2. Društvenim programima mapirane potrebe mladih

Društvenim programima mapirane potrebe mladih

U Primorsko -goranskoj županiji Anita je društvenim programom mapirala potrebe mladih  uz pomoć lokalnih i međunarodnih suradnika. Ideja je nastala iz analize potreba koja je pokazala kako su osobe koje rade s mladima u velikom riziku od burn-outa s obzirom na izazove s kojima se svakodnevno suočavaju u svom poslu, što je dodatno pojačano zbog trenutne pandemije. Temeljem dobivenih rezultata nastao je projekt "Spikey's Clinic for Proffesional Dreamers", koji je odobren u okviru Erasmus+ programa. Na ovaj način, osobe koje rade s mladima u Primorsko-goranskoj županiji, ali i ostalim zemljama uključenim u projekt će imati koristi, jer je glavna tema projekta upravo prevencija burn-outa kod mladih.

U Istarskoj županiji u sklopu društvenog programa "Maturanti znaju" Valentina je mapirala potrebe i ideje srednjoškolaca koje će se uvrstiti u planirani centar za mlade u Rovinju. Ideja je bila aktivno uključiti mlade osobe u kreiranje sadržaja tog centra, pa su tako primjerice proizašle ideje o održavanju radionica o očuvanju mentalnog zdravlja, seksualnom odgoju, domaćinstvu itd. Osim toga maturanti su se upoznali s radom Savjeta mladih, te su pozvani na aktivno uključivanje u njihov rad.

Anita i Valentina polaznice Akademije Aktivni(h) u zajednici, su provedbom društvenih programa pokazale što podrazumijeva briga o mladima. Društveno uvjetovane okolnosti su često one koje određuju tempo i kvalitetu uključivanja u svijet odraslih pa je samim time Valentina kroz mapiranje potreba aktivno uključila srednjoškolce u kreiranje okolnosti koje se tiču njihovog odrastanja. Mladi se isto tako tijekom svog odrastanja susreću s mnogim izazovima, pa je tako prevencija burn-outa kod mladih jedan od ključnih rješenja kojim Anita želi doprinijeti u radu s mladima.

"Ovi programi provode se u sklopu Programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva"