1. Novosti iz Zaklade
  2. Održan okrugli stol o ulozi zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj

Održan okrugli stol o ulozi zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj

Održan okrugli stol o ulozi zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj

Više fotografija pronađite u galeriji fotografija.

Jučer, u srijedu 25.01. u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol „Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj“. Organizatori okruglog stola su Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule te udruga SO DO El Sistema Hrvatska, a stol je održan u sklopu projekta „El Sistema u Istri“ u kojem partneri socijalno-glazbenu metodologiju El Sistema teže implementirati i u zajednici. Bitna komponenta projekta je rad na razvoju dobročinstva i korporativne filantropije.

Cilj ovog okruglog stola bio je pridonijeti razvijanju svijesti o doniranju i razvoju filantropije u Hrvatskoj te rasprava o nužnosti promjene zakonodavstva u svrhu poticanja kulture doniranja poslovnih i privatnih osoba te usklađivanju hrvatskih Zakona sa zakonima Europske Unije i po uzoru na najbolje primjere zemalja Europe. Osim toga, ispitivalo se ozračje za stvaranje radne grupe za pripremu prijedloga promjene poreznih zakona te raspravljalo trenutno stanje, mogućnosti i potrebe za jačanje kulture doniranja u Hrvatskoj.

Nakon uvodnih riječi, u prvom dijelu programa Ricardo Luque, predsjednik udruge SO DO El Sistema Hrvatska, dao je kontekst okruglom stolu predstavljajući projekt unutar kojeg je nastao. Iako se u projektu radi o glazbi, naglasio je kako je fokus projekta zapravo društveni, odnosno cilj mu je utjecaj na društvenu zajednicu, dok je glazba tek medij da se utjecaj postigne. Segment projekta koji je polučio okrugli stol okrenut je upravo poticanju razvoja filantropije, u smislu prihvaćanja različitosti, dostupnosti programa svima, bez obzira na njihovu financijsku i društvenu pozadinu.

Uslijedilo je predstavljanje brošure „Pregled poreznih olakšica povezanih s doniranjem“ koju je ukratko predstavila upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. Brošura sadrži osnovne podatke o zakonskoj regulativi u Hrvatskoj, tri zakona koja uređuju donacije, odnosno darivanje te usporedbu s ostalim zemljama u Europi, prema kojima Hrvatska ima nezavidan postotak porezne olakšice (dok se kod većine zemalja radi o 10% u Hrvatskoj je to 2%).  

Marina Dimić Vugec iz organizacije ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Julijana Tešija iz zaklade Slagalica predstavile su Prvo nacionalno istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Republici Hrvatskoj, koncentrirajući se na rezultate vezane uz korporativno davanje. Prema rezultatima zaključuje se kako korporativni sektor vidi organizacije civilnog društva kao glavne pokretače akcija doniranja u opće korisne svrhe. Prema mišljenju ispitanih tvrtki uloga države u akcijama doniranja u opće korisne svrhe prvenstveno bi trebala biti u poticanju davanja kroz reguliranje poreznih olakšica za građane i pravne subjekte i u osiguravanju institucionalnog i zakonskog okvira. Zaklade bi trebale imati prvenstveno ulogu inicijatora takvih akcija, osigurati transparentnu i pravednu distribuciju prikupljenih sredstava. Tvrtke smatraju kako bi civilni i poslovni sektor mogli više surađivati, posebno na području identifikacije potreba zajednice i uspostavljanju komunikacije između tvrtki i lokalne samouprave.

Na okrugli stol nažalost se nije odazvalo Ministarstvo financija, koje bi, kako je primjetila Vesna Lendić Kasalo, moglo dati odgovore na neka od postavljenih pitanja vezanih uz promijene poreznog sustava. S obzirom na važnost donositelja odluka i njihovog osvještavanja i informiranja o problematici, iako je poziv poslan svim nadležnim odborima i klubovima zastupnika, okruglom stolu su se odazvali saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovanni Sponza.

U raspravi koja je uslijedila nakon predstavljanja, sudjelovali su Vesna Lendić Kasalo, iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Sanja Smoljak Katić, iz Hrvatske udruge poslodavaca - direktorica udruge trgovine, predstavnica trvtke Kaufland Irena Tolić Jularić te Iva Gluhak Babić kao predstavnica trvtke Metro C&C, Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna te Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a, Julijana Tešija iz zaklade Slagalica, Drago Vručinić iz zaklade Zamah te dvoje poreznih savjetnika, Damir Brajković i Maja Živanović. Postavljena su brojna pitanja o zadnjoj poreznoj reformi koja je prošla bez javnog savjetovanja te o tome kako je upitno bi li povišenje postotka porezne olakšice bila motivacija tvrtkama na doniranje s obzirom da se ni trenutna olakšica ne koristi u onoj mjeri u kojoj bi to mogla. Također, istaknuto je kako bi donacije u korporativnom svijetu trebale bti strateške, planirane kako s određenim ciljem pridonošenju rješavanja konkretnog problema kojim tvrtka tada realno pomaže zajednici. Kako bi se izbjegle ad-hoc donacije i povećalo povjerenje, između tvrtki i civilnog sektora nužno je stvaranje partnerstava, nadziranje potrošnje doniranih sredstava u namjenjene svrhe (u čemu veliku ulogu imaju zaklade) te rad na detektiranju problema u zajednici. Iako se čini upitnim koliko bi služilo kao motivacija, povišenje porezne olakšice definitivno je korak ka usklađivanju sa zakonima u drugim europskim državama i ne može odmoći jer država treba početi promatrati olakšicu ne kao trošak već kao ulaganje u zajednicu, a kao problem je definitivno istaknuta porezna reforma koja je prošla bez javnog savjetovanja. Na koncu je istaknuto kako se ne treba brinuti o tome je li se uspjelo dotaći svih pitanja s obzirom da je polje široko, već je pohvalno što se potiče komunikacija na ove teme i što se stvara pozitivno ozračje kao dio promocije filantropije. Sa sudionicima okruglog stola razmjenit će se zaključci i dogovoriti daljnje aktivnosti u smjeru razvoja kulture doniranja.

E-publikacija „Pregled poreznih olakšica povezanih s doniranjem“

PDF

Povratak na prethodnu stranicu