Newsletter "E-trokut" za siječanj 2016.                                                                                       Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 01/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Istarski gradovi i općine objavljuju pozive za financiranje programa javnih poteba


Na web stranici Zaklade pružamo vam korisne informacije pa smo tako na jednom mjestu objedinili i pozive za financiranje programa javnih potreba koje su raspisali istarski gradovi i općine. Tu malu bazu ćemo redovito ažurirati, pa ako imate interesa odazvati se na neki od ovih poziva slobodno posjetite naš web i pronađite sve potrebne informacije.
Podnošenje izvješća o organiziranom volontiranju za 2015. godinu

Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo je sve udruge, ustanove, zaklade i fundacije, druge neprofitne pravne osobe, državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje su tijekom 2015. godine bili organizatori volontiranja, da podnesu izvješće o organiziranom volontiranju putem nove web aplikacije koju je moguće pronaći na sljedećoj poveznici: http://volonteri.mspm.hr.

Izvještajno razdoblje se odnosi na vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine, a rok za dostavu izvješća je 28. veljače 2016. godine.

Kalendar natječaja Nacionalne zaklade za 2106. godinu.

 

Obavijest o sastavljanju i dostavljanju financijskih izvještaja za 2015. godinu

Državni ured za reviziju objavio je Obavijest neprofitnim organizacijama o sastavljanju i dostavljanju financijskih izvještaja za 2015. godinu.
 
Prema odredbama članka 2. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine 121/14), obveznici primjene neprofitnog  računovodstva su: domaće i strane udruge i njihovi savezi, zaklade, fundacije, ustanove, umjetničke organizacije, komore, sindikati, udruge poslodavaca te sve druge pravne osobe kojima temeljni cilj osnivanja i djelovanja nije stjecanje dobiti, za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitnog karaktera.
Rok za dostavu financijskih izvještaja za 2015. je 29. veljače 2016. godine.

Upute za sastavljanje financijskih izvještaja neprofitnih organizacija te pripadajuće obrasce možete pronaći ovdje.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je objavila Poziv za predfinanciranje i Poziv za međufinanciranje u okviru Programa Europa Plus u 2016. godini.

Cilj je poziva omogućiti financijsku stabilnost i plativost organizacija civilnog društva te nesmetanu provedbu odobrenih projekata iz strukturnih fondova Europske unije.

Međufinanciranje se može zatražiti za projekte za koje je potpisan ugovor sa Europskom komisijom, odnosno s nadležnom provedbenom agencijom/ugovornim tijelom, a koji su ugovoreni:
1. tjekom 2015, a čije se aktivnosti provode većinom tjekom 2016. godine (min 6 mjeseci tjekom 2016.)
2. tjekom 2016. godine
3. tjekom 2014. godine - samo ako su u pitanju višegodišnji projekti koji će se (još najmanje 6 mjeseci) provoditi u 2016. godini.

Poziv je otvoren za prijave do 28. listopada 2016. godine.

Za više informacije posjetite naš web, a potrebnu dokumentaciju pronađite ovdje.

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".


Predstavljamo vam projekt Spajalica. Ovaj projekt produkt je suradnje udruga Alfa Albona i Labin zdravi grad u području međugeneracijske solidarnosti.

Projekt "Spajalica" imao je za cilj razvijanje socijalne osjetljivosti mladih za osobe treće životne dobi, kao i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

U okviru projekta provedene su neke veoma interesantne aktivnosti kao što je susret posvećen društvenim igrama na kojem su mladi prezentirali društvene igre današnjice, a osobe treće životne dobi društvene igre koje su nekada bile popularne, a danas polako padaju u zaborav te je susret završio druženjem i zajedničkim uživanjem u predhodno prezentiranim igrama. Organizirana je i književna večer na kojoj su svi prisutni, zaboravivši na razlike u godinama, uživali u zajedničkom čitanju i analiziranju knjiga, kao i u predstavljanju svojih osobnih radova. Našlo se u ovom sjajnom projektu mjesta i za pjesmu i ples u okviru plesne večeri koja je upotpunjena kvizom u kojem je trebalo pokazati poznavanje muzičkih numera.

Raduje nas ovako lijepo osmišljen i uspješno proveden projekt, te udrugama Alfa Albona i Labin zdravi grad želimo još puno kreativnih i uspješnih projekata.          
NATJEČAJI

Uz trenutno otvorene natječaje za programe javnih potreba otvoreni su i:
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Nakon uspješno provedenih radionica u Buzetu, Poreču i Labinu, projekt Zaklade, "Women of the Resistance" (Žene u pokretu otpora), financiran iz programa Europa za građane, stigao je i do srednjoškolaca u Bujama i Rovinju. Kroz trosatno druženje tijekom ovih radionica mladi su imali priliku naučiti o hrabrim junakinjama iz Pokreta otpora, naslijeđu koje su nam ostavile te o antifašističkim i demokratskim vrijednostima koje danas njegujemo.

Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o ulozi koju su žene imale u Pokretu otpora, o važnosti samog otpora u društvenim promjenama, ali i dati presjek sadašnjeg položaja žene u društvu.

Projekt se provodi na području Hrvatske, Slovenije i Italije, a više o samom projektu možete doznati ovdje.             
                                                                                     
Predstavljanje projekta i javna tribina o ženama u Pokretu otpora

Zaklada će u srijedu 10. veljače sa početkom u 12h, u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula, organizirati predstavljanje projekta i javnu tribinu o ženama u Pokretu otpora.
Ovo događanje odvija se u sklopu međunarodnog projekta „Women of the Resistance“ (Žene u Pokretu otpora) financiranog iz programa Europa za građane, koji Zaklada i Istarska županija provode s još petero partnera iz Italije i Slovenije.
Na javnoj tribini sudjelovat će žene iz istarskog javnog života, koje su se svojim djelovanjem zalagale i dalje se zalažu za pitanja ravnopravnosti spolova i očuvanja demokratskih i antifašističkih vrijednosti.
Svi zainteresirani za ovaj događaj svoje prisustvo mogu prijaviti na e-mail Zaklade (zaklada@civilnodrustvo-istra.hr), najkasnije do 09.02.2016.

NEPOZNATO O POZNATOME
Pantomima je popularna društvena igra, ali jeste li znali da:
  • Pantomima pripada scenskoj umjetnosti. To je naziv za predstave u kojima glumac osjećaje i misli lika kojeg tumači prenosi samo pokretima tijela i mimikom, bez riječi.
  • U 19. stoljeću, u Hrvatskoj, je za pantomimu zabilježen naziv nijemoigra.
  • Naziva se još i umjetnost tišine.
  • Postojanje pantomime (u obliku malo drugačijem od onog koji je danas poznat) zabilježeno je još u Staroj Grčkoj i u Rimu, gdje je doživjela svoj prvi procvat.
  • P(h)antomfest je međunarodni festival pantomime (prvi put održan 2012. godine) pokrenut sa ciljem da se kroz umjetnost izbrišu razlike između gluhih i onih koji čuju.
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu