2. Održano završno predstavljanje rezultata provedbe društvenih programa u sklopu Programa Aktivni u zajednici

U sklopu Programa Aktivni u zajednici održano je završno druženje sudionika Akademije Aktivni(h) u zajednici na kojem su sudionici predstavili rezultate provedbe društvenih programa. Osim toga, sudionici su imali priliku steći dodatna znanja o filantropiji te o načinima uključivanja u razvoj zajednice kroz vođenu turu po filantropskim mjestima grada Pule.

Na pulskim filantropskim mjestima, filantropi – glumci Teatra Naranča, dočekali su sudionike te im prezentirali važne crtice o pulskoj filantropiji i filantropima, njihovoj važnosti te kako su tisućljetni filantropi Pule obogatili našu zajednicu svojim doprinosom. Stečena znanja po filantropskim mjestima sudionici su pokazali odgovaranjem na pitanja koja su im postavljali filantropi, a koja će im koristiti u daljnjoj provedbi budućih programa i održivosti provedenih društvenih programa.

Nakon filantropske rute, sudionici su predstavili rezultate provedbe svojih društvenih programa kroz fotografije i videa koja su dokumentirali kroz samu provedbu. U nastavku donosimo provedene društvene programe u sklopu Programa Aktivni u zajednici.

Društvenim programom u Rovinju, provedena je akcija čišćenja okoliša pod sloganom "Naša šterna bez škovaca".  U akciji je sakupljeno oko 150kg otpada te se u ekološko zbrinjavanje prikupljenog otpada priključio i Komunalni servis Rovinj. Društvenim programom podignuta je razina svijesti o čistom okolišu te poslana poruka svima da se zajedno trebamo truditi za očuvanje naše prirode i zdravog okoliša. U Ližnjanu je uspješno proveden društveni program Valorizacija ližnjanske tradicije“ u sklopu kojeg je održana pjesnička večer na ližnjanskom dijalektu koja je okupila mještane i sve zainteresirane koji njeguju tradiciju, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na teritoriju Općine Ližnjan. Društvenim programom ukazana je odgovornost mještana da svoja kulturna dobra njeguju te prenose na one najmlađe, pa je tako dogovorena buduća suradnja vezana uz očuvanje ližnjanskog dijalekta između škole, galerije u kojoj je održana pjesnička večer i zainteresiranih mještana. Provedbom društvenog programa u Vojniću, pokrenuta je renovacija zapuštenog prostora pod nazivom "Radionice mašte". Prostor će služiti za provođenje slobodnog vremena djece i mladih, ali i građana. Provedbom društvenog programa u Karlovcu, „Iz vaših cipela u naše kotače“, podignuta je razina svijesti gradskih vijećnika koji donose odluke i kreiraju javne politike kako osobe s invaliditetom mogu biti uključene i aktivne ako imaju podršku zajednice te kada se zakoni, strateški i operativni dokumenti primjenjuju i u praksi.  Provedbom društvenog programa Prevencija bolesti u Hrvatskoj Kostajnici organizirani su preventivni pregledi koji su potaknuli  građane na brigu o vlastitom zdravlju, kako prevenirati bolesti, zdravo se hraniti i živjeti. U Rijeci je provedbom društvenog programa realizirano povremeno obilaženje patronažne službe štićenika Prihvatilišta za beskućnike.  U Puli je proveden društveni program pod nazivom "Pomozi noniću na kompiću" namijenjen starijim osobama s područja mjesnog odbora Busoler koje žele naučiti koristiti Internet i ostale komunikacijske alate, ali i mladim osobama koje žele volontirati te pomoći i asistirati polaznicima na edukaciji. Društvenim programom u Karlovcu pod nazivom "Budi aktivan i zdrav" provedene su besplatne plesne radionice za djecu od 6 do 11 godina. Društvenim programom potaknuta je zajednica na promišljanje o važnosti kretanja djece, pogotovo u zimskim mjesecima.

"Ovaj program provodi se u sklopu Programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva"