1. Novosti iz Zaklade
  2. Obilježeno 10 godina “Našeg doprinosa zajednici”

Obilježeno 10 godina “Našeg doprinosa zajednici”

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je danas obilježila 10 godina provođenja natječaja ''Naš doprinos zajednici''. Riječ je o natječaju koji je Zaklada provodila u okviru proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Sukladno tom modelu, natječaj su provodile Regionalne zaklade: Zaklada Slagalica iz Osijeka, Zaklada Zamah iz Zagreba, Zaklada Kajo Dadić iz Splita i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. Svaka regionalna zaklada provodila je natječaj na području županija u pojedinoj široj regiji, a Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodila ga je na području Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije.

Naime, kroz ovih deset godina podržane su 202 građanske akcije, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna u novcu, ali puno veće vrijednosti za zajednice u kojima su se provodile. Vrijednost ovih akcija ogleda se u uključenosti građana, različitih organizacija, udruga, lokalnih institucija, ustanova, poduzetnika i više od 4790 volontera zbog čega smo im se i ovom prilikom, na Međunarodni dan volontera, htjeli zahvaliti na njihovom doprinosu razvoja lokalne zajednice. Sve su akcije obogatile kvalitetu života lokalne zajednice te donijele korist za čak 239 671 građana. Društveni značaj ovih građanskih akcija vrlo je važan jer, ne samo da su se pripremali uvjeti nabavom opreme ili manjim infrastrukturnim radovima za stvaranje ili održavanje društvenog sadržaja, već se i provodio niz društvenih sadržaja od radionica, tečaja, škola, izložbi, radnih akcija, uređenja školskih vrtova, suhozida … pa do različitih aktivnosti uključivanja svih skupina jedne zajednice, rekla je u uvodnoj riječi upraviteljica Zaklade, Helga Može Glavan.

Zamjenica Župana Istarske županije, gđa. Sandra Čakić Kuhar pozdravila je u svoje ime i ime župana Istarske županije, g. Valtera Flega, sve prisutne te naglasila posebnu vrijednost sinergije javnog i privatnog sektora koje doprinosi boljoj kvaliteti života zajednice, a posebno zahvaljuje Zakladi i organizacijama koje su provodile građanske akcije. Svima prisutnima obratila se i Zamjenica Gradonačelnika Grada Pule-Pola g. Borisa Miletića, gđa. Elena Puh Belci koja se zahvalila Zakladi „što se nesebično daje za svakog čovjeka“ te je istaknula kako očekuje nastavak dobre suradnje.

U Kinu Valli tom su prigodom prikazani rezultati uspješnih 10 godina provedbe građanskih akcija, te je prikazan 5 minutni film koji je ukratko prezentirao samo dio akcija i ovih deset uspješnih godina, a nakon toga svi prisutni imali su priliku čuti konkretna iskustva ljudi koji su proveli uspješnu građansku akciju:
- Dom za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“, Vesna Grubišić Juhas - „Agathin vrt“ (2017), „Zelena gredica na asfaltu“ (2009), „Mediteranski vrt“ (2013)
- Gradska knjižnica Novigrad, Morena Moferdin - „Ajmo svi na trg“ (2013)
- Dječji dom „TIĆ“ Rijeka, Tamara Žakula Desnica -„Veselo dvorište za razigrane Tić-e“, „Dječji glas protiv nasilja“, „Ja, mama i tata - zajedno dva sata“, „ZA osmijeh, PROTIV suza!“ (2011/12/13/15)
- Društvo Naša djeca Poreč, Snježana Lehman - „Moj kreativni kvadrat za zdrav život“ (2012), „Pikarin samanj“ (2012), „Krov glavu čuva“ (2015)
- Foliot centar za djecu i mlade Matulji – Sanja Mornar i Nikolina Hrga – „Imam jedan prijedlog“ (2017)

Obzirom da se predstavljanje građanskih akcija odvijalo na Međunarodni dan volontera, prisutnima se prigodno obratila i predsjednica Volonterskog centra Istra Danijela Ustić koja je zahvalila svim volonterima na uspješno provedenim građanskim akcijama i čestitala Međunarodni dan volontera. „Uvijek mi je drago vidjeti pune prostorije, puno nasmiješenih lica, ne samo volontera i volonterki, nego i ljude koji rade s volonterima. Odnosno pravnih osoba koje uključuju volontere u svoj rad i stručnjake koji se njima bave svaki dan i podržavaju ih u njihovom davanju sebe zajednici, odnosno korisnicima“, naglasila je D. Ustić.

 

Natječaj „Naš doprinos zajednici“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva provodi se u okviru proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području sljedećih županija: do 2013. u   Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a od 2014. godine na području Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko - zagorske.

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je partner Nacionalne zaklade u provedbi Decentraliziranog modela fnanciranja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

Povratak na prethodnu stranicu