Newsletter "E-trokut" za kolovoz 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 08/2015

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja, te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Ministarstvo rada i mirovinske skrbi objavilo je indikativni godišnji plan natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za 2015. godinu.
Kao Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Ministarstvo je pripremilo plan natječaja s ciljem informiranja javnosti i omogućavanja pravovremene pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja.
Ovaj plan sadrži indikativni popis poziva na dostavu projektnih prijedloga i rokova poznatih u trenutku njegove izrade te je podložan izmjenama i dopunama sukladno dinamici poslovnih procesa uključenih institucija. Indikativni godišnji plan možete pronaći ovdje.
 

 
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u suradnji sa zajedničkim tajništvom Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediterranean, poziva Vas na sudjelovanje na nacionalnom Info danu koji će se održati u Zagrebu, 8. rujna 2015. god. Cilj je radionice upoznati sudionike s programom, te ih pripremiti za pisanje prijave na prvi poziv.
Za razdoblje od 2014. do 2020. godine, trinaest država sudionica će na raspolaganju imati 265 milijuna eura za transnacionalnu suradnju s ciljem jačanja kapaciteta za pametan i održiv rast, poticanja ekonomije s niskom razinom ugljika, razvoja energetske učinkovitosti, te zaštite i promicanja prirodnih i kulturnih resursa mediteranskog područja.

 
Mobilna aplikacija za pretraživanje podataka o udrugama  UdrugeInfo odsada je dostupna za preuzimanje na svim mobilnim platformama (Android, iPhone, Windows Phone).
Zahvaljujući aplikaciji, korisnici mogu pretraživati aktivnosti udruga registrirane po Zakonu u udrugama, i to prema mjestu i vremenu njihova održavanja, te po potrebi stupiti s udrugama u kontakt.
Ukoliko već niste, na internetskoj stranici https://udrugeinfo.uzuvrh.hr, registrirajte profil Vaše udruge te unesite aktivnosti i usluge koje planirate provoditi za razdoblje od sljedećih šest mjeseci, potrebe za volonterima, i sl.

 

 
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na www.zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

 
Astronomsko društvo Višnjan je u sklopu projekta "U prirodi za prirodu i građane" proveden kroz potporu natječaja "Razvoj društva" organiziralo veliku radnu akciju kako bi se dovršilo uređenje terena za postavljanje nadstrešnice edukacijske kućice.
 
Sudjelovali su i djeca i odrasli, a radilo se neumorno. Timski rad je bio izuzetno važan, pa je tako Društvo uspjelo postaviti grede ispod kućice na koje će se postaviti i dio nadstrešnice.
 
AKTUALNI NATJEČAJI
Nacionalna zaklada raspisala je natječaj za dodjelu nagrada "Otisak srca", s ciljem razvijanja volonterstva među djecom i mladima.
Natječaj je otvoren za osnovne škole za prijavu učeničkih prijedloga volonterskih inicijativa (akcija) u lokalnoj zajednici kao i za srednje škole u Republici Hrvatskoj za prijavu inovativnih modela motiviranja i uključivanja učenica i učenika za volonterski rad u školi i/ili lokalnoj zajednici.
Dodijelit će se ukupno do 10 nagrada za osnovne škole i do 5 za srednje škole, a svaka nagrada uključuje novčani dio od 10.000,00 kuna za provedbu nagrađene inicijative ili modela volontiranja te plaketu “Otisak srca”.
Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je ovdje, a prijave su otvorene do 1. listopada 2015. godine.
Još jedan aktualan natječaj koji je raspisala Nacionalna zaklada odnosi se na dodjelu financijskih podrški kroz institucionalnu podršku stabilizaciji i/ili razvoju udruge.
Natječaj je podijeljen u četiri podkategorije:
(1) podnatječaj: institucionalna podrška do Kn 400.000,00 – do 15 podrški
(2) podnatječaj: institucionalna podrška do Kn 250.000,00 – do 20 podrški
(3) podnatječaj: institucionalna podrška do Kn 150.000,00 – do 20 podrški
(4) podnatječaj: institucionalna podrška do Kn 75.000,00 – do 20 podrški.
Institucionalna podrška se ostvaruje se na rok od 3 godine.
Prijave su otvorene 16. rujna 2015. godine do 12:00 za internetske prijave, dok je potvrdu o verifikaciji postavljene dokumentacije potrebno dostaviti isključivo poštom do 16. rujna 2015. godine. Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je ovdje.
Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) objavio je natječaj za nagradu za najbolji europski projekt civilnog društva u području borbe protiv siromaštva. Nagrada iznosi 50.000 eura, a svi odabrani finalisti ovog natječaja mogu očekivati veliku promociju i vidljivost svojih projekata.
Cilj nagrade EGSO-a je podizanje javne svijesti o značajnom doprinosu koji organizacije civilnog društva te pojedinci imaju u stvaranju europskog identiteta i europskog građanstva podupirući zajedničke vrijednosti u jačanju europskih integracija. Ove godine posebna tema je borba protiv siromaštva, a nagrađene će biti inicijative kojima se želi unaprijediti ekonomska i socijalna uključenost osoba koje su izložene siromaštvu, pogotovo imajući u vidu rastuće rizike od siromaštva u Europi.
Rok za prijave je 10. rujna 2015., i to na engleskom ili francuskom. O mogućnosti prijave na hrvatskom jeziku doznajte ovdje.
 
Europska komisija raspisala je natječaj kojemu je cilj poticati aktivno uključivanje i sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu u skladu s Europskom strategijom za osobe s invaliditetom.
Specifični cilj ovog poziva je pružiti operativne potpore za 2016. godinu u okviru partnerskih ugovora sklopljenih u razdoblju 2015. do 2017. godine kojima će se osigurati dugoročna suradnju između Europske komisije i EU-mreža koje djeluju u promicanju prava osoba s invaliditetom.
Natječaj je otvoren do 16. listopada 2015. godine, a ukupni iznos bespovratnih sredstava za ovaj poziv iznosi 3.000.000 eura, dok je stopa sufinanciranja utvrđena u iznosu od 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Detalje možete pronaći na sljedećoj poveznici.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva poziva sve zainteresirane osobe sa znanjem u području procjenjivanja projekata organizacija civilnoga društva da se prijave za procjenitelja/icu prijava pristiglih na natječaje Zaklade koji će biti raspisani za organizacije sa sjedištem u Istarskoj županiji. Na poziv se mogu prijaviti zainteresirane osobe s prebivalištem u Istarskoj županiji.
Javni poziv će biti otvoren u razdoblju od 1.09. do 16.09.2015.g.
 Popunjene i potpisane obrasce za prijavu procjenitelja potrebno je poslati poštom na adresu:
 
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Riva 8
52 100 Pula
s napomenom: „Javni poziv za prijavu procjenitelja/ica“
 
Prijava se vrši slanjem obrasca u nastavku.
Tekst javnog poziva
Obrazac za prijavu procjenitelja
Pozor svim zainteresiranima!  Zaklada je raspisala natječaj za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“ iz sredstava osiguranih u Fondu gradova i općina za 2015.godinu. Članovi Fonda jesu gradovi i općine: Buzet, Buje, Labin, , Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Motovun, Ližnjan i Medulin.
Rok za prijavu je 30.09.2015.; ne propustite ovu priliku i prijavite svoje projekte!
Usput vas želimo obavijestiti da će Zaklada sredinom rujna objaviti i ovogodišnji natječaj za građanske akcije, pa pratite naš Facebook i mrežnu stranicu kako biste na vrijeme dobili sve potrebne informacije.
Unexpressed Talent / Neiskazani Talent je projekt Zaklade koji cilja na smanjenje socijalne i obrazovne isključenosti mladih u školskoj dobi (14-24 god.), kao i NEET-ovaca (neobrazovanih, nezaposlenih, nekvalificiranih mladih ljudi od 15-25 god.), kroz poboljšanje njihova aktivnijeg sudjelovanja u civilnom društvu i povećanjem osobne odgovornosti. Da bismo što bolje odgovorili na gore opisane izazove, Zaklada provodi istraživanje u sklopu projekta. Pomognite nam ispunjavanjem kratke petominutne ankete. Unaprijed hvala!
 
Sukladno novoj Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, općine i gradovi imaju obvezu odraditi cijelu proceduru prije objave samih natječaja. To se prije svega odnosi na određivanje prioriteta za financiranje, pripreme dokumentacije, određivanje način bodovanja i odabira, kao i praćenje i vrednovanje provedbe vaših projekata, uključujući usvajanje proračuna za 2016. godinu.
Iz tog će razloga svi natječaji najvjerojatnije biti objavljeni krajem godine, odnosno najkasnije početkom siječnja 2016. godine.
Zaklada planira u rujnu održati niz prezentacija naših aktualnih natječaja, što će ujedno biti dobra prilika da još jednom objasnimo o kojim se procedurama radi, te što je sve potrebno pripremiti prilikom prijave projekata na natječaje za javne potrebe. Kako biste bili što bolje informirani o navedenoj proceduri te vašim pravima, savjetujemo vam da detaljno proučite Uredbu.
 
 
 
NEPOZNATO O POZNATOME
Jeste li znali?
 
  • Zaklade se u Hrvatskoj pojavljuju već u 16. stoljeću u vlasništvu crkvenih institucija, a cilj im je bio dodjela stipendija obrazovnim i kulturnim institucijama. 
  • Svaki treći čovjek u svijetu se bavio nekim oblikom volonterskog rada. Najviše volontera među svojim stanovništvom ima Norveška, čak 57%, slijede ju Luksemburg s 55 % i Kamerun s 53 %.
  • Prema podacima godišnjeg izvješća visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, prošle je godine postavljen novi rekord kada je prebrojano 59,5 milijuna izbjeglih ili prognanih osoba u svijetu. Najveće skupine čine Sirijci, Afganistanci i Somalci, a procjenjuje se da će njihov sveukupni broj u 2015.-oj još više uvećati.
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu