2. Otvorene prijave za nove edukacije

Otvorene prijave za nove edukacije

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pokreće jedan poseban program edukacije vezano za razvoj lokalnih zajednica. U kontekstu razvoja lokalnih zajednica misli se na uključivanje i umrežavanje različitih dionika, predstavnika formalnih i neformalnih grupa građana, udruga, institucija, ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave a po pitanju osmišljavanja i provedbe različitih društvenih sadržaja i društvenih programa koji će doprinijeti boljem životu u lokalnoj zajednici.

Tražimo ljude koji svjesno žive svoje mjesto, svoju društvenu i prirodnu okolinu, vrednuju život u svojoj zajednici, svjesni su mogućnosti koje postoje i žele nešto učiniti. Akademija razvoja lokalne zajednice osmišljena je na način da educira ljude kako bi kroz stečena znanja i vještine, posebno osobne i društvene vještine, u svojoj lokalnoj zajednici pokrenuli promjene. Tražimo ljude koji jesu ili žele postati pokretači u svojim zajednicama.

Edukacija će se održati u ožujku u trajanju od tri dana, nakon čega će se program nastaviti kroz individualno mentorstvo prilagođeno provedbi konkretnih društvenih programa u pojedinim lokalnim zajednicama. A usmjerena je na poboljšanje osobnih, poslovnih i društvenih vještina sudionika.

Ciljna skupina polaznika:
Motivirane osobe s područja Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke ili Krapinsko-zagorske županije koje žele doprinijeti društvenim promjenama u svojoj lokalnoj zajednici, pokrećući društvene programe i projekte. Važno je da želite steći više praktičnih znanja i vještina potrebnih za aktivan doprinos zajednici u kojoj živite ali i za osobni rast i razvoj.

Moguće je sudjelovanje 1 osobe iz pojedine općine ili grada, a ukupno 3 osobe iz svake županije. Ukupno tražimo 15 osoba za sudjelovanje u ovom posebnom programu.

Svim sudionicima pokriveni su troškovi puta na edukaciju, te troškovi boravka (noćenje i hrana).

Program edukacije podijeljen je u nekoliko tematskih područja a pokrivati će edukacije i radionice na temu osobnog i poslovnog razvoja. U provedbi programa uz stručnjake iz Zaklade, sudjelovati će i vanjski suradnici. Po završetku programa (edukativnog i provedbenog), svi sudionici koji su uspješno završili program dobiti će potvrdu o sudjelovanju.

PRIJAVNICA je dostupna OVDJE, napišite nam zašto ste zainteresirani za sudjelovanje u ovom programu.

Rok za prijavu je 28. veljače 2019. godine.

S ciljem da osnažimo udruge mladih ili udruge koje se na neki način bave mladima u bilo kojem području djelovanja (od sporta, kulture, manjina do udruga osoba s invaliditetom) organiziramo poseban Program edukacije za predstavnike udruga mladih i udruga koje se bave mladima na području Istarske županije. Edukacija je usmjerena na poboljšanje osobnih i poslovnih vještina osoba iz tih udruga.

Ciljna skupina polaznika:
Osobe na području Istarske županije koje rade ili volontiraju u udruzi mladih ili udruzi koja radi s mladima i žele steći više praktičnih znanja i vještina potrebnih za aktivan doprinos udruzi i zajednici, ali i za osobni razvoj.

Program edukacije biti će održan u dva dijela. Moguće je da iz jedne udruge na edukacijama, ovisno o temi, sudjeluje više osoba na način da se osobe rasporede ovisno o interesu po temama.

Tematska područja su:
Neprofitne organizacije
Udruga vs firma / neprofitna organizacija vs profitna
Strateško i operativno planiranje
Upravljanje timovima i aktivnostima / rad u timu, rad s volonterima, uključivanje i zadržavanje članova i korisnika, motivacija
Od ideje do projekta

Financije i opći poslovi u udrugama
Administracija u udruzi
Financijski izvještaji i praćenje aktivnosti koje se provode u udruzi

Financiranje rada udruga
Izvori financiranja udruga
Inovativni oblici financiranja, samofinanciranje, crowdfunding, ...
Gospodarska aktivnost u udrugama – društveno poduzetništvo
Fundraising – suradnja sa poslovnim sektorom
Posebnosti i zakonske regulative, obaveze prilikom organizacija humanitarnih akcija

Promocija i vidljivost udruge
Komunikacija udruge sa zajednicom
Slika u zajednici - Brendiranje neprofitnih organizacija
Suradnja sa medijima
Digitalni marketing u neprofitnim organizacijama

Program jačanja kapaciteta provodi tim Zaklade uz vanjske stručnjake za pojedina područja.

Edukacije će se održati od 27. veljače do 2.ožujka 2019. u Puli. Mjesto održavanja i ostali detalji o održavanju radionice, biti će dostavljeni na vrijeme svim polaznicima. Broj polaznika je ograničen.

PRIJAVNICA je dostupna OVDJE, uz popunjen Google obrazac na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr sa naznakom: prijava za edukativne module »SOS za udruge« potrebno je poslati i presliku osobne iskaznice te izjavu udruge ili druge organizacije civilnog društva kojom potvrđujete navedenu ulogu u organizaciji (zaposlenik/ica, volonter/ka) te presliku osobne iskaznice

Rok za prijavu je 22. veljače 2018. godine.

Projekt SOS (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom Slagalica iz Osijeka.

Sve dodatne informacije i pojašnjenja možete dobiti upitom na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr ili pozivom na broj 052/212-938.