1. Novosti iz Zaklade
  2. Održana konferencija “Filantropija - oslonac održivih zajednica”

Održana konferencija “Filantropija - oslonac održivih zajednica”

Održana konferencija “Filantropija - oslonac održivih zajednica”

U subotu 01.10.2016. godine održana je konferencija "Filantropija - oslonac održivih zajednica". Pozdravne govore na konferenciji održale su Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a uvod u konferenciju napravila je Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva predstavivši ukratko subotnji program.

Jelena-Gordana Zloić, djelatnica Zaklade Slagalica, predstavila je Prvo nacionalno istraživanje o stanju filantropije u Republici Hrvatskoj, odnosno njegove preliminarne rezultate. Zloić je objasnila kako je istraživanje obuhvatilo 9 cjelina: Poznavanje i razumijevanje ideje filantropije, Sliku filantropije u Hrvatskoj danas, Osobnu spremnost za davanje u općekorisne svrhe, Motivaciju, Povjerenje, Utjecaj i važnost davanja u općekorisne svrhe, Informiranje i suradnju sa zakaldama, Izvore informiranja te Podatke o ispitaniku. Zanimljiv podatak preliminarnih rezultata jest činjenica da većina ispitanika ne zna da postoje porezne olakšice za davanja u općekorisne svrhe te da ih smatraju slabo poticajnima za doniranje. Osim toga, čini se da većina ključnim problemima u vezi doniranja navodi nedostatak novca ili pak nedostatak povjerenja da će se sredstva upotrjebiti u prave svrhe. Osim individualnih ispitanika, u ispitivanju je sudjelovalo i stotinu tvrtki (d.d i d.o.o. s 20 pa do 250 zaposlenih).

Konferencija je dobila i međunarodni pečat jer su se pridružili gosti iz Beograda, Maja Vranić Mitrić i Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac. Gosti su održali predavanje na temu Inovativni modeli i budućnost zakladništva. Predstavili su rad Fondacije i područja djelovanja te dosadašnje rezultate. Fondacija je do 2015. godine prikupila preko 10 milijuna američkih dolara koji su uloženi u podršku ugroženim ljudima i lokalnim zajednicama u Srbiji te je pomogla više od 300 000 osoba, bilo osiguravajući im uvijete za život, obrazovanje ili rad. Fondaciju donira 670 kompanija, 650 000 individualnih donatora, 82 organizacije, a sama broja 32 zaposlena radnika. Osim primjera dobre prakse, predavači su predstavili i zakonodavni okvir u Srbiji koji je, poput onog hrvatskog, slabo poticajan za doniranje. Skrenuli su pažnju i na sve veći broj edukacija za fundraisere, koje su na nekim inozemnim sveučilištima počele biti redovitim studijskim programima. 

Nakon pauze za ručak, uslijedio je i prvi panel Uloga žene u filantropiji nekad i danas. Moderatorica panela bila je Jelena Matančević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a panelisti Cvjetana Plavša Matić,upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Milena Joksimović, doktorica klasičnih znanosti i jedna od suradnica na velikoj izložbi pod nazivom #filantropija...?, Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put, Drago Vručinić, upravitelj Zaklade Zamah te Renata Kiršić iz Zadruge za etično financiranje. Panelisti su se dotakli povijesnih činjenica vezanih uz razvoj filantropije i status žena te dostupnost filantropskog djelovanja ženama. Bilo je riječi i o godišnjoj dodjeli nagrade Dobrotovrka godine u Hrvatskoj te o ženskim filantropskim inicijativama.

Drugi panel, pod nazivom O razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo? Philanthropy mark – nagrada ili promocija? fokusirao se na individualnu i korporativnu motivaciju za filantropskim djelovanjem, doniranjem i radom za zajednicu. Raspravljalo se o temama zakaldništva, javnog povjerenja u zaklade, odnos privatnih i javnih zaklada te problematiku samoporomocije. Svoju raspravu u panelu razvili su Cvjetana Plavša Matić, Helga Možé Glavan, Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, Marta Šafar iz Zaklade Zajednički put, Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Zaklade Adris, a pridružio se i Korado Korlević iz zakladne uprave Zaklade Adris

Konferencija je bila dijelom istoimenog projekta financiranog iz sredstava Europske unije putem Programa: IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Također, konferencija je ušla u program Tjedna filantropije koji se ove godine po prvi puta obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Organizator Tjedna filantropije je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, dok su suorganizatori Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah" iz Zagreba, Slagalica - zaklada za razvoj lokalne zajednice, Osijek, Zaklada "Kajo Dadić" iz Splita i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Pula.

Fortografije s konferencije možete pogledati OVDJE!

Povratak na prethodnu stranicu