1. Novosti iz udruga
  2. YIHR: online treninzi, praksa u civilnom sektoru i kreiranje sadržaja na regionalnoj platformi

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska organizira niz zanimljivih online treninga, prilika za praksu u civilnom sektoru te poziv za kreiranje sadržaja na regionalnoj platformi.

Prijava na praksu u civilnom društvu: Postani praktikant_ica u civilnom sektoru

Mladi koji su završili fakultet društveno-humanističkog usmjerenja i u potrazi su za prilikom da svoje znanje primijene u praksi imaju priliku prijaviti se praksu u organizaciji civilnog društva, a prednost će imati mladi koji su ujedno i pripadnici/e nacionalnih i drugih manjina te ostalih ranjivih skupina, kao što su mladi s invaliditetom, LGBTIQ+ mladi. Cilj jest pružiti mogućnost prakse većem broju mladih osoba koje su u većem riziku od diskriminacije ili su im smanjene mogućnosti pristupa praksi i neformalnim edukacijskim programima radi njihovog manjinskog statusa i drugih okolnosti.

• Rok za prijave za program prakse je 7.12.2021. godine, a prijave su dostupne ovdje.

Trening za mentore_ice iz organizacija civilnog društva: Inkluzija mladih LGBTIQ+ osoba u aktivnosti OCD-ova

Trening je namijenjen svim mentorima/cama Programa mentoriranja i prakse u civilnom društvu, ali i svim osobama koje mentoriraju mlade u udrugama kao volontere, suradnike ili radnike, a koje zanima kako udrugu učiniti inkluzivnijim mjestom za volontere, praktikante i radnike te osvijestiti načine na koje ranjivim mladim osobama može biti otežano uključenje organizaciju s ciljem da im se isto olakša. Na treningu biti predstavljena praktična iskustva, primjeri dobre prakse i savjeti o inkluziji LGBTIQ+ mladih u aktivnosti civilnog društva.

• Trening će se održati u srijedu, 1.12.2021. od 10 do 12h, a prijave su otvorene do 30.11.2021 do 16h na ovoj poveznici.

Poziv za kreiranje sadržaja na regionalnoj platformi pojam.org

Poziv je upućen mladima u dobi od 18 do 30 godina koji posjeduju znanja o aktualnim društveno-političkim problemima na globalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini te koji žele podijeliti svoje aktivističko iskustvo s mladima iz regije. Svoje znanje, iskustvo i interese mogu izraziti u tekstu koji će biti objavljen na mrežnoj stranici pojam.org - platformi u nastajanju čija je svrha ponuditi mladim aktivistima i aktivisticama iz regije priliku za umrežavanja, dijeljenje znanja i iskustava te educiranje o aktualnim temama iz područja ljudskih prava, građanskog aktivizma i političke pismenosti.

• Prijave su dostupne na ovdje.

Trening za mentore_ice iz organizacija civilnog društva: Uključivanje mladih Romkinja i Roma u rad OCD-ova

Trening je namijenjen svim mentorima/cama Programa mentoriranja i prakse u civilnom društvu, ali i svim osobama koje mentoriraju mlade u udrugama kao volontere, suradnike ili radnike, a koje zanima kako udrugu učiniti inkluzivnijim mjestom za volontere, praktikante i radnike, s naglaskom na pripadnike nacionalnih manjina i mlade Rome i Romkinje kako bi im se olakšalo uključenje u organizaciju.

• Trening će se održati u četvrtak, 2.12.2021. od 14 do 16h, a prijave su otvorene do 1.12.2021. do 16h na ovoj poveznici.

Trening za usavršavanje osoba koje rade s mladima: Lakše uključivanje gluhih i nagluhih mladih osoba u organizacije

Ovim webinarom želi se upoznati sve zainteresirane organizacije u Republici Hrvatskoj s time na koji način mogu svoje volonterske i edukacijske programe, prakse i radno okruženje prilagoditi osobama s oštećenjem sluha.

• Trening će se održati u četvrtak, 9.12.2021. od 14 do 16h,a prijave su otvorene do 8.12.2021. do 16h na ovoj poveznici.

Više informacija pogledati pod kategorijom vijesti na mrežnoj stranici YIRH-a.