1. Projekti Zaklade

Women of the Resistance

Lokacija: Slovenija, Italija, Hrvatska
Ukupna vrijednost projekta: 90 000 €
Uloga: Partner
Davatelj financijske potpore: Europska komisija/ Program “Europa za građane”
Trajanje: 28/02/2015- 30/06/2016

Projekt “Žene u otporu“ je osmišljen zbog otkrića dnevnika Marije Antoniette Moro, rođene na granici Italije i Slovenije, koja se borila kao partizanka, prvo s Jugoslavenima i poslije s Talijanima. Započinjući ovom pričom, razvit ćemo radionicu koja će se sastojati od analize, promišljanja i debata o ulozi žene u otporu i o važnosti otpora za društvenu promjenu.

Razvit ćemo snažnu mrežu s ciljem poticanja razmjene informativnih materijala i promicanja svijesti o podrijetlu vrijednosti koje su danas temelj aktivnog europskog građanstva. Partnerstvo je uspostavljeno među organizacijama triju susjednih zemalja: Italije (regija Friuli Venezia Giulia), Slovenije i Hrvatske. Na tom je prostoru, nazvanom “Adriatische Kustenland“ za vrijeme njemačke okupacije, njemačka represija bila osobito teška za lokalno stanovništvo.

Doprinos sudjelujućih organizacija će se temeljiti na njihovom iskustvu. Organizacije partneri su: Kulturno izobrazevalno drustvo PiNA (SLO), Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT), Zaklada za promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva (HR), CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), Istarska županija (HR).

Projektne aktivnosti sastojat će se od: 60 radionica u srednjim školama navedenog područja (Friuli Venezia Giulia, Slovenija, Hrvatska); natječaja za kratki film i esej; ekskurzije u Trst; otvorene konferencije o “Ženama u Otporu“ i javne prezentacije dokumentarca o dnevniku Marije Antoniette i najboljeg kratkog filma i eseja sudionika. Projekt će biti subvencioniran od strane europskog fonda “Europe for citizens“.

Civilno društvo Istra
Povratak na prethodnu stranicu