Newsletter "E-trokut" za srpanj 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 07/2015

Svaki mjesec sabiremo novosti iz civilnog sektora, objavljujemo članke ili intervjue, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije ili događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. 

KORISNE INFORMACIJE

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 23. srpnja 2015., usvojeno je Izvješće o provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine za razdoblje od 2012. do 2014. Na polovici razdoblja provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, do kraja 2014. godine, u cijelosti je provedeno 45 aktivnosti, odnosno gotovo polovica od zacrtane 91 aktivnosti, dok je ostatak najvećeg dijela aktivnosti u završnoj fazi provedbe. Više informacija saznajte ovdje.
 

Otvorene su prijave za prvu nacionalnu ljetnu Akademiju za članove savjeta mladih. Projekt provodi Udruga za mlade Alfa Albona u partnerstvu sa Ministarstvom socijalne politike i mladih te drugim partnerima s ciljem pružanja članovima savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini priliku da usvoje nova znanja u području strukturiranog dijaloga i poznavanja Zakona o Savjetima mladih, rade na slučajevima iz prakse radi stjecanja potrebnog iskustva i razvijaju ključne vještine poput timskog rada, vodstva, nenasilne komunikacije, prezentacijskih i vještina javnog nastupa. Svi zainteresirani mogu se prijaviti preko online prijavnice koja se nalazi na stranicama www.alfa-albona.hr/akademija i www.udruga-gradova.hr najkasnije do 15. kolovoza 2015. godine. Više informacija pročitajte ovdje.

Putem mrežnih stranica Europske komisije moguće je pregledati bazu projekata financiranih iz ESF-a koji su provedeni u državama članicama EU. Prioriteti financiranja iz ESF-a u Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2020. su visoka zapošljivost i mobilnost radne snage, socijalno uključivanje, obrazovanje i cjeloživotno učenje te dobro upravljanje. Kroz povijest su financijske podrške iz ESF-a korištene kao nadoknada za izgubljena radna mjesta te su omogućavale dodatno osposobljavanje ili prekvalifikaciju radne snage u zemljama EU-a. Europsku bazu projekata pogledajte na sljedećem linku.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na www.zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".Ova rubrika namijenjena je Vama i lokalnoj zajednici na čijem teritoriju djelujte. Povećajte vidljivost svoje organizacije i budite inspiracija drugima.
AKTUALNI NATJEČAJI
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva udruge da se u skladu s Pozivom prijave za financijsku potporu projektima u području rehabilitacije, tretmana i resocijalizacije ovisnika. Na poziv se mogu prijaviti projekti vezani za sljedeća 2 prioritetna područja: 
  1. Resocijalizacija ovisnika
  2. Rehabilitacija/ tretman u terapijskim zajednicama
Ukupno planirana vrijednost poziva je 2.500.000,00 kn. Rok za prijavu je 06. kolovoza 2015. Više informacija i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju preuzmite ovdje.
Ministarstvo kulture objavilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2016. godinu. Pravo prijedloga programa imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge te pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi te medijima te zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i arheološke baštine. Rok za prijavu završava 15. rujna 2015. g. Više informacija i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju preuzmite ovdje.
Europska zaklada za mlade poziva nevladine organizacije na prijavu za financiranje projekata. Zaklada nudi financiranje projekata nevladinih organizacija zemalja članica Europske unije koji se koncentriraju na rad u obrazovanju i kulturi na području Europe, aktivnosti koje promiču suradnju i razmjenu znanja te istraživanja pozicije mladih u društvu. Organizacije se za dobivanje sredstava najprije moraju registrirati pri fundaciji European Youth, i to moraju učiniti prije slanja prijedloga projekata. Rok prijave je 1. listopada 2015. Više informacija pročitajte ovdje.
OECD u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva poziva zainteresirane da se prijave na natječaj za Društvene inovacije. Prijaviti se mogu državne i znanstveno- istraživačke institucije, poduzeća i svi tipovi organizacija civilnog društva koji žele ideju prtvoriti u društveno- inovativne proizvode ili usluge u suradnji s drugim institucijama. Preliminarne prijave se šalju do 15. rujna, a konačni rok za prijavu konačnih prijava je 30. studeni 2015. Prijavni obrazac, vodič za prijavu i dr. pronađite ovdje. Više informacija pročitajte ovdje.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
MSPM objavilo odgovore na najčešće postavljana pitanja 


Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je odgovore na najčešće postavljana pitanja vezana za Natječaj usmjeren podršci obitelji te promicanju i zaštiti prava djece.  Možete ih pročitati  ovdje ili na web stranici Ministarstva socijalne politike i mladih.
Rezultati komisijskog otvaranja prijava pristiglih na natječaje Ministarstva zdravlja

 

Objavljen je popis udruga čije su prijave na upućene na daljnje procjenjivanje, a poslane su na sljedeće natječaje Ministarstva zdravlja:

(1) Natječaj za projekte udruga u području zdravlja - popis možete preuzeti OVDJE

(2) Natječaj za projekte udruga u području psihosocijalne potpore - popis možete preuzeti OVDJE

(3) Natječaj za projekte udruga i zdravstvenih organizacija u području prevencije, tretmana i liječenja ovisnika - popis možete preuzeti OVDJE

Održana međunarodna izložba mladih umjetnika u sklopu projekta Arteffato10

 

U prostorijama Galerije Cvajner i Turističke zajednice grada Pule održana je Međunarodna izložba mladih umjetnika u sklopu projekta Arteffato10. Izloženi radovi mladih umjetnika pokazali su što za njih znači RESET, iako je to svojevrsno čišćenje i počinjanje ispočetka uvijek na osobnoj razini i vrlo individualna stvar. Koristeći razne multimedijalne alate, komunikacijsko-informativne, ovi mladi umjetnici pokazali su i umješnost i snalažljivost ali i svojevrsnu osobnu prepoznatljivost. Više informacija o izložbi pročitajte ovdje.

NEPOZNATO O POZNATOME
 
  • Znate li da je razvoj civilnog društva potaknut potkraj 1990-tih kad je donesen temeljni Zakon o udrugama
  • Da je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva osnovana 2003. godine
  • Da su najveće svjetske banke poput Rabobank, Credit Agricole i Credit Mutuel zadruge 
  • Da grupa neovisnih radničkih zadruga Mondragon u Španjolskoj već 60 godina nije otpustila niti jednog radnika, a prihodi su im 2014. Iznosili 15 mlrd €.
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu