1. Novosti iz Zaklade
  2. Krenula je naša Virtualna škola društvenih inovacija

Krenula je naša Virtualna škola društvenih inovacija

Danas je započela Zakladina Virtualna škola društvenih inovacija za koju je prijavljeno 38 različitih sudionika. Neki su studenti, neki imaju svoje tvrtke, neki su članovi organizacija civilnoga društva, neki su učitelji, profesori u srednjoj školi i fakultetu. Dakle, sudionici različitih profesija i znanja. Cijeli program će kroz dva tjedna trajanja nuditi niz online sadržaja, predavanja i individualnih konzultacija sa predavačima.

Radi se o virtualnoj školi društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Puli a koja će obuhvatiti povijest, kulturu, turizam i filantropiju. Svi sudionici rade u timovima i svi timovi imaju istu temu zadatka: “Lokalna Filantropija  - mogućnost za inovativnost i zapošljavanje”.

Najbolji prijedlog biti će realiziran, a članovi tima imati će priliku raditi sa Zakladom na realizaciji uz naknadu (putem studenskog ugovor ili ugovora o djelu).

Škola je dio aktivnosti budućeg Regionalnog centra za razvoj društvenih inovacija (ReCeD'Istria), čija je osona djelovanja web portal, sa različitim informacijama, dok će se radionice, posebice one društvenog inoviranja odvijati diljem Istre. Intencija je sve više imati redovne programe društvenog inoviranja i pokretanja društvenih start-up poduzeća u coworking prostorima koji već djeluju, u suradnji sa njima, IDAom, poduzetničkim centrima / inkubatorima, no, važno je napomenuti da se ovdje radi o svojevrsnom “socialhubu”, dakle, poslovima koji imaju veze sa društvenim inovacijama, društvenim (socijalnim) uslugama ili proizvodima koji rješavanju neke probleme u zajednici. U Puli će se aktivnosti društvenog inoviranja održavati u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija IŽ, ali ideja je da se održavaju i budućem coworking prostoru ili na Sveučilištu.

“Mi vidimo udruge kao veliki potencijal upravo u razvoju društvenih inovacija i društvenih poduzeća, ali svakako bi voljeli što više studenata obuhvatiti i na ovome surađivati sa Sveučilištem. Isto tako, rezultat neke razrađene ideje može biti novi start-up ili pak društveno poduzeće koje će pružati tu uslugu, stvarati sadržaj ili proizvoditi proizvod, aplikaciju što god“, rekla je upraviteljica Zaklade Helga Možé, te je nadodala: „Prošle godine smo imali i jedan zanimljiv natječaj “3DI” – tražili smo 3 ideje društvenih inovacija za koje smo davali do 50.000,00 kn, nažalost, rezultirao je samo dvjema prijavama ideja koje nisu bile društvene inovacije. Zato mislimo da moramo još puno raditi na educiranju, kokreiranju i inoviranju, odnosno osvještavanju što su uopće društvene inovacije i pripomoći da se ti procesi pokrenu, i u tom smjeru će biti naše buduće aktivnosti usmjerene. Želimo primjerom pokazati kako je moguće smisliti društvenu inovaciju a mislimo da Filantropska priča Pule je izvrsna podloga za upravu za to.“

Temeljem dobivenih inputa, sudionici trebaju razraditi plan kako pulsku filantropiju posložiti u društveno poduzetničku priču kojom bi se zarađen novac koristio za Zakladin fond i dodjeljivao dalje u zajednicu, a opet svim aktivnostima koje to društveno poduzeće bude provodilo, osvještavati o filantropiji i poticati na nju. Važno je da sudionici sve poslovne aktivnosti, oblikuju tako da sve to skupa bude društveno osviješteno, društveno odgovorno (od zelene nabave, zapošljavanja ranjivih skupa do daljnjeg rada na osvještavanju o važnosti filantropije i dobročinstva u zajednici).

Virtualna škola društvenih inovacija završiti će predstavljanjem najboljih ideja  16.10. i odabirom najbolje koja će se realizirati.

Povratak na prethodnu stranicu