2. Smart kvart, fitness na otvorenom te uređenje šume “Dubrava” u Krapinsko-zagorskoj županiji

Proteklog je tjedna Zaklada održala radionice o društvenom kapitalu i odabir ideja koje će se provoditi u Krapinsko-zagorskoj županiji, točnije, Zaboku, Radoboju i Kumrovcu.

Prva radionica održana je u Zaboku, gdje su, između 2 prijavljene i predstavljene ideje, a nakon mapiranja resursa tj. „imovine“ grada Zaboka, sudionici odlučili da će do kraja godine realizirati ideju predstavnica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok – ŠUDIGO. Ideja se odnosi na izradu sjenice u dvorištu škole, koja će poslužiti kao učionica na otvorenom, ali će se moći koristiti i za ostale sadržaje, ne samo za učenike škole već i za ostale građane Zaboka. Također, volonterskim će se akcijama hortikulturno urediti i područje oko same sjenice za što ugodniji boravak na otvorenom. Polaznici radionice usuglasili su se da će se ova akcija zvati SmART KVART. Obzirom da su sudionici radionice aktivni entuzijasti kojima razvoj lokalne zajednice nije novina, radionica je bila dinamična te je sama ideja razrađena do najmanjih detalja.

Nakon Zaboka krenuli smo put Radoboja gdje su se građani dogovorili da će se u sklopu ovog programa krenuti u izradu trim staze koja vodi od kućice za udruge do nogometnog igrališta. Na istoj se planiraju postaviti 4 sprave za fitness na otvorenom. Osim što je postao hit u zadnje vrijeme, neke od prednosti fitnessa na otvorenom jesu: stvaranje zdravih životnih navika, besplatna doza vitamina D, bolje raspoloženje, a znanstvene studije dokazale su da 20minutno vježbanje na otvorenom ima isti efekt kao i šalica jutarnje kave. Ideja je da se postave sprave koje će moći koristiti i osobe s invaliditetom za kvalitetan boravak na otvorenom. Na radionici smo mapirali resurse u lokalnoj zajednici te su razrađene projektne aktivnosti s kojima uskoro krećemo. Mještane Radoboja očekuje vrlo dinamično i aktivno ljeto!

Idući dan, točnije 30.05. održali smo radionicu u Općini Kumrovec gdje su nas dočekali vrlo aktivni mještani s pregršt kvalitetnih ideja: postavljanje spomenika Sidoniji Rubido Erdödy povodom 200. obljetnice njena rođenja, međunarodna kiparska kolonija „Likovi iz dječjih bajki“, sportsko – edukativna manifestacija Međunarodni šahovski festival, projekt "Velikani svijeta o Titu", uređenje šume „Dubrava“, uređenje dječjeg igrališta u centru Kumrovca, postavljanje fitness sprava na otvorenom, uređenje pomoćnog objekta u sklopu škole te postavljanje solarnih panela. Bilo je teško odlučiti se za samo jednu, no ipak je postignut konsenzus. Sudionici su odlučili da će uređivati šetnicu u Šumi „Dubrava“ u neposrednom centru Kumrovca. Plan je šetnicu oplemeniti skulpturama likova iz bajki koji će biti izrađeni u sklopu likovne kolonije organizirane od strane Inicijative za razvoj Općine Kumrovec. Uskoro krećemo s provedbom aktivnosti i veselimo se konačnom rezultatu koji će, vjerujemo, biti jedinstven na ovom području.

Program se provodi u sklopu Programske suradnje i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na području Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije.