1. Novosti iz Zaklade
  2. Zaklada i Grad Pula ugostili 12 polaznika treninga za trenere legislativnog kazališta iz Osijeka

Zaklada i Grad Pula ugostili 12 polaznika treninga za trenere legislativnog kazališta iz Osijeka

                             

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Grad Pula te INK Pula proteklog su tjedna uspješno ugostili 12 Osječana i Osječanki, sudionika treninga za trenere legislativnog kazališta koji se održao u Dramskom studiju INK u Puli, a kojeg je vodio dramski pedagog Aleksandar Bančić. Osim Osječana i Osječanki, na treningu za trenere sudjelovali su i sudionici iz Istre, a sudeći po povratnim informacijama, trening je uspješno odrađen te je sljedeći zadatak svakog sudionika pripremiti i održati predstavu legislativnog kazališta o lokalnim problemima/potrebama mladih.

Tako je grupa sudionika koji rade s djecom i mladima iz Osječko-baranjske i Istarske županije kroz tjedan dana obradila različite teme koje predstavljaju izazove mladima, raspravljala o mogućnostima utjecaja na lokalne javne politike za mlade, ali se i sama okušala kao publika u Forum kazalištu. Naime, sudionici edukacije sudjelovali su u predstavi forum-kazališta #tonijeljubav koja je nastala u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj sudjeluju članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja kada su u pitanju prve mladenačke veze. Svojim glumačkim intervencijama sudionici edukacije utjecali su na razvoj predstave i razumijevanje tematike ali se i okušali u glumi na pravim kazališnim daskama.

„Trening za trenere nadmašio je moja očekivanja. Nadao sam se, na temelju nekih skromnih ranijih iskustava s forum kazalištem, kako ću dobiti koristan alat za rad s mladima, pogotovo onima koji su na neki način marginalizirani. Dobio sam ne samo to, nego i praktično sredstvo kojim je moguće aktivno sudjelovati u oblikovanju društva u kojem živimo. Kada svemu tomu dodamo upoznavanje novih ljudi, kritične mase koja može puno, onda ovakav tip edukacije zaslužuje pet zvjezdica.„ rekao je Pavle Mamužić, jedan od sudionika edukacije.

Osim samog treninga, polaznici iz Osijeka imali su priliku upoznati Grad Pulu te im je program obogaćen raznim aktivnostima. U utorak je u Gradskoj vijećnici održano je predstavljanje Savjeta mladih Grada Pule; program rada Savjeta, plan daljnjih aktivnosti te aktivnosti koje je Savjet do sada proveo.

U četvrtak je grupa provedena Filantropskom rutom Grada Pule. Podsjećamo kako je 2016. godine Zaklada organizirala izložbu o filantropiji: »#filantropija...?« prilikom koje je osmišljena »Filantropska mapa grada Pule«. Dobročinitelji tisućljetne Pule koji su nesebično obogatili naš grad mogu se pronaći na svakom koraku, pa se tako mapa sastoji od 10 punktova u širem centru grada, a na svakom je predstavljen jedan pulski filantrop koji je vezan za određenu građevinu.

Kako su i sami sudionici istaknuli, šećer na kraju bio je Društveni centar Rojc. Jedan uistinu zavidan primjer gdje je u jednom prostoru okupljeno 107 raznih udruga s različitim ciljevima, a koje u sinergiji žive već 20-ak godina te naš grad obogaćuju raznim sadržajima.

Trening za trenere kazališta potlačenih održan je u sklopu Projekta SOS (socijaliziraj – osvijesti – samozaposli) Zaklada provodi u partnerstvu s Udrugom mladih i Alumni FET Pula, Zakladom Slagalica te Gradom Pula kao nositeljem projekta, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt se provodi do sredine 2020. godine, te će se u narednom periodu održati još zanimljivih radionica namijenjenim osobama koje rade s mladima.

                                                     

 

Povratak na prethodnu stranicu