Newsletter "E-trokut" za lipanj 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 06/2015

Svaki mjesec sabiremo novosti iz civilnog sektora, objavljujemo članke ili intervjue, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije ili događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. 

KORISNE INFORMACIJE

Na Konferenciji o društvenom poduzetništvu u Puli, upravitelj Zadruge za etično financiranje (ZEF) Goran Jeras predstavio je inicijativu za osnivanje prve Hrvatske etične banke. Licenca za poslovanje trebala bi biti odobrena krajem ove godine. Etična banka nije novitet u svijetu, ali jest u Hrvatskoj i bila bi prva ovakvog tipa. Osnovna razlika između komercijalnih i etičnih banaka je u činjenici da etične banke mogu, zbog orijentiranosti na dobrobit zajednice, a ne na profit, financirati projekte po kamatnim stopama znatno nižim od kamata konkurentskih banaka za sve razvojne projekte. Etične banke u izboru projekata koje će financirati ne vode isključivo procjenama njegove isplativosti, već i njegove etičnosti, ekološke održivosti i koristi koja će iz njega proisteći za zajednicu. Krediti bi se odobravali za inicijative koje pridonose ekonomsko- tržišnom razvoju i uključuju veći broj osoba na tržište rada. Bili bi dostupni članovima, a novi članovi iz lokalne zajednice dolazili bi na preporuku postojećih članova. Više informacija pročitajte ovdje.

Internetska platforma 
www.imamopravoznati.org 
omogućava jednostavno korištenje Zakona o pravu na pristup informacijama. 
Koristite ju da biste postavili pitanja tijelima javne vlasti ali i za praćenje konkretnih tijela i tema. Platforma funkcionira na principu da Vi postavite pitanje, administratori ga proslijede odgovornim osobama te Vas obavijeste kada stigne odgovor. 

 

U svrhu promicanja sporta i tjelesne aktivnosti te podizanja svijesti o njihovima prednostima, Europska komisija pokreće novu inicijativu – Europski tjedan sporta (#BeActive), koja će se obilježavati od 7. do 13. rujna 2015. diljem Europe. Kampanjom se želi potaknuti Europljane na tjelesne aktivnosti tijekom tjedna ali i tijekom cijele godine. Zemlje sudionice organizirat će cjelodnevna ili višednevna događanja na nacionalnoj razini koja će činiti dio ovog velikog Europskog tjedna sporta, a Republika Hrvatska planira događanje pod nazivom BeCROactive – nacionalni dana sporta koji će uključiti aktivnosti i događanja kao što su zumba, pilates, penjanje, košarka, dječji kutak i mnoga druga; a predviđen je za 12. rujna na jezeru Bundek u Zagrebu. Više pročitajte ovdje.

Povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres upozorio je da je svijet zakoračio u novo razdoblje u kojem su sve brojnije krize dovele do povećanja broja izbjeglica na dosad nezabilježenu razinu od 60 milijuna u svijetu, a međunarodna zajednica ne uspjeva staviti stanje pod kontrolu. Među izbjeglicima najviše je prognanika iz Sirije, Afganistana i Somalije. U ovom trenutku najviše izbjeglica udomljuje Turska, potom Pakistan, Iran, Libanon i Etiopija. Veliku ulogu u prikupljanju hrane, lijekova i higijenskih potrepština imaju organizacije civilnog društva. Više informacija pročitajte ovdje.

Ured za udruge vlade RH predstavio je mobilnu aplikaciju UdrugeInfo kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici, te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Aplikacija omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o aktivnostima i uslugama registriranih udruga. Putem aplikacije, građani će moći pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Više informacija pronađite ovdje.

Hrvatska je zemlja s umjerenim izgledima za gospodarski rast, no učinkovitim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije svoju bi stopu rasta mogla ubrzati i do 2 postotna boda godišnje, što je ogroman potencijal, istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić na konferenciji "EU fondovi - Od ideje do realizacije", koju je ta banka organizirala uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Fondovi i programi ne mogu biti trajno rješenje za države već samo sredstvo kojim će države premostiti probleme do podizanja konkurentnosti nacionalnih gospodarstava. Više o spomenutoj temi pročitajte ovdje.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade.
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na www.zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".Ova rubrika namijenjena je Vama i lokalnoj zajednici na čijem teritoriju djelujte. Povećajte vidljivost svoje organizacije i budite inspiracija drugima.
AKTUALNI NATJEČAJI
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva udruge da se u skladu s Pozivom prijave za financijsku potporu projektima usmjerenim podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece. Ukupno planirana vrijednost Poziva je 2.490.000,00 kuna. Rok za podnošenje prijava je 30 dana, završava 28. srpnja 2015. godine. Prijave za natječaj šalju se na adresu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja je nadležna za Istarsku, Primorsko- goransku, Karlovačku, Sisačko- moslovačku i Krapinsko- zagorsku županiju. Više informacija pronađite ovdje.
 
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kao tijelo nadležno za provedbu LIFE programa u Republici Hrvatskoj u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje Javni poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje „tradicionalnih“ projekata iz programa Life 2014 – 2020 za 2015. godinu.
Putem LIFE programa EU sufinancira projekte vezane za okoliš i klimatske akcije. Više o LIFE programu pročitajte ovdje.
Projektni prijedlozi za „tradicionalne LIFE projekte“ pogodni za prijavu na ovaj poziv su pilot, demonstracijski, najbolje prakse ili informacijski projekti koji odgovaraju listi tema projekata objavljenoj uz ovaj poziv.
Rok za dostavu zahtjeva na ovaj Javni poziv završava:
 • Za projekte iz potprograma Klima do 25. kolovoza 2015.
 • Za projekte iz potprograma Okoliš, prioritetnih područja:
  - Okoliš i učinkovitost resursa do 10. rujna 2015.
  - Priroda i biološka raznolikost do 17. rujna 2015.
  - Upravljanje okolišem i informacije do 17. rujna 2015.
Tekst javnog poziva i listu tema pronađite ovdje.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Javni poziv za prikupljanje prijava udruga za financiranje izrade udžbenika na Brailleovom pismu za potrebe slijepih i slabovidnih učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama te prilagodbu udžbenika, edukativnih i didaktičkih materijala, kao i literature neophodne za potrebe slijepih i slabovidnih studenata, za školsku/akademsku godinu 2015./2016. Temeljni su ciljevi Javnog poziva zadovoljiti potrebe slijepih i slabovidnih učenika i studenata kroz projekte udruga koje će osigurati prilagodbu udžbenika i literature na Brailleovom pismu u tiskanom izdanju, digitalnom obliku, zvučnom zapisu i uvećanom tisku za lakše praćenje nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama i visokim učilištima. Rok za dostavu prijava je 24.08.2015. g. Više informacija i potrebnu dokumentaciju pronađite ovdje.

 
Pilot projekt energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Projekt raspisuje Europski fond za regionalni razvoj u suradnji sa Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kroz operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 50.000.000,00 kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 30.000,00 kuna, a najviši iznos bespovratnih sredstava iznosi 5.000.000,00 kuna. Prijavitelji: javna visoka učilišta, jedinice lokalne samouprave, jedinice regionalne (područne) samouprave, škole, vrtići. Detaljnije informacije pronađite ovdje.
 
Natječajem za razvoj mreže kreativnih poduzetnika u EU i trećim zemljama osiguravaju se bespovratna sredstva, a riječ je o pilot projektu koji za cilj ima okupiti postojeće mreže mladih poduzetnika aktivne u kulturnim i kreativnim sektora u EU i trećim zemljama, ali i razvijati nove. Isto tako, ovim će se natječajem osigurati razmjena stručnjaka, stručna pomoć kreativnim profesionalcima, konferencije, seminari i ostalo. Na natječaj se mogu prijaviti: Javna ili privatna organizacija s pravom javnošću, organizacija čija je glavna djelatnost u području kulturnih i kreativnih sektora ili pravne osobe koje imaju pravnu ili kapitalnu vezu s podnositeljima zahtjeva. Prijave se zaprimaju do 15. rujna 2015. godine. Dodatne informacije možete pronaći ovdje.
Javni poziv Zaklade Kultura nova za udruge i umjetničke organizacije kojima će biti dodijeljena bespovratna sredstva pod uvjetom da djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti za provođenje projekata/ programa u 2016. godini te za višegodišnje projekte/ programe za sljedeće 3 godine. Rok za prijavu je 09. rujna 2015.,a detaljnije informacije pronađite ovdje.
Europska komisija foto natječajem Europe in my region želi čuti i vidjeti kako su EU projekti zaživjeli u vašoj zajednici! Odnosno, ovim natječajem želi slaviti projekte koji su doprinijeli promijeni u određenom području.
Da biste sudjelovali u ovom natječaju, sve što trebate učiniti jest fotografirati projekt za koji pouzdano znate da je nastao financiranjem iz EU fondova, kao i plakat ili billboard sa svim pripadajućim podacima te slikom zastave Europske unije.
Nagrada uključuje plaćeno putovanje u Bruxelles u listopadu 2015. godine. Prijave se zaprimaju do 28. kolovoza 2015. godine. Dodatne informacije možete pronaći ovdje.
U tijeku je Natječaj za bespovratna sredstva za aktivnosti mladih. Na ovome je natječaju moguće dobiti potporu u maksimalnoj visini od 50.000 eura, a otvoren je za lokalne, nacionalne i međunarodne nevladine organizacije i mreže usmjerene na rad s mladima iz Vijeća Europe državama članicama. Europsku zakladu za mlade osnovalo je Vijeće Europe kako bi bilo podrška za aktivnosti mladih na europskoj razini, potičući pritom suradnju među mladima u područjima promocije mira, razumijevanja i suradnje u duhu poštovanja ljudskih prava, demokracije, tolerancije i solidarnosti. Rok za prijavu je 1. listopad 2015. godine. Dodatne informacije o natječaju i prijavi možete dobiti na stranicama Europske komisije.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Objavljeni rezultati natječaja za građanske akcije "Naš doprinos zajednici" iz travnja 2015. g.


Objavljujemo  rezultate natječaja za građanske akcije „Naš doprinos zajednici“ raspisanog 15. travnja 2015. godine. Zakladna je uprava 19. lipnja 2015. g. donijela Odluku o odobravanju potpora za sveukupno 15 građanskih akcija. Rezultate natječaja možete pogledati ovdje u dijelu Rezultati.
MSPM: Natječaj za prevenciju nasilja nad i među mladima- rezultati upućenih u procjenu

 

Objavljen je popis organizacija koje su zadovoljile formalne uvjete Natječaja za financiranje projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima. Popis možete pronaći ovdje.

MSPM: Privremeni rezultati za lokalne i regionalne volonterske centre

 

Privremene liste projekata i programa koji su predloženi za financiranje  sukladno Pozivu za prijavu jednogodišnjih projekata lokalnih volonterskih centara u 2015. godini i trogodišnjih programa regionalnih volonterskih centara za razdoblje od 2015. do 2018. godine, i to za Prioritetna područja Lokalnih i Regionalnih volonterskih centara preuzmite ovdje.

 

Dan održivog razvoja: Radionica u OŠ Kaštanjer u Puli


Zaklada se aktivno priključila obilježavanju Tjedna održivog razvoja, te smo u suradnji sa Podosjekom za energetsku učinkovitost Grada Pule proveli radionicu u Osnovnoj školi Kaštanjer u Puli, obzirom da se odgovorno ponašanje usvaja još od „malih nogu“. Učenicima je prikazan edukativni animirani film „Misli na sutra“ o ekološki osviještenoj obitelji u kojoj tata Gašpar uči svoju djecu kako štediti obnovljive i neobnovljive izvore energije. Nakon filma djeca su pojedinačno ispričala što su naučila iz filma a potom su svoja razmišljanja aplicirali u kreativne šarolike crteže sa zanimljivim porukama. Učenici će dobiti i pismo indijanskog poglavice iz 1854. godine iz kojeg će im učiteljice pročitati najljepše i najdublje misli o čovjekovom okolišu poput: „Zemlja ne pripada čovjeku, već čovjek pripada Zemlji.“ Stoga ju je potrebno čuvati jer je ona jedini dom kojeg imamo i poznajemo. Učenički radovi će biti izloženi u 9. mjesecu na Energetskom tjednu grada Pule. Radionica je i nas odrasle naučila da se od dječje iskrenosti i mudrih izjava najviše može naučiti, stoga njihove mudrosti prenosimo i Vama:
 • Čuvajmo vodu, struju i plin- posebice plin da možemo skuhati hranu.
 • Koristimo proizvode razreda A, štedimo, jer ćemo onda imati više kuna.
 • Zadatak za svakog je lak, voli šume, kopno, more, zemlju i zrak.
 • Čuvajmo Zemlju, pazimo na čistoću okoliša, misli danas za bolje sutra.
 • Čuvajmo planet Zemlju, pogotovo od smeća, zato jer je posebna, bez nje ne možemo, jer je ona samo jedna.
NEPOZNATO O POZNATOME
 
 • Hrvatska postala 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u programu koji ima za cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije. Više pročitajte ovdje.
 • Hrvatska je iz EU povukla 105 milijuna eura više nego što je uplatila. Više ovdje.
 • Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU fondova. Više ovdje.
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu