Newsletter "E-trokut" za listopad 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 10/2015

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja, te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Krajem listopada izašao je programski vodič Erasmus+ za 2016. godinu, a predstavit će mogućnosti financiranja projekata iz područja obrazovanja i mladih u narednoj godini. U vodiču su predstavljeni pozivi predviđeni  u 2016. godini, a preuzeti ga možete na ovom linku. Vodič je zasad dostupan samo na engleskom jeziku, a objava vodiča na ostalim službenim jezicima Europske unije očekuje se uskoro.
Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je Odluku o raspodjeli financijskih sredstava za projekte udruga u području rehabilitacije, tretmana i resocijalizacije ovisnika. Popis udruga čiji su projekti financirani možete pogledati ovdje.
Isto je ministarstvo objavio konačnu odluku o financiranju projekta/ programa udruga i JLP(R)S usmjerenih mladima. Popis organizacija i njihovih projekata/ programa možete pronaći na sljedećem linku.

Čestitamo svim dobitnicima financijskih potpora i želimo im puno uspjeha u realizaciji njihovih projektnih aktivnosti!

 
Ministarstvo kulture priprema javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za program “Ruksak pun kulture za mlade”. U sklopu pripreme Poziva, Ministarstvo je 28. listopada 2015. godine otvorilo e-savjetovanje za potencijalne korisnike programa koje će biti otvoreno do 27. studenoga 2015.

Program se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014.-2020., specifičnog cilja 9.i.1 − Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije, u okviru prioritetne osi 2 − Socijalno uključivanje. Sudjelovanje na e-savjetovanju dostupno je na sljedećem linku: esavjetovanja.gov.hr.

 
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

Ovog vam mjeseca predstavljamo udrugu Jukinac iz Gline, koja je na radost cijele zajednice, a posebno onih najmlađih, pokrenula i provela građansku akciju "Lop(a)ta". Pod vodstvom predsjednika Josipa Gregurića, članovi udruge i volonteri su uredili vanjski prostor iza Društvenog doma (gdje udruga inače ima svoj ured), te ga pretvorili u dječji park otvorenog tipa.
Radovi su trajali devet dana, a svoj su doprinos izgradnji igrališta dala čak 35 volontera Udruge Jukinac i mještana Gline. Tijekom organiziranog igranja, još je devetero dobrovoljaca čuvalo najmlađe dok su marljivo "testirali" novoizgrađeni park.

 
Projekt je realiziran kroz financijsku potporu za natječaj za građanske akcije "Naš doprinos zajednici", koji Zaklada provodi temeljem Sporazuma o partnerstvu potpisanog s Nacionalnom zakladom.
Vjerujemo da o rezultatima akcije najbolje govore osmijesi zadovoljnih mališana s fotografije, a udruzi Jukinac želimo još puno godina uspješnih projekata i hvalevrijednih postignuća!

AKTUALNI NATJEČAJI
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva udruge na prijave za financijsku potporu programima usmjerenim pružanju usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom. Udruge se u skladu s ovim Pozivom mogu prijaviti programe za sljedeća prioritetna područja:

•Priroritetno područje 1: osiguravanje usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta
•Priroritetno područje 2: osiguravanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika
•Priroritetno područje 3: osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju

Za financiranje programa u okviru ovog Poziva planiran je iznos od 39.800.000,00 kuna. Rok za podnošenje prijava je 30 dana, a završava 30. studenog  2015. godine. Više detalja možete pronaći na našoj mrežnoj stranici, na sljedećem linku.

Osim što je objavljen novi vodič, otvoren je i poziv na podnošenje prijedloga za Erasmus + u 2016. godini., a na podnošenje su prijedloga obuhvaćene sljedeće aktivnosti:

Ključna aktivnost 1 (KA1) – obrazovna mobilnost pojedinaca; Ključna aktivnost 2 (KA2) – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse; Ključna aktivnost 3 (KA3) – podrška reformi politike; Aktivnosti Jean Monnet i Sport.
Za Poziv je ukupno namijenjeno 1.871.100,00 €, a ista su sredstva prema aktivnostima raspoređena na sljedeći način:

•obrazovanje i osposobljavanje 1 645,6 milijuna EUR,
•mladi 186,7 milijuna EUR,
•Jean Monnet 11,4 milijuna EUR,
•sport 27,4 milijuna EUR.

Više o natječaju pogledajte ovdje.


 

Ukoliko poznajete državljanku RH koja: 

 • svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu
 • pozitivno utječe na život šire društvene zajednice kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem
 • sudjeluje u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija
 • daje doprinos za javnu dobrotvornu akciju
 • potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici
 • potiče druge osobe da postanu dobročinitelj
... prijavite ju na natječaj za petu po redu dodjelu nagrade "Josipa Vancaš - dobrotvorka godine", i titulu "Dobrotvorka godine", koju je pokrenula Zaklada Zamah. Rok za podnošenje prijedloga je 8. studenoga 2015., a detalje natječaja možete pronaći ovdje.

 

NOVOSTI IZ ZAKLADE

Sredinom listopada je u prostorima naše Zaklade održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt „Filantropija – oslonac održivih zajednica“.  Projekt je financiran iz programa IPA 2012 – Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnoga društva, u ukupnoj vrijednosti od 104.454,47 eura.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Zaklade, koja je nositelj projekta, te predstavnici partnera u provedbi: Udruga SMART (Rijeka), Grad Umag, Centar za građanske inicijative Poreč, Pučko otvoreno učilište Buje, Grad Rijeka, te Primorsko-goranska županija.

Opći cilj projekta je poticanje inovativnih oblika filantropije kako bi se doprinijelo održivosti organizacija civilnog društva i individualne odnosno korporativne filantropije. Naglasak projekta bit će na jačanju partnerstva između raznih institucija, kao i na jačanju civilnog sektora s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a realizirat će se kroz sljedeće aktivnosti:

– Promotivna kampanja o filantropiji u Istarskoj, Primorsko goranskoj, Ličko senjskoj i Karlovačkoj županiji
– Jačanje kapaciteta OCD-a
– Promocija korporativne filantropije i multisektorske suradnje
– Razvoj lokalne infrastrukture za potporu filantropskim aktivnostima u Primorsko goranskoj županiji

Redovito ćemo vas izvještavati o napretku projekta, stoga budno pratite naše nadolazeće newslettere!Edukacija i informiranja nikad nije previše! U listopadu smo nastavili s prezentacijama Uredbe i nacrta Pravilnika o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja programa i projekata koje provode udruge. I u Buzetu i u Labinu, interes zainteresiranih među predstavnicima udruga, građanskih inicijativa i ustanova bio je velik, te se svima ovom prilikom zahvaljujemo na odazivu. 

Tijekom studenog i prosinca, naglasak ćemo premjestiti na radionice za pisanje i prijavu projekata na natječaj za program javnih potreba (u skladu s istom Uredbom).  Pratite našu mrežnu stranicu i ukoliko već niste, „lajkate“ naš Facebook kako biste doznali mjesto i vrijeme održavanja Vama najbliže radionice! 
Sve zainteresirane predstavnike udruga koji bi htjeli naučiti više o projektima (od prijave, pisanja, provedbe, izvještavanja…), molimo da ispune našu kratku dvominutnu anketu za iskaz interesa na sudjelovanje u radionici.
Ovom anketom želimo steći uvid u potrebe i interese Vaše udruge, te prikupljene informacije iskoristiti da Vam ponudimo što kvalitetniju i korisniju edukaciju.
Pratite naš web i Facebook za sve novosti o organiziranim radionicama!
NEPOZNATO O POZNATOME
Da se dobrota uvijek isplati, znaju svi. No, jeste li isto tako znali i da:  
 • trošak donacije umanjuje poreznu obvezu (porez na dobit ili porez na dohodak) do visine od 2% ostvarenih prihoda u prethodnoj godini?
 • najveći dio dobrotvornih priloga dobivaju vjerske institucije (33% svih donacija), nakon kojih slijedi obrazovni sektor sa 13%?
 • je Australija najdarežljivija zemlja, a slijede Irska i Kanada?
 • najvelikodušnije zemlje nisu nužno najveće i najbogatije zemlje svijeta (prvih 20  zemalja razlikuju se ekonomski, geografski i politički)?
 • se zadnjeg ponedjeljka u veljači obilježava Međunarodni dan korporativne filantropije?
 • davanje ima pozitivan utjecaj samopouzdanje kod 9 od 10 ljudi?
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu