1. Novosti iz Zaklade
  2. Projektom SOS do kreiranja javnih politika i jačanja organizacija civilnog društva

Projektom SOS do kreiranja javnih politika i jačanja organizacija civilnog društva

I proteklog tjedna Zaklada je provodila aktivnosti projekta SOS te su tako polaznici treninga za trenere legislativnog kazališta, održanog u ožujku 2019. godine, pripremili i izveli još 2 predstave legislativnog kazališta. Jedna se predstava održala u suradnji s Dječjim domom "Ruža Petrović" u Puli, dok je druga održana u suradnji s Udrugom mladih USB u Poreču. U pripremu i izvedbu predstava legislativnog kazališta uključilo se 20tak mladih koji su svojim prijedlozima pridonijeli daljnjem kreiranju javnih politika koje će u narednom periodu biti upućene lokalnim vlastima.

Tema jedne od predstava bila je seksizam, a koji je i dalje vrlo prisutan u društvu, te je toliko ukorijenjen da ga ljudi često ne prepoznaju jer su na njega navikli i ne percipiraju ga kao nešto što doprinosi neravnopravnosti žena i muškaraca. Mladi druge predstave obradili su probleme s kojima se susreću mlade osobe koje bi se htjele baviti umjetničkim zanimanjima - nepodržavajuće obitelji, prijatelji, šira zajednica, a koja nije upoznata s mogućnostima koje se pružaju osobama koje se žele baviti umjetničkim zanimanjem.

Osim predstava legislativnog kazališta, Zaklada je organizirala još jednu edukaciju o mogućnostima financiranja za udruge s ciljem educiranja i informiranja udruga mladih o mogućnostima apliciranja na natječaje u svrhu povlačenja financijskih sredstava iz europskih fondova i financiranja aktivnosti koje udruge žele provoditi u nadolazećim godinama. Na edukaciji je potvrđena činjenica da većina udruga ne aplicira na takve natječaje zbog nedostatka informiranosti o mogućnostima koje pružaju te nedostatka organizacijskog kapaciteta. Iz tog je razloga namjera nastaviti educirati udruge u tom području kako bi se osnažile i mogle putem europskih projekata razvijati brojne ideje i pružati inovativne usluge namjenjene mladima.

Predstave legislativnog kazališta te edukacija o mogućnostima financiranja za udruge održale se u sklopu projekta SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli), kojeg Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi s Gradom Pula - Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom Slagalica iz Osijeka, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijalni fond.

                                                                 

Povratak na prethodnu stranicu