1. Novosti iz Zaklade
  2. Najava simpozija „Restorativni gradovi: Put ka inkluzivnijem i pravednijem društvu“

Najava simpozija „Restorativni gradovi: Put ka inkluzivnijem i pravednijem društvu“

Najava simpozija „Restorativni gradovi: Put ka inkluzivnijem i pravednijem društvu“

U sklopu Erasmus+ projekta Mediarej organizira se simpozij „Restorativni gradovi: Put ka inkluzivnijem i pravednijem društvu“.

Riječ je o projektu koji se bavi izuzetno važnom tematikom restorativne pravde, pristupa kojim se intervenira nakon što je počinjena šteta, ili prije nego što je do štete došlo, tako da se uključe svi na koje je događaj utjecao kako bi se došlo do zajedničkog razumijevanja načina na koje se šteta može popraviti i na koje se može doći do pravednog rješenja.

Načela restorativne pravde diljem svijeta uspješno primjenjuju gradovi u svojem načinu upravljanja, donošenja odluka i pružanja javnih usluga. Danas se vrlo često ta metoda koristi kao mogući odgovor društva u borbi protiv kriminaliteta, ovaj koncept je prvenstveno utemeljen na načelu ispravljanja negativnih implikacija koje nastaju izvršenjem krivičnog djela. U Hrvatskoj je relativna novina i u primjeni je od 2003. godine, primjerice, izvansudska nagodba prvi je model restorativne pravde implementiran u Hrvatskoj.

Ono što je intencija ovog okupljanja stručnjaka iz raznih područja jest, između ostalog i primjena ovog modela primjerice u sustavu socijalne skrbi, odgojno obrazovnom sustavu ali i vrlo važnom području koje pokriva nasilje u obitelji, nasilje nad ženama i sl.

Nositelj projekta Mediarej je Instituto Jacques Maritain, a partneri na projektu su: APS Nathan, Fundatia Professional, Asociacion Ambit, Europski forum za restorativnu pravdu, Udruga za kreativni socijalni rad, a Zaklada Istra – Fondazione Istria kao pridruženi partner pruža podršku u organizaciji ovog simpozija.

Simpozij „Restorativni gradovi: prema inkluzivnijem i pravednijem društvu“ će se održati u utorak03.svibnja 2022. godine od 10:00h do 17:00h u Poreču, u prostoru Istarske sabornice (adresa Obala Matka Laginje 2).

Na simpoziju će kao predavači i predavačice gostovati vrhunski međunarodni stručnjaci i stručnjakinje:

  • dr. Ivo Aertsen (Belgija), profesor emeritus kriminologije, Institut za kriminologiju Katoličkog sveučilišta u Leuvenu

  • dr. Belinda Hopkins (Ujedinjeno Kraljevstvo), direktorica, Transforming Conflict, Nacionalni centar za restorativne pristupe u radu s mladima i u zajednici

  • Cristina Vasilescu (Italija), stručnjakinja javne politike i evaluatorica, Associazione Comunitá il Gabbiano

  • Sara Dall’Armellina (Italija), suosnivačica, Associazione La Voce per la mediazione dei conflitti (Vitorio Veneto – Conegliano)

  • Lisa Anastasio (Italija), voditeljica ureda lokalne uprave za škole, Mogliano Veneto (TV) Italy        

  • Branka Peurača (Hrvatska), facilitatorica, medijatorica i edukatorica, Meliora, Novigrad (Cittanova)

Predavači i predavačice će upoznati dionike iz Istarske županije s konceptom restorativnih gradova i s primjenom medijacije i restorativne pravde u ustanovama obrazovanja i skrbi te u lokalnoj upravi i javnim uslugama. Prenesena iskustva omogućit će propitivanje mogućnosti za suradnju prilikom izgradnje kapaciteta u područjima obrazovanja, socijalne skrbi i urbane sigurnosti u lokalnom kontekstu Hrvatske.

 Radni jezik simpozija će biti engleski jezik, izuzev jedne radionice koja će se održati na talijanskom jeziku.

Prijava za sudjelovanje na simpoziju je obvezna te je moguća putem online prijavnice.

Rok za ispunjavanje prijavnice je petak, 29.04.2022. godine.

Više informacija o simpoziju u službenom pozivu u privitku.

Simpozij je organiziran u sklopu Erasmus+ projekta Mediarej čiji je nositelj Instituto Jacques Maritain, a partneri na projektu su: APS Nathan, Fundatia Professional, Asociacion Ambit, Europski forum za restorativnu pravdu, Udruga za kreativni socijalni rad te pridruženi partner Zaklada Istra – Fondazione Istria.

                                                                                               

Povratak na prethodnu stranicu