjednička ekipa je ekipa osnovne škole Veruda, koja je prva sastavila rečenicu: „Čini dobro koliko je u tvojoj moći s onim što imaš u rukama i bit ćeš filantrop na svakom koraku“, te ima priliku odlučiti odlučiti kojoj udruzi će se donirati prikupljeni novčići, odnsono novčana sredstva u iznosu od 1.000,00 kn.

Glavne nagrade članovima pobjedničke ekipe omogućili su Glavani Park, NP Brijuni te Aquarium Pula. Veliko hvala i svim ostalim malim filantropima koji su podržali ovogodišnji Lov na filantropsko blago Pule –TZ Pula, Aurea, Northwestern d.o.o., Orbis d.o.o., Pago te Brionka jer…#filantropija je IN!

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.

Povratak na prethodnu stranicu