1. Novosti iz Zaklade
  2. Zaklada sudjelovala na radnom sastanku ravnatelja srednjih škola u Istri

Zaklada sudjelovala na radnom sastanku ravnatelja srednjih škola u Istri

Zaklada sudjelovala na radnom sastanku ravnatelja srednjih škola u Istri

Zaklada je danas sudjelovala na radnom sastanku ravnatelja srednjih škola u Istri koji je organizirao Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije u prostorijama Zajednice tehničke kulture u Puli. Osim poziva na sudjelovanje škola na EU projektima i pružanju pomoći u istome, Zaklada je predstavila i dva projekta: Unexpressed talents i Žene u Pokretu otpora, koje namjerava provesti u suradnji sa školama.

Projekt Unexpressed talents financiran je sredstvima Europske Unije iz programa  ERASMUS+. Cilj projekta je smanjiti socijalnu i obrazovnu isključenost mladih u školskoj dobi (14-24 godine) kao i NEET-ovaca tj. nezaposlenih, neobrazovanih i nekvalificiranih mladih ljudi (15-25 godina) kroz poboljšanje njihovog aktivnog sudjelovanja u civilnom društvu i povećanje njihove osobne odgovornosti. Školama se prezentirala mogućnost zajedničke izrade novih alata za otkrivanje i prevenciju socijalne isključenosti i ranog odustajanja od škole, alat za samoevaluaciju, nalaženje skrivenih talenata i drugi alati.
Projekt Žene u Pokretu otpora nastao je iz otkrića dnevnika Marije Antoniette Moro.  Ta je mlada žena, rođena na granici između Italije i Slovenije, pristupila partizanskoj borbi prvo na jugoslavenskoj, pa na talijanskoj strani. Projekt se provodi na području Hrvatske, Italije i Slovenije, a financiran je iz programa Europa za Građane. Planirano je odraditi 20 interaktivnih radionica  o ulozi koju su žene imale u Pokretu otpora, kao i važnosti samog otpora u društvenim promjenama, s presjekom sadašnjeg položaja žena u društvu, s učenicima/cama tri razreda srednjih škola u Istri u trajanju od tri školska sata, u periodu od studenog 2015. do veljače 2016.

Povratak na prethodnu stranicu