2. „Filantropija kroz dječje oči, dječje uši i dječje ruke“ u OŠ Stoja u Puli

„Filantropija kroz dječje oči, dječje uši i dječje ruke“ u OŠ Stoja u Puli

Danas je u Osnovnoj školi Stoja, Pula, u suradnji s Zakladom održan događaj "Filantropija kroz dječje oči, dječje uši i dječje ruke“ u sklopu obilježavanja Tjedna filantropije 2017.godine. Djeca su se u protekla dva tjedna u gotovo svim razredima pripremala na satu razrednika kroz razgovore, crtanje i pisanje pjesmica ili sastava o filantropiji te su predstavnici svakog razreda prezentirali donesene zaključke, odnosno kako je tekla priprema i što djeca misle o filantropiji.

S učenicima se radilo u dva dijela: prvi dio, namijenjen je bio za najmlađe učenike, od 1-4 razreda a drugi dio za one malo starije, djecu od 5 – 8 razreda. Djeca su imala jako puno primjera kako oni pomažu, što dobroga čine, što znači biti dobar i pomagati drugome. Svi radovi, crteži, pisani sastavi su izloženi ispred učionica ili u učionicama, te je škola danas odisala filantropijom. Učenici su predložili i nekoliko dobrih konrkentih prijedloga što sami učenici osnovne škole Stoja mogu učiniti da nekome pomognu. Iako je i do sada osnovna škola Stoja sudjelovala u nekoliko humanitarnih akcija, ovo je danas bila dobra prilika da se djecu motivira da se uključe u organiziranje i osmišljavanje buduće akcije za božićne blagdane. Djeca su maštovita, tako da su i njihovi prijedlozi bili takvi: od organizacije velikog humanitarnog koncerta, prodaje različitih rukotvorina, crteža, kolača, skupljanja plastičnih boca, odjeće, igračaka do izrade stripa i izrade video filma o školi, Mate Koceiću i filantropiji. Nadamo se da će njihove ideje zaživjeti.

Republika Hrvatska se po drugi put uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se Tjedan filantropije 2017. održava od 25. rujna do 2. listopada u većim gradovima u Hrvatskoj, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.