1. Projekti Zaklade

El sistema u Istri

Lokacija: Hrvatska
Ukupna vrijednost projekta: 92.114,70 eura
Nositelj: Sustav Orkestara Djece i Omladine El Sistema Hrvatska (SO DO - El sistema Hrvatska)
Partner: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Davatelj financijske potpore: Europska unija / Program:IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva
Sufinanciranje: Ured za udruge Vlade RH
Trajanje: 24/11/2015 - 24/05/2017

Opći cilj projekta je promicanje inovativnog oblika filantropije kao mehanizma održivosti rada organizacija civilnog društva usmjerenog na rješavanje socijalnih problema. Radi se o međunarodnom modelu El Sistema (ES) koji koristi glazbu kao sredstvo za usvajanje društvenih vrijednosti. Specifični ciljevi projekta tako su povećanje svijesti oprogramu El Sistema kao socijalnom programu za djecu i mlade, stvaranje mreže suradnika i lokalne ES centre, takozvane nukleuse, osnaživanje organizacija u Istri za rješavanje socijalnih problema stvaranjem nukleusa te stvaranje platforme koja će vršiti pritisak za promijenu poreznog zakona koji bi podžavao donacije.

Originalno venezuelanski, danas globalni program El Sisteme proširio se i do Hrvatske te je u srpnju 2014. godine u Puli održala prva radionica El Sisteme u Hrvatskoj, kada je dječji SO DO orkestar sastavljen od 80-ak djece iz cijele države radio pod vodstvom glazbenih stručnjaka i pedagoga. Program zasnovan na načelima, vrijednostima, filozofiji i metologiji El Sistema Venezuela koristi glazbu kao sredstvo za usvajanje društvenih vrijednosti te obogaćuje intelektualni, emocionalni i duhovni razvoj djece i mladih. Na modelu orkestra koji simbolizira društvo i uravnotežene društvene odnose, djecu i mlade se uči: solidarnosti, timskom radu, disciplini, uzajamnom slušanju, suradnji, međusobnom pomaganju, poticanju i poštovanju te uvažavanju različitosti.

U prvoj fazi projekta fokus aktivnosti bit će na prezentacijama načela i potencijala El Sisteme, informativni dani, tiskovnim konferencijama kojima je cilj što širu javnost upoznati s ES modelom. Teži se umrežavanju zainteresiranih organizacija za primjenu El Sisteme kako bi se osigurala održivost te će biti organizirane radionice o načelima i metodologiji. Nakon toga uslijedit će otvaranje dva nuclea – centra u kojima će djeca kroz sviranje u orkestru usvajati društvene vrijednosti koje promiče El Sistema. Unutar nuclea djeca se stavljaju u kontekst različitosti čime se stvara socijalna kohezija. U cilju razvijanja kulture darivanja, podizat će se svijest o potrebi promjene zakonodavstva te je jedna od bitnih aktivnosti stvaranje pressure grupe kako bi se lobiralo za promijene zakona o porezu.

Civilno društvo Istra

Povratak na prethodnu stranicu