1. Novosti iz Zaklade
  2. Sudjelovali smo u obilježavanju manifestacije Hrvatska volontira 2024!

Sudjelovali smo u obilježavanju manifestacije Hrvatska volontira 2024!

Sudjelovali smo u obilježavanju manifestacije Hrvatska volontira 2024!

Ovogodišnja kampanja manifestacije „Hrvatska volontira 2024“ održava se u periodu od 22. do 25. svibnja, pod sloganima „Aktivno sudjelujem za demokraciju.”, „Aktivno sudjelujem za solidarnost.” i „Aktivno sudjelujem za dostojanstvo.”

Zaklada Istra se obilježavanju priključila s dvije volonterske akcije. Cilj ove kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost.

  • U četvrtak 23. svibnja u dvorištu Osnovne škole-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi predstavnice Zaklade Istra zajedno su s učenicima i učiteljicama sudjelovale u volonterskoj akciji postavljanja solarnih lampi i farbanja školskih klupica. Ova volonterska akcija svojevrsni je nastavak akcije prikupljanja novčanih sredstava pri obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djela 30. travnja 2024. kada su učenici ove osnovne škole prikupili čak 560 eura od donacija velikodušnih građana na gradskoj tržnici u Puli.
  • Idućeg dana, 24. svibnja u organizaciji Zaklade Istra odvila se radionica Mislim filantropski, djelujem ekološki koja je tematizirala filantropiju, ekologiju, volonterstvo i UN-ove ciljeve održivog razvoja. Radionica je, osim edukativnog, imala i volonterski karakter. Nakon uvodnog predavanja Od livade do laboratorija u svijetu biljaka, koju je vodila Ines Bonazza (predsjednica udruge ErboIstra), učenici Gimnazije Pula i Talijanske srednje škole Dante Alighijeri imali su priliku okušati se u sadnji ljekovitog bilja u Znanstvenom vrtu.

Pozivamo Vas da se i Vi iduće godine uključite u obilježavanje ove manifestacije i na taj način sudjelujete u promicanju volonterstva koje potiče i promovira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.

 

 

Aktivnosti koje su se provele 24. svibnja u Znanstvenom vrtu u Puli dio su aktivnosti „Re-Activate campaign: Community projects - mini projects“ koji su Grad Pula-Pola u suradnji s Gimnazijom Pula te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule prijavili prema Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Projekt BOLSTER uključuje 12 ključnih istraživačkih partnera i još 23 pridružena partnera iz cijele EU, uključujući institucije znanja, vladine institucije, nevladine organizacije te članove poslovne zajednice. Cilj projekta BOLSTER, čiji je glavni koordinator Sveučilište iz Tilburga je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Projekt se financira iz europskog istraživačkog fonda Obzor Europa u iznosu od 3,8 milijuna eura.

Povratak na prethodnu stranicu