Newsletter "E-trokut" za travanj 2015.                                                                                        Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 04/2015

Svaki mjesec sabiremo novosti iz civilnog sektora, objavljujemo članke ili intervjue, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije ili događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. 

KORISNE INFORMACIJE


Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva izdali su Vodič za osnivanje udruge koji možete preuzeti ovdje
Radi preglednosti i jednostavnijeg poduzimanja pojedinih koraka pri osnivanju udruge, u ovom su Vodiču istaknute ključne odredbe Zakona o udrugama i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga RH i Registra stranih udruga u RH vezane uz postupak osnivanja i registracije udruga, a dodatno su naglašene odredbe koje su novina u odnosu na Zakon o udrugama koji je bio na snazi do 1. listopada 2014. godine. 
 


Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo EU sastavljeno od različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina (poslodavaca, zaposlenika, ostalih organizacija civilnog društva), koji daju mišljenja glavnim institucijama EU, najčešće u sklopu donošenja novih propisa. Jedna od glavnih zadaća je premostiti "jaz" između EU institucija i organiziranog civilnog društva. R EU ready? je edukativna igra objavljena je pod mentorstvom Europskog socijalnog i gospodarskog odbora, a namjenjena je svima onima koje zanima kako funkcionira EU  i htjeli bi se naći u ulozi vjećnika u Bruxellesu. U igri se može izabrati funkcija koju želite preuzeti, teme za raspravu te se može utjecati na druge vjećnike. Cilj igre je dobiti podršku barem 75 % članova Vijeća za mišljenje koje zastupate, da bi ono bilo usvojeno kao politika Odbora i utjecalo na druge institucije EU. Igra je dostupna ovdje.


Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 05.03.2015., donesena je  Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.
Uredba je izrađena s ciljem uređenja sustava financiranja programa i projekata udruga, a slijedom obveza iz novog Zakona o udrugama koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. Uredbom se uređuju temeljni preduvjeti i standardi postupanja koje moraju osigurati davatelji financijskih sredstava iz javnih izvora, kao i osnovni i dodatni uvjeti koje trebaju ispunjavati udruge kada provode programe i projekte financirane iz javnih izvora.
Uredbu možete preuzeti ovdje.

 


U tijeku je drugi Blank_Startup, natječaj za startup projekte socijalnog poduzetništva. Biraju se tri startup projekta socijalnog poduzetništva kojima će biti pružena potpora. Projekti koji se traže društveno su odgovorni i samoodrživi projekti iz cijelog spektra područja: od aplikacija za Android/iOS, preko radionica, ekološki osvještenih projekata, umjetničkih projekata, projekata za djecu, pa do velikih poduzetničkih pothvata. Rok za prijavu produljen je do 24. travnja 2015. g.
Više informacija i prijavu preuzmite ovdje.


Na temelju Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (»Narodne novine«, br. 121/14) donesen je Pravilnik o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i registru neprofitnih organizacija u Narodnim novinama (NN 31/15). Ovim se Pravilnikom propisuje oblik i sadržaj financijskih izvještaja i izjave o neaktivnosti, razdoblja za koja se financijski izvještaji sastavljaju te obveza i rokovi njihovog podnošenja. Ovim se Pravilnikom uređuje i minimalni sadržaj i rokovi dostave izvještaja o potrošnji proračunskih sredstava te način vođenja, upis, brisanje i promjena podataka u Registru neprofitnih organizacija. Pravilnik možete pogledati ovdje.


Porezna uprava je 18. ožujka 2015. objavila novi Porezni priručnik za udruge s osnovnim informacijama o poreznim obvezama i pravima udruga kao pravnih osoba u skladu s propisima o obveznim doprinosima i drugim propisanim naknadama.
Cilj priručnika je približiti porezni sustav udrugama, posebice u svjetlu novog Zakona o udrugama te novim smjernicama vezanima za gospodarske djelatnosti udruga. Više o Poreznom priručniku za udruge možete pročitati
 ovdje.


SU Rojc i SU Molekula u sklopu društveno poduzetničkog generatora organiziraju radionicu  u Rijeci od 20. - 22. travnja 2015. Više informacija pronađite ovdje.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Mali projekti za bolje sutra "Čuvari priča"

Dana 2. travnja obilježio se Svjetski dan dječje knjige. Tog je dana proslavljen i rođendan prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi“ te je započela provedba projekta "ČUVARI PRIČA" Gradske knjižnice Pazin. Projekt Čuvari priča provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz Fond Gradova i Općina.

Uvod u projekt predstavio je događaj naziva “Noć čuvara priča” i izložba “Pustolovina mačka Findusa”. Djeca, roditelji, bake i djedovi odazvali su se pozivu  da zajedno sa djelatnicima Gradske knjižnice postanu čuvari priča. Od sada pa nadalje, svakog drugog u mjesecu potrebno je zapaliti lampion i čitati priče uz svjetlost lampiona. Kako bi to pokazali i demonstrirali u pomoć su pozvali djecu iz Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin koji su uprizorili zanimljivu priču o mačku Findusu. Priča se može pogledat u LG galeriji Pazinu do 24. travnja od 10:00 do 12:00. U galeriji su izloženi i lampioni te upute kako ih izraditi i pridružiti  se u čuvanju priča. Posjetite izložbu i saznajte: Tko li su Findus i Pettson? Gdje žive? Tko živi u njihovu dvorištu? Jesu li možda bili na kampiranju? Je li nekome bio loš dan? Kakvog je okusa torta za Findusa? U kakvu se pustolovinu uputio mačak Findus?
Projekt je idealna prilika za zbližavanje svih generacija, ali i usađivanja navike čitanja te prenošenja priča s “koljena na koljeno”.

“Knjige ti ne nude stvarni bijeg, ali mogu spriječiti da se čovjeku po glavi misli motaju dok ne svisne.” David Mitchell


Građanska akcija "Put igračaka"

Udruga mladih Feniks u suradnji sa majstorom Ivicom Mesarom te pojedinim vrtićima, osnovnim i srednjim školama održala je u sklopu građanske akcije "PUT IGRAČAKA" tromjesečne radionice izrade autohtonih drvenih dječjih igrački, a potom rezultate predstavila izložbom u Gradskoj knjižnici Oroslavje, čime je označen i završetak inicijative. Građanska akcija "Put igračaka" provodila se uz financijsku potporu Grada Oroslavja, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Put igračaka je sinonim za rješavanje problematike nepoznavanja tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja koje su uvrštene u nematerijalnu baštinu UNESCO- a i registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a specifične su samo za ovo podneblje. 

Inicijativi se pristupilo zbog problematike nestajanja tradicije u proizvodnji drvenih igračaka s naglaskom na ekološku proizvodnju, needuciranosti hrvatskih građana o istom, edukacije djece i mladih o zanatu koji nestaje, te sve veće prenatrpanosti tržišta igračkama masovne proizvodnje posebice sa Istoka. Danas je Zagorje jedini kraj u Hrvatskoj u kojem se pojedinci još uvijek bave tim poslom.
Cilj inicijative je promocija i očuvanje nematerijalne kulturne baštine- tradicijske drvene igračke, ali i rješavanje problema zaborava i izumiranja tradicijskog obrta izrade drvenih igrački u lokalnoj zajednici.

"Sve su igračke izrađene isključivo od prirodnih materijala. Njihova obrada i bojanje su ručni a za njihovu izradu treba puno vremena, strpljenja i ljubavi. Nastojanje je da to ne budu samo komadi koje je netko nabacivao iz stroja u stroj, već da svaka osoba sa sobom ponese i dio nas"!


AKTUALNI NATJEČAJI
Prvi Europski tjedan održivoga razvoja (ETOR) održava se od 30. svibnja do 05. lipnja 2015. Ova europska inicijativa ima za cilj poticati i učiniti vidljivima aktivnosti, projekte i događaje koji promiču održivi razvoj. Različite organizacije mogu prijaviti sve aktivnosti koje planiraju poduzeti tokom ETOR- a, te registrirati iste na internet stranici čime Vam se omogućava sudjelovanje te promoviranje. Sudjelovanjem dobivate pristup promotivnom materijalu (logotipi, plakati itd.) te potvrdu Vaših doprinosa održivom razvoju. Više informacija i prijava dostupni su ovdje
Program Urbact III objavio prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga. Cilj projekta je izgradnja kapaciteta u  gradovima koji izrađuju ili provode integrirane strategije (odnosno akcijske planove) održivog urbanog razvoja. Kroz Mreže za planiranje aktivnosti, gradovi izmjenjuju svoja iskustva, probleme i rješenja u tom području. Projekt se provodi u dvije faze, a prijaviti se mogu općine i gradovi do 16. lipnja 2015. 
Više o natječaju saznajte ovdje.
U sklopu društveno odgovornog poslovanja Valamar Riviere d.d. drugu godinu za redom organizira nacionalne programe "Tisuću dana na Jadranskom moru" i "Volimo Jadransko more" na koje se mogu prijaviti javne institucije, ustanove i registrirane udruge sa sjedištem u RH. Oba natječaja bit će otvorena do 19. travnja 2015. Detaljne uvjete natječaja ovih donacijskih programa možete preuzeti ovdje
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje bespovratna sredstva projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u ŠG 2015./2016. Rok prijave je 30. travnja 2015. Udruga prijavljuje samo jedan projekat koji može trajati maksimalno do kraja kolovoza 2016. Prijava projekta u partnerstvu obavezna je s minimalno jednom odgojno- obrazovnom ustanovom u županiji u kojoj se projekte provodi. Više informacija slijedi ovdje.
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva na prijavu projekata usmjerenih borbi protiv siromaštava i socijalne isključenosti. Udruge (uključujući društva Crvenog križa) i vjerske zajednice sukladno ovom Pozivu, mogu prijaviti projekt u partnerstvu s osnovnim školama, centrima za socijalnu skrb, ustanovama socijalne skrbi, odgojno obrazovnim ustanovama i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Više informacija saznajte ovdje.
Otvoren je treći po redu natječaj za "Društvene inovacije"Društvene inovacije otvaraju putove za postizanje održivog i inkluzivnog rasta u EU; priznata od strane Europske komisije kao moćna sila za promjene. Zato je ovogodišnja tema natječaja  “Novi načini rasta”. Rok za prijavu na natječaj je 8. svibnja 2015. Način prijave i sve ostale detalje saznajte ovdje.
Do 15. lipnja 2015. godine otvorene su prijave za PLURAL+ Youth Video Festival.
United Nations Alliance of Civilizations (UNAOC) i International Organization for Migration (IOM) pozivaju svu svjetsku mladež između 9 i 25 godina starosti da prijave originalne i kreativne video uratke, maksimalne dužine do 5 minuta na temu: migracija, različitosti i socijalne uključenosti. Prije prijave videa potrebno je proučiti pravila i propise. Više informacija pronađite ovdje.
Objavljen je natječaj za dodjelu donacija "HBOR u zajednici". Natječaj je namijenjen organizacijama koje su registrirane kao udruge, zaklade, privatne ustanove, socijalne zadruge, pravne osobe vjerskih zajednica ili druge privatne pravne osobe koje u svojem temeljnom aktu imaju definirano neprofitno djelovanje i čije aktivnosti su usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice, a kojima je financijska pomoć potrebna za realizaciju projekata iz Programskih područja financiranja iz Natječaja. Rok za podnošenje prijava je 20. travnja 2015. godine, a sve dodatne informacije kao i natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.
 
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Info dani 2015. godine

U razdoblju od 25.- 27. ožujka 2015. godine, u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i u suradnji sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Istarske županije, te Grada Pule održani su Info dani 2015. 
Više informacija te sveobuhvatni materijal sa predavanja i okruglih stolova preuzmite ovdje. 

 
Pošaljite nam svoje podatke o Dobivenim sredstvima putem natječaja za organizacije civilnog društva od 2011. do 2015. 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi istraživanje o dobivenim sredstvima putem natječaja za OCD i ustanove od 2011. do 2015. godine. Istraživanje će biti usmjereno na aktivnosti OCD i ustanova koje su financirane iz EU fondova i drugih javnih natječaja. Cilj istraživanja je dobiti uvid u stanje uspješnosti OCD-a i ustanova u dobivanju sredstava putem raspisanih natječaja, kroz koje vrste natječaja se najviše financiraju te uvidjeti za koje natječaje postoji potreba i potencijal za osnaživanje OCD i ustanova.
Pozivamo Vas da  preuzmete upitnik te popunjeni dostavite na e-mail adresu zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

Zahvaljujemo na sudjelovanju u istraživanju!


 
Poziv na predstavljanje natječaja


Zaklada organiziraa prezentaciju natječaja za građanske akcije "Naš doprinos zajednici" u ponedjeljak 20. travnja u:  
  • Gradskoj vijećnici Grada Pregrade na adresi J.K. Tuškana 2 s početkom u 16.00 sati
  • Gradskoj knjižnici Oroslavje, na adresi Park Vranyczany 1 s početkom u 18.00 sati
Natječaj za građanske akcije „Naš doprinos zajednici“  raspisan je 15. travnja 2015. godine te će biti otvoren 30 dana.  Maksimalan iznos potpore koji se može ostvariti po ovom natječaju je Kn 13.000,00.
Natječaj za građanske akcije raspisuje se temeljem Sporazuma o partnerstvu u provedbi proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, potpisanim s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Više informacija o natječaju pronađite ovdje.
NEPOZNATO O POZNATOME
 
  • od 18. - 16. svibnja održava se Tjedan dizajna. Više info ovdje.
  • od 27. do 30. svibnja održavaju se dani Otvorenih vrata udruga
  • od 30. svibnja do 05. lipnja održava se Europski tjedan održivog razvoja
  • od 08. - 09. lipnja održava se Konferencija o društvenom poduzetništvu u Puli
  • da se organizacije i razvoj civilnog društva u RH vezuju uz rad Crkve i imućnih građana, a u srednjem vijeku postoji u obliku zaklada i bratovština
  • da tijekom socijalističkog razdoblja građanske aktivnosti takvog karaktera nisu postojale
  • da UN procjenjuje da pola sveukupne ljudske svjetske populacije zaposlenih u zadrugama (i članova njihovih obitelji) živi od prihoda zadruga 
  • da se 50 % svjetskih poljoprivrednih proizvoda distribuira putem zadruga
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu