Newsletter "E-trokut" za rujan 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 09/2015

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja, te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je privremene rezultate Poziva za prijavu programa i projekta usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu.: Mladi
 
Isto ministarstvo objavilo je privremenu listu projekata udruga financiranih po Natječaju u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima raspisanom u travnju 20015. godine.: Prevencija nasilja_djeca i mladi

Čestitamo svima koji su prošli na natječaju, te Vam želimo uspješnu provedbu projekata!
 
Ministarstvo zdravlja objavilo je privremenu listu projekata predloženih za financiranje putem natječaja u području prevencije, tretmana i liječenja ovisnika za 2015. godinu, a rezultate možete pronaći ovdje. Čestitamo i Vama, i želimo Vam puno uspjeha u provedbi projekata!

 
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s mladim blogerima je u ponedjeljak, 21. rujna 2015. godine, na Međunarodni dan mira pokrenula kampanju "Nije smiješno" čiji je cilj povećati svijest javnosti, osobito djece i mladih, o važnosti sprečavanja govora mržnje i poticanju pozitivne komunikacije.

Javnim natječajem za mlade blogere u dobi od 18 do 30 godina, Nacionalna zaklada je odabrala  7  blogera (Marija Renić, Kristina Tešija, Maja Sertić, Bojan Iličić, Ana Tavić, Matea Kovač, Petra Galović) koji će svojim tekstovima i zapažanjima progovoriti o aktualnom problemu govora mržnje, a tekstovi će biti objavljeni na novopokrenutoj mrežnoj stranici www.nijesmijesno.hr te na profilima društevih mreža  Facebook i Instragram.

Kampanju je pokrenula Nacionalna zaklada kao provoditelj Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF) za organizacije civilnoga društva kao nastavak te dodanu vrijednost velike europske kampanje koju provodi Vijeće Europe pod nazivom "NE govoru mržnje" (No hate speech).

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

U sklopu projekta "Uređenje dječjeg igrališta", Društvo Naša djeca Radoboj provelo je građansku akciju za uređenje dječjeg igrališta u Kraljevcu Šemničkom. U akciji je sudjelovala i Općina Radoboj osiguravši dio površine za izgradnju, a dio su donirali i mještani zaseoka Kraljevec Šemnički i Gornja Šemnica.Tijekom srpnja i kolovoza, volonteri (mještani i članovi Društva) su zasukali rukave i marljivo uređivali teren, sadili čemprese, postavljali opremu za igranje, ogradu i sl.
Ovo je, inače, prvo dječje igralište na području općine izgrađeno radom volontera.
Projekt je proveden kroz potporu natječaja za građanske akcije "Naš doprinos zajednici", koju Zaklada provodi po sklopljenom Decentraliziranom modelu potpisanog s Nacionalnom zakladom. Pogledajte rezultate njihove hvalevrijedne akcije!

AKTUALNI NATJEČAJI
Objavljen je prvi poziv javnim i privatnim organizacijama sa sjedištem u dunavskoj regiji na dostavu projektnih prijedloga za Program transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014.-2020.

Program Interreg DUNAV osmišljen je u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje i nudi financijsku potporu za transnacionalne projekte koji pridonose razvoju inovativne, bolje pristupačne i održive dunavske regije.

Ukupan budžet programa (bez nacionalnog sufinanciranja) iznosi 221.924.597,00 eura, od čega će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) financirati 202.095.405,00 eura.

Obrazac za prijavu za prvi korak (iskaz interesa) mora se dostaviti najkasnije do 3. studenog 2015. u 15:00h (CET) prijenosom dokumenta na web stranicu programa (http://www.interreg-danube.eu/). Odabrani projektni prijedlozi bit će pozvani da naknadno podnesu puni obrazac za prijavu (Full Application Form) kao drugi korak u cijelom postupku.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Podsjećamo sve zainteresirane da su prijave na natječaj za građanske akcije "Naš doprinos zajednici" otvorene do 15. listopada 2015. godine.

Natječaj se raspisuje temeljem Sporazuma o partnerstvu u provedbi Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj potpisanog za Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Pravo prijave na natječaj imaju udruge, zaklade i ustanove sa sjedištem u gore navedenim županijama: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, te Krapinsko-zagorska.

Svu natječajnu dokumentaciju, kao i detaljne upute za prijavu pronađite na našoj mrežnoj stranici.

 
Zaklada je tijekom rujna održala jedanaest prezentacija aktualnih natječaja na području Hrvatske: Rovinj, Svetvinčenat, Vrsar, Tar, Fažana, Medulin, Rab, Krapina, Zabok, Slunj i Hrvatska Kostajnica.

U suradnji s gradovima i općinama na području Istre smo, osim natječaja, dio vremena posvetili i predstavljanju Uredbe o financiranju udruga.
Zahvaljujući potpori programa JAKO, u Zaboku i Krapini su svi sudionici, osim o građanskim akcijama, imali prilike ponešto naučiti i o pisanju projektnih prijedloga.

Ovim se putem zahvaljujemo svim sudionicima i suorganizatorima naših prezentacijama na iskazanom interesu!


Upraviteljica naše Zaklade Helga Može Glavan sudjelovala je krajem rujna na zajedničkoj raspravi i panel diskusiji o Inovacijama u filantropiji, koji je u Zagrebu organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Bila je to prilika da ujedno predstavimo naš odobreni projekt "Filantropija - oslonac održivih zajednica" u sklopu natječaja "IPA 2012 - Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama", kojim smo dobili sredstva za provedbu projekta u ukupnoj vrijednosti od 105.000,00 eura. Projekt ćemo provoditi zajedno s udrugom SMART iz Rijeke, Centrom za građanske inicijative Poreč, Gradom Umagom, Gradom Rijekom, Otvorenim učilištem Buje, te Primorsko goranskom županijom. Uskoro više novosti o svemu.

NEPOZNATO O POZNATOME
Jeste li znali?
 
U Hrvatskoj se 22. rujna svake godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na međunarodnoj se razini taj dan obilježava 25. studenog.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Nažalost, i taj je poražavajuć podatak vjerojatno umanjen jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Prema podacima MUP-a, svake je godine u Hrvatskoj prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja nasilja u obitelji, a broj žrtava takvih djela kreće se čak između 14.500 i 22.200, od čega su žene žrtve u 64 do 71 posto slučajeva, ovisno o godini.

Nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće se događa u obiteljskoj zajednici; počinitelji su bračni, izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu