2. Žena napokon u centru razgovora o otporu i revoluciji

Žena napokon u centru razgovora o otporu i revoluciji

U sklopu projekta ''Women of the Resistence'' u Udinama održana međunarodna konferencija Godine 1857. na datum 8. ožujka, u New Yorku su radnice tvornice tekstila stupile u štrajk. Isti dan, pedeset godina kasnije, ponovno se dogodio štrajk radnica, prilikom kojeg je došlo do nesreće i 129 žena je poginulo u požaru. Nekoliko godina kasnije, na isti datum, Ruskinje iz Petersburga zaposlene u tekstilnoj industriji po uzoru na američke radnice započele su štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja februarske revolucije.  Na drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. godine odlučeno je da se, slijedom svih događaja, 8. ožujka obilježi kao Međunarodni Dan žena u svijetu - slaveći time ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog roda ili spola. U tom duhu, a prateći ženski otpor od 19. stoljeća sve do razdoblja Drugog svjetskog rata, projekt ''Women of the Resistance'', nastao između partnera iz Slovenije, Italije i Hrvatske, prošlog je petka, 04. ožujka, obilježio još jednu etapu suradnje i to Međunarodnom konferencijom ''Women of the Resistance'', u Udinama,  u prostorijama Teatra Palamostre i Teatra San Giorgio. [caption id="attachment_5245" align="alignleft" width="300"] Intermezzo Fella i Paron[/caption] Iz Pule je za konferenciju putovalo 25 osoba koje su na različite načine bile dijelom projekta. Osim članova Zaklade, pridružili su se učenici/e i profesorice Medicinske škole te Gimnazije Pula, i to razreda u kojima je tijekom ovog polugodišta Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva održala interaktivne radionice na temu žena u Pokretu otpora. Također, pridružile su se članice Saveza antifašista Istre te dva pulska povjesničara. [caption id="attachment_5246" align="alignleft" width="300"] Michela Ponzani[/caption] [caption id="attachment_5248" align="alignright" width="300"] Razgovor s Vilmom Braini[/caption] Konferenciju je započela Michela Ponzani iz Archivio Storico del Senato u Rimu, koja je iznijela svoje izlaganje o motivima i razlozima uključivanja žena u Pokret otpora, na temelju vlastitih arhivskih istraživanja. Centralni dio konferencije bio je izrazito emocionalan i autentičan dijalog s Vilmom Braini, 89-ogodišnjom partizankom iz Slovenije i njenom unukom te gostovanje Lorene Fornasir, kćeri  partizanke Marie Antoniette Moro, idejne vodilje čitavog ovog projekta. Intermezzo programa izvodili su glumica Natalie Norma Fella i glazbenik Paolo Paron, čitajući istinite zapise partizanki uz efektnu  glazbenu i vizualnu podlogu. [caption id="attachment_5247" align="alignleft" width="300"] Lorena Fornasir, kći Marie Antoniette Moro, predstavlja majčin dnevnik i progovara o njegovom pronalasku te memoarima svoga oca[/caption] Popodnevni dio konferencije produžio je temu prema znanstveno-teorijskom i terenskom istraživanju teme žena u Pokretu otpora. U dva panela predstavilo se niz znanstvenika s područja Italije i Slovenije, a konferenciju su zaključili pulski panelisti - povjesničari Igor Jovanović i Igor Šaponja, čineći zaokret od teorijskih promišljanja ka svom terenskom radu i predstavljajući pritom istinita iskustva i svjedočanstva nekoliko desetaka stvarnih žena, od kojih su neke i danas žive te su do njihovih životnih priča došli izravnim intervjuima. Partneri na ovom projektu su Zaklada za  poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, organizacija KID Pina (Kopar), Istarska Županija te organizacije Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), a ukupna vrijednost projekta je 90.000,00 eura. O narednim aktivnostima možete saznati više prateći facebook stranice projekta.