1. Novosti iz Zaklade
  2. Razrađene ideje društvenih programa aktivni(h) u zajednici

Razrađene ideje društvenih programa aktivni(h) u zajednici

U suradnji s polaznicima Akademije aktivni(h) u zajednici, 09.06.održana je radionica s lokalnim dionicima na razradi konkretne ideje društvenog programa u Istarskoj  te 16.06. u Primorsko-goranskoj županiji.

Tom prilikom predstavnice Zaklade svim su prisutnima predstavile Program Aktivni u zajednici te približile pojam društvenog kapitala, potrebe umrežavanja u lokalnoj zajednici, te važnosti cijelog ovog programa AuZ. Kroz same razrade konkretnih ideja poticali su se razgovori o važnosti volontiranja te aktivnom građanstvu.

Polaznice Akademije predstavile su svoje ideje društvenog programa koje planiraju provesti u svojim zajednicama, pa je tako u Istarskoj županiji u Kašteliru, sudionica Akademije Sara Diklić, okupila predstavnike udruga te predstavila svoj program kojim kroz volonterske akcije želi uključiti što više sugrađana u aktivnosti koje su planirane za razvoj lokalne zajednice. Za početak, u sklopu Programa, planirane su volonterske akcije čišćenja puteva. Sredinom rujna planirano je održavanje jednodnevnog događaja, u sklopu kojega će biti organizirano pješačanje po stazi dugoj 7km. Prijedlozima prisutnih razrađena je ideja da se pješačenje održi u subotu kako bi se okupio što veći broj ljudi. Kako bi uključenjem u provedbu programa doprinijeli kvalitetnijem životu zajednice, cilj je povezivanje svih udruga, mještana i djece koji žive na tom području, ali i šire.

U Primorsko-goranskoj županiji, na otoku Cresu,sudionica Akademije, Karla Glavočić, je svima prisutnima predstavila svoju ideju, "Mala škola ribolova i udičarenja". Na sam Karlin prijedlog svi prisutni vidno su bili oduševljeni predloženim. Karla svojim Programom želi očuvati tradicijske vještine ribolova te isto prenijeti na one najmlađe. Za početak, otvorene su prijave za "Malu školu ribolova i udičarenja" te je dogovoren sastanak za sljedeći tjedan oko određivanja točnih datuma i aktivnosti koje će se odvijati uz Malu školu. Organizacija ženskog natjecanja u ribolovu, podvodni ribolov, ponuda proizvoda na rivi od filcane vune, radionice izrade ribarskih čvorova, čišćenja te prepoznavanja ribe samo su neke od aktivnosti koje su bile predložene kako bi se Karlin program proširio.

Na obje radionice prisustvovali su predstavnici udruga, ustanova, institucija te građani koji su zainteresirani za razvoj svoje lokalne zajednice.

Provedba radionica razrade ideja društvenih programa kod sudionika Akademije, na lokalnoj razini dovela je do jačanja društvenog kapitala i to stvaranjem mreža podrške i motiviranjem pripadnika malih zajednica, isto tako, radionice su doprinijele prepoznavanju sudionika Akademije od strane predstavnika udruga, ustanova te institucija, koji svojim ulogama žele riješiti identificirane probleme zajednice.

"Ove radionice provodene su u sklopu Programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva"

Povratak na prethodnu stranicu