2. Društvenim programima do zdravijeg načina života i informatičke pismenosti starijih osoba

U Istarskoj županiji, Sara je uz podršku udruge "Mladi za sve" provela društveni program pod nazivom "Ala šu".  Provedbom programa organizirano je pješačenje po zanimljivoj stazi dužine 10,46km. Sara je ostvarila željeni rezultat zamišljen na Akademiji, a to je povezivanje postojećih udruga sa tog područja te stanovnika općine Kaštelir-Labinci. Pješačenju su se priključili i zainteresirani pješaci sa okolnih područja te je sveukupnu grupu sačinjavalo više od 100 pješaka. Grupa je duž cijelu stazu bila vođena dobrim poznavaocima ovog područja te praćena quadovima i vatrogascima,  svako toliko dočekali su ih volonteri DVD-a "Grom" sa osvježenjem. Na kraju rute grupu pješaka dočekao je fažol koji su pripremili volonteri.

U Karlovačkoj županiji u sklopu društvenog programa, Nada je organizirala provedbu radionica  "Korištenje interneta i njegovih alata u sklopu programa Aktivni u zajednici - ljeto 2021.“ Korisnici programa bili su grupa umirovljenika - članova Kluba umirovljenika Karlovac, koji su dnevno po dva sata, stekli znanja korištenja interneta i njegovih alata. Teme koje su se obradile su: uvod u korištenje računala; korištenje interneta i e-pošte; korištenje pretraživača Google Chrome; korištenje programa e-pošte Gmail i uvod u korištenje društvenih mreža.

Sara i Nada, polaznice Akademije Aktivni(h) u zajednici, su provedbom društvenih programa pokazale značajni doprinos povezivanju zajednice i njenih dionika, a sve s istim ciljem, podizanjem kvalitete života građana. Na području općine Kaštelir-Labinci kroz pješačenje je potaknut dijalog između mještana o razmatranju načina rješavanja zajedničkih lokalnih problema. Jedan od pozitivnog učinka provedenog društvenog programa na području Karlovca je uvođenje najranjivije populacije našeg društva u svijet korištenja suvremenih informacijskih tehnologija, što je danas temelj stvaranja socijalnih kontakata, praćenja i informiranja o događajima u Hrvatskoj i svijetu.

"Ovi programi provode se u sklopu Programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva"