1. Novosti iz Zaklade
  2. Održano predstavljanje brošure i zatvaranje projekta „ŽENE U POKRETU OTPORA“

Održano predstavljanje brošure i zatvaranje projekta „ŽENE U POKRETU OTPORA“

Održano predstavljanje brošure i zatvaranje projekta „ŽENE U POKRETU OTPORA“

U četvrtak, 30. lipnja 2016. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljeni su rezultati međunarodnog projekta „Women of the Resistance“,

Projekt „Women of the Resistance“ završio je prezentacijom brošure izrađene u sklopu projekta. Brošura „Women of the Resistance“ završni je proizvod šesnaestomjesečnog projekta u sklopu kojeg je Zaklada uz šest partnera osmislila i provela radionice za srednje škole te održala i sudjelovala u nekoliko međunardnih konferencija, ekskurzija i javnih prezentacija. Žarište projekta je uloga žena antifašistkinja u Pokretu otpora, a težnja svih aktivnosti bila je povezati temu sa suvremenom ulogom žene u društvu kao i prenijeti mladima nasljeđe koje im je ostalo kao i vrijednosti koje imaju priliku zastupati.

  • U sklopu projekta u 3 uključene zemlje uspješno je provedeno  više od 60 radionica u srednjim školama, a u kojima je ukupno sudjelovalo preko 1500 učenika i profesora.
  • Početkom ožujka, odabrani učenici iz Istre su uz učenike iz partnerskih zemalja, članove društava antifašista te povjesničara i drugih stručnjaka, imali prilike sudjelovati na studijskom putovanju u Udinama gdje je održana prva međunarodna konferencija „Women of the Resistance“.
  • Kruna projekta bila je završna aktivnost „Ekskurzija otpora“ krajem travnja u Trstu, na kojoj je preko 200 učenika i profesora prošetalo poznatim mjestima sjećanja poput tršćanskog zatvora ili rižarne San Sabba, nekadašnjeg koncentracijskog logora. Tijekom obilaska lokacija, sudionici su imali priliku poslušati istinita svjedočanstva pripadnica Pokreta otpora utjelovljena u izvedbi različitih glumica na slovenskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Na završnoj se konferenciji održala i prva projekcija dokumentarnog filma nastalog u sklopu projekta, „Tutte le anime del mio corpo“. Predstavile su ga redateljica Erika Rossi i Lorena Fornasir, kćer antifašistkinje Marie Antoniette Moro, čiji su dnevnik i objavljena knjiga začetnička ideja čitavog projekta.
  • Dodana vrijednost projektu, nastala iz interesa sudionika, je javna tribina koju smo u veljači organizirali u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Na njoj se povela rasprava o ulozi žene danas i otporu koji ona može pružati, kao reminiscencija otpora kojeg su pružale antifašistkinje nekad.

Projekt ukupne vrijednosti 90.000,00 eura financiran je iz programa Europa za građane te se provodio na području Hrvatske, Slovenije i Italije. Nositelj projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, uz Zakladu i Istarsku Županiju su i Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT). 

Prezentiranu brošuru na 4 jezika (HR, SLO, TAL i ENG) možete preuzeti u nastavku.

Povratak na prethodnu stranicu