1. Novosti iz Zaklade
  2. Prvi društveni programi proizašli iz Akademije razvoja lokalnih zajednica

Prvi društveni programi proizašli iz Akademije razvoja lokalnih zajednica

Prvi društveni programi proizašli iz Akademije razvoja lokalnih zajednica

U sklopu programa Aktivni u zajednici 2019., Zaklada je u ožujku održala Akademiju razvoja lokalnih zajednica. Nastavno na Akademiju, polaznici iste moraju provesti društveni program u svojoj zajednici kako bi riješili uočenu potrebu ili problem te doprinijeli povećanju društvenog kapitala zajednice i njenog razvoja.

U svibnju je tako, Lidija Kelemen, polaznica Akademije, provela društveni program naziva "I ja sam iz Gornje Stubice". Identitet svake lokalne zajednice obično je vezan uz jednu osobu. U slučaju Gornje Stubice to je lik Matije Gupca čije ime nosi Osnovna škola. Cilj ovog projekta bio je prikazati osobe iz različitog vremena i društvenog staleža koje su doprinijele razvoju Gornje Stubice te na primjeru rodoslovnog stabla i priča iz obiteljske prošlosti posvjedočiti pripadnost povijesti lokalne zajednice. Na taj je način ovaj projekt pridonio da djeca, njihovi roditelji, djedovi i bake, a na prezentaciji projekta i ostali članovi lokalne zajednice, osvijeste i očuvaju identitet lokalne zajednice.

U sklopu drugog društvenog programa jučer je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula sudionica Akademije, Sabina Morosini Turčinović, ujedno i koautorica knjige „Joyful Leadership“ organizirala panel raspravu „Izvrsnim vodstvom do uspješne zajednice“. Osim same panel rasprave, predstavljen je projekt u sklopu kojeg je razvijen inovativan program učenja umijeća vodstva „Joyful Leadership“ koji se sastoji od priručnika, online tečaja i simulacijskih treninga, a održana je i mini simulacija umijeća vođenja u neočekivanim uvjetima. Na panel raspravi sudjelovali su Josip Šiklić - ravnatelj jedne od najuspješnijih srednjih škola u Hrvatskoj, Jasna Jaklin Majetić - predsjednica Županijske komore Pula, Igor Loparić - voditelj nagrađivane humanitarne organizacije, Dino Babić - predsjednik European Project Association te Gordana Deranja - predsjednica HUP-a i predsjednica uprave Tehnomonta.

Još jedan sudionik Akademije, Damjan Kovač iz Prezida (Primorsko-goranska županija) u školski je program uvrstio posjet zavičajnom muzeju i zbirci Prezid koja je prepuna podataka iz povijesti mjesta. Prilikom posjeta koje će se početi održavati u idućem polugodištu sa učenicima bi se prolazile teme vezane uz povijest i uz stare lokalne mitove i legende. Nakon toga bi učenici koji su bili u posjeti zbirci na tu temu imali sastavak na domaćem govoru i/ili na hrvatskom jeziku u sklopu nastave hrvatskog jezika, dok bi na satu likovne kulture ono što su vidjeli i čuli likovno obradili, a kao dio dramske sekcije dolazi u obzir sve to ostvariti u obliku priredbe, predstave i sl. Na navedene načine očuvala bi se lokalna povijest i lokalni govor od zaborava i pobudio novi interes za bogatstvom koje ovaj kraj nudi na svakom koraku. Povijest ovog kraja seže u predantičko doba tako da tema i priča neće nedostajati.

Društveni kapital uključuje mreže i odnose među ljudima kojima se prenose njihovi zajednički stavovi i vrijednosti te rezultira i društvenim i ekonomskim koristima. Društveni programi u kojima se jačaju povijesne spone kojima se povezuju pripadnici neke zajednice potiče stvaranje povjerenja jedne u druge te se samim time povećava i društveni kapital. Osim toga, kako bi se neki društveni program ili akcija u nekoj zajednici održala, važno je vodstvo osobe ili više osoba koje posjeduju umijeće povezivanja i vođenja ljudi na način koji pridonosi cjelokupnoj zajednici.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u 2019. godini provodi programa „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska.

 

Povratak na prethodnu stranicu