2. Poziv na sastanak svih udruga osoba sa invaliditetom

Poziv na sastanak svih udruga osoba sa invaliditetom

Pozivamo sve predstavnike udruga osoba sa invaliditetom na sastanak svih udruga osoba sa invaliditetom u Istarskoj županiji po pitanju provedbe mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017.-2020. na području naše županije.

Sastanak će se održati u petak, 20.07.2018. godine u 9:00  u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula, (Kandlerova 39).

U travnju 2017. Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine koja ima za cilj uskladiti sve politike djelovanja na području promicanja prava osoba s invaliditetom kako bi se istima osigurao veći stupanj kvalitete života u zajednici. Strategija obuhvaća 16 strateških područja te je kroz 78 mjera razrađeno 199 aktivnosti čiji su nositelji tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave,  znanstvene institucije i organizacije civilnoga društva.Sukladno Strategiji Istarska županija je u provedbi pojedinih mjera nositelj, dok je u drugima sunositelj aktivnosti, a u kojima ključnu ulogu imaju upravo udruge osoba sa invaliditetom, zdravstvene ustanove i druge organizacije ovisno o području djelovanja i realnim mogućnostima na terenu.

Na sastanku će ukratko biti prezentirana Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017.-2020., te će se razgovarati o daljnjem djelovanju po tom pitanju, te izradi Regionalnog programa provedbe Nacionalne strategije na području Istarske županije u svrhu nastavka kreiranja multisektorske politike promicanja prava osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti.