2. Održana završna konferencija projekta “Žene u Pokretu otpora”

Održana završna konferencija projekta “Žene u Pokretu otpora”

Pod organizacijom Zaklade, 49 učenika i profesora iz devet istarskih škola sudjelovalo je jučer, 21. travnja na studijskom putovanju i završnoj konferenciji projekta "Žene u Pokretu otpora" u Trstu. U putovanje su bile uključene sljedeće škole: Srednja škola Buzet, Srednja škola Mate Blažine Labin, Gimanzija Pula, Ekonomska škola Pula, Medicinska škola Pula, Talijanska srednja škola Leonardo da Vinci Buje, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin.

Na izletu su sudjelovali učenici i profesori iz Hrvatske, Slovenije i Italije, njih gotovo dvjesto, te posjetili tršćanske znamenitosti koje su obilježile Pokret otpora. Izlet je započeo posjetom rižani San Sabba, nekadašnjem nacističkom koncentracijskom logoru koji je danas pretvoren u muzej žrtvama fašizma, te zatvoru u ulici Coroneo, u kojem su zarobljenici boravili prije deportacije u logore. Uz navedene lokacije, sudionici su obišli i Glazbenu školu Giuseppea Tratinija te željeznički kolodvor na Trgu slobode gdje su glumci uprizorili dirljive scene istinitih svjedočanstava žena u Pokretu otpora na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Na samom kraju putovanja, u Teatru Miela je održano predstavljanje knjige i projekcija isječka dokumentarnog filma, "Tutte le anime del mio corpo". I knjiga i film su nastali na temelju otkrića dnevnika talijanske partizanke i bolničarke Marie Antoniette Moro.  Dnevnik je otkrila Marijina kći, gđa Lorena Fornasir, a iz koje se priče izrodila ideja za čitav projekt.

Projekt se proveo na području Hrvatske, Slovenije i Italije, te je financiran iz programa Europa za građane. Nositelj Projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, osim Zaklade, su i Istarska Županija, Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT).

U ime Zaklade, zahvaljujemo se svim partnerima i školama koje su nam ovaj projekt pomogle uspješno privesti kraju. A kako nam je bilo u Trstu, pogledajte na fotografijama!