Newsletter "E-trokut" za svibanj 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 05/2015

Svaki mjesec sabiremo novosti iz civilnog sektora, objavljujemo članke ili intervjue, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije ili događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. 

KORISNE INFORMACIJE


Ured za udruge Vlade RH objavio je Priručnik za postupanje u primjeni Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Priručnik predstavlja detaljnu uputu tijelima državne, regionalne i lokalne uprave, Vladinim uredima i tijelima, kao i drugim javnim institucijama koje dodjeljuju financijske i nefinancijske podrške iz javnih izvora za projekte i programe od interesa za opće dobro koje provode udruge. Popis obrazaca i poveznice na obrasce nalaze se ovdje


Europski gospodarski i socijalni odbor nagrađuje inicijative kojima je cilj jačanje gospodarske i socijalne uključenosti ljudi koji žive u siromaštvu ili one koje se bave sve većim rizikom od siromaštva u Europi. U natječaju mogu sudjelovati organizacije civilnog društva i pojedinci koji su provodili inicijative usmjerene na borbu protiv siromaštva. Rok za prijavu je 31. srpnja 2015. Ukupna vrijednost nagrade je 50.000 eura a može se dijeliti između najviše pet pobjednika. Dodjela nagrade održati će se 10. prosinca 2015. u Bruxellesu. Više informacija pronađite ovdje.


Budi promjena- program društvene odgovornosti za pomoć djeci pokrenuo je Tele2 u suradnji sa međunarodnom fondacijom Reach for Change. Svi društveni/ socijalni poduzetnici koji imate ideje kako poboljšati živote djece, registrirajte se i saznajte kako možete prijaviti ideju za podršku.  Rok za prijave je 1. srpnja 2015. godine. Više informacija pronađite ovdje.


Udruge širom Hrvatske otvorit će od 28. do 30. svibnja svoja vrata građanima kako bi im približili svoje programe i aktivnosti. Na Danima otvorenih vrata građani će moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te upoznavanju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Svi građani koji posjete udruge tijekom Dana otvorenih vrata moći će preuzeti i ispuniti „putovnicu“ u koje unose žigove udruga i svoje dojmove te osvojiti prigodne nagrade.
Program Dana otvorenih vrata udruga 2015., te aktivnosti udruga širom Hrvatske pronađite ovdje.

 


SAFU- Središnja agencija za financiranje i ugovaranje na svojim je stranicama objavila Primjere EU projekata u RH. Projekti koji se financiraju sredstvima Europske unije utječu na svakodnevni život građana Hrvatske. Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima na području prometa i zaštite okoliša; projektima koji podupiru izgradnju institucionalnih i zakonodavnih temelja RH; projektima izgradnje civilnog društva kojima se potiče demokratizacija i podizanje svijesti o ljudskim pravima; projektima prekogranične suradnje kojima se potiče partnerstvo i suradnja regija sa susjednim zemljama te projektima vezanim uz regionalni razvoj. 


Prvi Europski tjedan održivog razvoja održat će se od 30. svibnja – 5. lipnja 2015., uz potporu Europske mreže za održivi razvoj (ESDN). Ova europska inicijativa ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj. 
Registrirati se mogu različiti organizatori – vladine agencije, istraživački centri, obrazovne institucije, muzeji, zaklade, udruge, poduzeća, kao i pojedinci, itd. ako predloženi događaj / projekt promiče održivi razvoj. Glavni kriterij za mogućnost sudjelovanja u ETOR-u je da predloženi projekt / inicijativa obuhvaća jednu ili više dimenzija održivog razvoja te da nije isključivo profitno orijentirana. To mogu biti različite aktivnosti: konferencije, izložbe, tržnice, filmske projekcije, aktivnosti u zajednici, održive poslovne inicijative i obrazovni projekti. Više informacija slijedi ovdje.


 


Ured za udruge vlade RH predstavio je mobilnu aplikaciju UdrugeInfo kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici, te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Aplikacija omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o aktivnostima i uslugama registriranih udruga. Putem aplikacije, građani će moći pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Više informacija pronađite ovdje.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Mali projekti za bolje sutra "Teen Corner: čitanje je IN!"

U predvorju Gradske knjižnice Novigrad svečano je otvoren teen kutak – mali prostor od sada opremljen modernim policama i knjigama za slobodno čitanje i posudbu namijenjen prvenstveno mlađoj tinejdžerskoj populaciji od trinaest do petnaest godina. Ravnateljica Knjižnice, Morena Moferdin, istaknula je potrebu stvaranja kutka za tinejdžere izvan same knjižnice, a ipak u njenoj neposrednoj blizini, te naglasila da je, kroz nekoliko godina rada s mladima u Knjižnici primijećeno da ulaskom u pubertet mladi gube interes za čitanjem te vole neformalne prostore koje nisu pod neposrednim nadzorom odrasle osobe. Kako su se i prije mladi voljeli okupljati u predvorju knjižnice došlo je do ideje oplemenjivanja predvorja modernim namještajem i knjigama.

Kao krajnji rezultat razrade ideje nastao je projekt Teen Corner: čitanje je in!, koji je potom prijavljen na natječaj Mali projekti za bolje sutra koje raspisuje Zaklada. Primarni cilj je bio potaknuti mlade da čitaju u slobodno vrijeme, dok se neformalno druže s vršnjacima, te da im kroz zanimljive naslove i moderni ambijent pokaže da čitanje može biti zabavno koliko i korisno. Na natječaju je Knjižnici odobreno gotovo 10.000,00 za realizaciju projekta, koji osim nabave knjiga za slobodnu posudbu obuhvaća i organizaciju radionica u suradnji s novigradskim školama i Društvom Naša djeca, putem koje se upoznaje mlade s alternativnim oblicima pisane riječi, kao što su to stripovi.

Teen Corner obiluje modernim naslovima za mlade na hrvatskom i talijanskom jeziku, različitih žanrova među kojima će svaki tinejdžer pronaći nešto za sebe.

“Knjige ti ne nude stvarni bijeg, ali mogu spriječiti da se čovjeku po glavi misli motaju dok ne svisne.” David Mitchell


Mali projekti za bolje sutra "U prirodi za prirodu i građane"

Unatoč oblačnom vremenu koje je završilo kišom, članovi Astronomskog društva Višnjan i Šumskog vrtića Cuvete s gostujućim građanima uspješno su dovršili akciju prikupljanja otpada na Antenalu kod Novigrada povodom Dana planeta Zemlje. Sudjelovalo je tridesetak građana s djecom.
„Ne bojimo se kiše, štoviše, bilo bi nam i zabavno šljapkati po blatu u šarenim kabanicama. Priroda je dio nas: ovim akcijama i radionicama u prirodi želimo vratiti djeci prirodu i obrnuto“ rekla je Adela Deković, voditeljica projekta „U prirodi za prirodu i građane“ u sklopu kojeg se ekoakcija provela. Voditelji i građani s djecom zajedno su prikupili dvadesetak kilograma smeća koje je doplutalo u ušće rijeke Mirne.
“Podržavam ovakve akcije jer o okolišu moramo brinuti svi. Djeca koja su došla uče na izravnom primjeru od svojih roditelja i sami  pomažu od malih nogu. Sviđa mi se ova inicijativa i ideja šumskog vrtića i da imam dijete, definitivno bih ga upisala u ovako nešto”, rekla je Lara Martinez iz Španjolske. Druženje na močvarno-šumskom predjelu na ušću rijeke Mirne nastavilo se uz radionice ornitologije gdje su djeca saznala kako ptice lete i kako se hrane, a zaključno je organizirano i promatranje ptica s terestričkim dalekozorima, sve pod paskom aktivnih roditelja i odgojitelja volontera. Na kraju je slijedila zakuska i igra u indijanskom šatoru koji su podigli vlastitim rukama.

Naglasak edukativnih radionica i aktivnosti koje će se provoditi do kraja lipnja 2015. godine je na poticanju samostalnosti i snalaženja u prirodnim uvjetima šume, rijeke, mora, na poticanju kritičkog mišljenja te timske suradnje pri ostvarivanju zacrtanih ciljeva, a sve s plemenitim nakanama očuvanja prirode i razvoja ekološke svijesti kod djece i mladih.
Partneri u projektu su: Klub istraživača  Explora, Znanstveno edukacijski centar Višnjan, Općina Tar-Vabriga, Grad Novigrad, Dječji vrtić Suncokret-Girasole  i Osnovna škola Tar-Vabriga, dok su financijski nositelji Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva  i Grad Novigrad. 


AKTUALNI NATJEČAJI
Ministarstvo zdravlja objavilo je Natječaj za psihosocijalne potpore kojim će se financirati projekti udruga u dva prioritetna područja i to: psihosocijalna potpora za oboljele od malignih bolesti te oboljele od kroničnih nazaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti te unaprijeđenja zdravlja vulnerabilnih skupina. Ukupna vrijednost Natječaja je 2.800.000,00 kuna. Rok za prijave je 17. lipanj 2015. godine. Prijave za natječaj šalju se na adresu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja je nadležna za Istarsku, Primorsko- goransku, Karlovačku, Sisačko- moslovačku i Krapinsko- zagorsku županiju.
Više informacija pronađite ovdje.
Ministarstvo zdravlja objavilo je Natječaj za prijavu projekata udruga i zdravstvenih organizacija u području prevencije, tretmana i liječenja ovisnika. Ukupna vrijednost Natječaja je 11.500.000,00 kuna. Rok za prijave je 17. lipanj 2015. godine. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva nadležna je i za ovaj natječaj u već spomenutim županijama.
Više informacija pronađite ovdje.

 
Ministarstvo zdravlja objavilo je i Natječaj za prijavu projekata iz područja zdravlja za nekoliko prioritetnih područja. Ukupna planirana vrijednost natječaja je 900.000,00 kn. Rok za prijave je 17. lipnja 2015. godine. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva nadležna je i kod ovog natječaja u navedenim županijama.Više informacija i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju pronađite ovdje.
 
Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo je Natječaj za prijavu programa i projekata usmjerenih mladima za nekoliko prioritetnih područja. Ukupna vrijednost natječaja iznosi 7.392.000,00 kn. Rok za podnošenje prijava završava 18. lipnja 2015. g. Zaklada je nadležna i kod ovog natječaja za pojedine županije. Više informacija i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju pronađite ovdje
NOVOSTI IZ ZAKLADE
U Puli održana Konferencija mladih "Za mlade, sa mladima, uz mlade" 


Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Savjetom mladih grada Pule, Gradom Pula i Istarskom županijom održala je konferenciju za mlade na kojoj su se okupili predstavnici Savjeti mladih u Istri, udruge mladih, organizacije za mlade, institucije i ustanove te jedinice lokalne samouprave.
Cilje ove konferencije bio je, okupiti na jednom mjestu sve one koji imaju zajednički cilj, raditi i djelovati za boljitak života mladih. Mladi su izrazili svoje aktualne probleme, razmjenili iskustva, povezali se te dogovorili konkretne zajedničke akcije u budućnosti. Zaključke i preporuke sa konferencije mladih pročitajte ovdje.
Zaključci i preporuke sa održanog okruglog stola “Volontiranje- (Ne)iskorišteni potencijal za razvoj zajednice”

Prošli tjedan je u Gradskoj vijećnici Grada Pule održan okrugli stol na temu “Volontiranje- (Ne)iskorišteni potencijal za razvoj zajednice” koji je organizirala Zaklada u suradnji s Volonterskim centrom Istra, Gradom Pula i Istarskom županijom u okviru šestodnevne nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“. Na okruglom stolu sudjelovalo je 26 osoba, uglavnom predstavnica raznih organizacija i ustanova. Nakon okruglog stola, većina sudionica/ka je sudjelovala u zajedničkoj akciji u Crvenom križu Pula sa željom da konkretnom akcijom doprinesu potrebitim sugrađanima. Uz vrijedne dugogodišnje volonterke i zaposlenice Crvenog križa, sudionici su pakirali hranu i higijenske potrepštine te sortirali i skladištili odjeću. Tom je prilikom složeno 50 paketa (mjesečno ih se podijeli 160), te je u skladištu Crvenog križa Pula posloženo i razvrstano 100 kg rabljene odjeće. Zaključke i preporuke sa okruglog stola o volontiranju pročitajte ovdje.

 
Prezentacija otvorenih natječaja Zaklade i sastanci po Lokalnim akcijskim grupama Istarske županije

Zaklada kroz dogledni period održava sastanke na području LAGova u Istri, a po pitanju daljnje suradnje u osnaživanju udruga, konkretnom lokalnom djelovanju te umrežavanju udruga, općina/ gradova, ustanova te drugih institucija i organizacija koje djeluju na određenom području. Cilj sastanaka je bolje međusobno povezivanje te dogovor oko razvoja konkretnih zajedničkih projekata na pojedinom području. Više informacija pronađite ovdje.
Održano predavanje za udruge na temu Vidljivost i promocija EU projekata OCDa

Zaklada je organizirala predavanje za udruge, u suradnji s medijima, na temu kako bolje planirati i odraditi vidljivost i promociju EU projekata. Vidljivost EU projekata koje provode udruge vrlo je važna tema, jer svi projekti financirani od strane EU fondova imaju obvezu biti adekvatno promovirani u široj zajednici. No, po tom pitanju trebamo svi još učiti, puno udruga treba edukaciju i informacije i po tom pitanju. Više informacija pročitajte ovdje.
NEPOZNATO O POZNATOME
 
  • od 08. - 09. lipnja održava se Konferencija o društvenom poduzetništvu u Puli. Više info ovdje.
  • da bit postojanja udruge nije ostvarivanje dobiti, već zauzimanje za ispunjenje vlastitih vizija i stvaranje boljeg društva za sve
  • da je prema djelatnostima najviše sportskih udruga, potom kulturnih, pa gospodarskih, a najmanje udruga koje se bave nacionalnim manjinama te duhovnih
  • da prema broju registriranih udruga prednjači grad Zagreb
  • da neprofitni sektor i udruge zapošljavaju oko 20 000 osoba
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu